Berikning med andra ämnen
Utöver vitaminer och mineralämnen gäller berikningsförordningen också andra ämnen som tillsätts i livsmedel och som har näringsmässiga eller fysiologiska verkningar. Sådana ämnen är till exempel aminosyror, omega-3 fettsyror, koffein, mjölksyrebakterier och växtextrakt. För produkter som innehåller sådana ämnen gäller inte någon angivningsskyldighet.
Utgångspunkten är att det är tillåtet att tillsätta dessa andra ämnen, om ämnena lämpar sig som människoföda, inte medför någon risk med tanke på människans hälsa och om den i stor utsträckning använts för konsumtion inom gemenskapen före år 1997. Livsmedelsföretagaren har ändå skyldighet att säkerställa att också ett livsmedel som berikats med andra ämnen är säkert och inte medför någon hälsorisk till exempel för vissa konsumentgrupper.
I artikel 8 i berikningsförordningen ingår bestämmelser om ett förfarande, med vilket man på EU-nivå kan förbjuda eller begränsa användningen av vissa andra ämnen i livsmedel, om de medför en hälsorisk. Mer information om ämnen som så länge är förbjudna (A), begränsade (B) eller satt som föremål för gemenskapens granskning (C) finns på Livsmedelsverkets webplats.
Koffein
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA gjorde en säkerhetsbedömning av koffeinet år 2015. Enligt den är intaget av koffein i engångsdoser upp till 200 mg (cirka 3 mg/kg vikt) eller dygnsdoser upp till 400 mg (5,7 mg/kg vikt) inte förknippat med säkerhetsproblem. För koffeinkänsliga personer, gravida kvinnor och barn kan koffein orsaka biverkningar redan i små doser.
Livsmedel som innehåller koffein ska förses med varningsmärkning och bruksanvisning. Till exempel ska en läskedryck som innehåller mer än 150 mg koffein per liter förses med märkningen "Hög koffeinhalt (...mg/100 ml)" och "Rekommenderas inte för barn och gravida eller ammande kvinnor". Livsmedelsverket anser dessutom att den största bruksmängden per dygn ska anges noggrant på förpackningen, till exempel "Högst två burkar per dag".
Livsmedelsverket anser att koffeinmängden i livsmedel som tillsatts med koffein ska vara säker i en typisk användningsdos. En typisk användningsdos är en dos som kan antas bli intagen på en gång eller inom en kort tid, till exempel i fråga om energidrycker eller andra läskedrycker som innehåller koffein, en flaska (500 ml eller 330 ml) eller en burk (330 ml eller 250 ml). EFSA:s gräns för säker engångsdos av koffein är 200 mg.