Lagstiftningssammandrag

Lagstiftning som hänför sig till primärproduktion av fisk

  • Allmänna hygienförordningen, Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien
  • Hygienförordningen om animaliska livsmedel, Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung
  • Allmänna livsmedelsförordningen, Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet
  • Livsmedelslagen 297/2021
  • Jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien 318/2021

Särskilda krav som gäller fiskefartyg

I bilaga III avsnitt VIII till hygienförordningen om animaliska livsmedel (853/2004/EU) ingår bestämmelser om strukturella krav och utrustningskrav för fiskefartyg (kapitel I, punkt 1.A och I.B), hygienkrav (kapitel I, stycke II) och krav för lossning och landning (kapitel II). Om hälsonormer för fiskeriprodukter ingår bestämmelser i kapitel V och om krav för förpackning och transport ingår bestämmelser i kapitel III stycke A5, kapitel VI punkterna 1. och 3. och kapitel VIII punkterna 1., 3. och 4.

Särskilda krav som gäller vattenbruksanläggningar

I bilaga III avsnitt VIII till hygienförordningen om animaliska livsmedel (853/2004/EU) ingår bestämmelser om hälsonormer för fiskeriprodukter (kapitel V) och om krav på förpackning, lagring och transport (kapitel III stycke A5, kapitel VI punkt 1., kapitel VII punkt 3. och kapitel VIII punkterna 1., 3. och 4.).

Särskilda krav som gäller alla fiskeriprodukter

I jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien (318/2021) ingår bestämmelser om begränsningar i fråga om överlåtelse av primärprodukter direkt till konsumenten (17 §), förvaringstemperaturer (23 § och 37 §) och användningen av rent vatten (31 § och 43 §).

Sidan har senast uppdaterats 26.9.2022