Förordingen om nya livsmedel

Förordning (EG) nr 258/97 om nya livsmedel antogs för första gången 1997. Förordningen om nya livsmedel har reviderats. Den nya förordningen, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2283 om nya livsmedel trädde i kraft i slutet av år 2015 och tillämpas till fullo från och med 1.1.2018.

Vad reviderades?

  • Centraliserat tillståndsförfarande

    • Kommissionen behandlar alla ansökningar och beviljar tillstånden.
    • Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) gör säkerhetsbedömningarna.
    • För säkerhetsbedömningarna och tillståndsförfarandet har fastställts tidsgränser, varvid den sammanlagda tiden som tillståndsprocessen kräver förkorts.
  • Lindrat anmälningsförfarande för traditionella livsmedel från länder utanför EU

    • Traditionella livsmedel ska ha: 
      • historiskt säker användning som livsmedel i härkomstlandet
      • sammanhållen användning under minst 25 år som en del av den vanliga kosthållningen för ett stort antal människor.
    • Livsmedel som använts enbart i kosttillskott kan inte vara traditionella livsmedel.
  • Unionsförteckning över godkända nya livsmedel

    • Alla nya och tidigare godkända nya livsmedel införs i Europeiska unionens förteckning över godkända nya livsmedel.
    • Tillstånden är inte längre företagarspecifika, utan allmänna. Detta innebär att godkända nya livsmedel kan släppas ut på marknaden av alla livsmedelsföretagare i enlighet med de angivna användningsvillkoren. Undantaget från detta är nya livsmedel som har ansökt om och beviljats dataskydd under en period av fem år.
  • Möjlighet till uppgiftsskydd

    • Tillämpas enbart i ansökningsförfarandet.
    • En sökande kan beviljas ensamrätt till marknadsföring av en produkt för högst fem år.
    • Villkoret nyligen framtagna vetenskapliga rön som krävs för att verifiera säkerheten eller information som sökanden har ensamrätt till.

Vad förblev oförändrat?

  • Tidsgränsen som beskriver en betydande användningshistoria 15.5.1997

  • Förordningens tillämpningsområde 

    • Tillämpningsområdet ändå förtydligades med en klassificering av produktkategorierna och utvidgades genom tillägg av nya produktkategorier. 
    • Nya produktkategorier är:
      • ämnen av mineraliskt ursprunglivsmedel som härstammar från växter eller delar av växter (inklusive växter som producerats med icketraditionella förökningsmetoder, om metoden innebär betydande förändringar i livsmedlet sammansättning eller struktur och påverkar dess näringsvärde, halten av ickeönskvärda ämnen eller ämnesomsättningen)
      • livsmedel som härstammar från djur eller delar av djur (inklusice djur som producerats med icketraditionella förökningsmetoder)
      • cell- och vävnadskulturer (djur, växt, mikrob, svamp, alg)
      • nanomaterial
      • livsmedel som uteslutande använts i kosttillskott, om de är avsedda att användas i andra livsmedel
Sidan har senast uppdaterats 16.12.2022