Benämning av produkter som efterliknar köttprodukter

Livsmedelslagstiftningen förutsätter att informationen som tillhandahålls om ett livsmedel är sanningsenlig, tydlig och lätt att förstå och att den inte vilseleder konsumenten. Vilseledande marknadsföring av livsmedel är förbjudet.

Livsmedelsverket anser att formuleringar såsom grönsaks-, vegetarisk eller vegan- (vego) kan fogas till beteckningen på sådana produkter, vilkas beteckning beskriver livsmedlets form, såsom vegetarisk korv eller vegobullar eller grönsaksbiffar.  Ordet biff betraktas allmänt som ett brett begrepp som främst beskriver livsmedlets form och tillagningssätt. Leverbiffar, grönsaksbiffar och fiskbiffar är till exempel etablerade beteckningar på livsmedel i Finland. Om en del av köttet eller allt kött i en korv (eller annan köttprodukt) ersätts med grönsaker, ska grönsakerna synas i livsmedlets beteckning eller intill den. En produkt som saluhålls enkom med beteckningen korv betraktas som en köttprodukt.

Formuleringar som strider mot livsmedelslagstiftningen är däremot hänvisningar till ett djur eller ett slaktkroppsparti, såsom ”vegetarisk filé”, ”vegetarisk skinka” eller ”vegetariska filébiffar”, ”innerfilébiff av nöt, vego” och ”vegetarisk stek”. Vegetarisk salami är inte heller en godtagbar beteckning på ett livsmedel, eftersom salami är en beteckning för hållbar korv som har en säregen tillverkningsprocess som inte kan upprepas i fråga om grönsaksbaserade produkter. Formuleringen vegetariskt bacon eller vegetarisk kebab är också vilseledande. Bacon är sidfläsk från svin. Med kebab avses kött som rostas eller grillas på spett.

Exempel. Vegan- eller grönsaksbiff

Beteckningen veganbiff kan användas på en produkt som inte innehåller något av animaliskt ursprung utom eventuella rester. En grönsaksbiff kan innehålla något av animaliskt ursprung, såsom mjölk.

Exempel. Knackkorv versus vegetarisk knackkorv

En produkt som saluhålls enkom med beteckningen knackkorv betraktas som en produkt av animaliskt ursprung, en köttprodukt. Knackkorven hör till samma kategori som andra korvar. Om den som tillverkar knackkorven helt eller delvis ersätter köttet som traditionellt används i knackkorvar med en annan ingrediens, såsom grönsaker, ska i produktens beteckning eller intill den finnas ett tydligt omnämnande om ingrediensen i fråga, såsom sojaknackkorv eller morotsknackkorv eller vegetarisk knackkorv.

 

Sidan har senast uppdaterats 4.1.2022