Kontrollerade uppfödningsförhållanden för svin

Trikiner är parasiter som förekommer hos många vilda djurarter. Exempelvis svinet kan ha en trikininfektion. Man kan bli sjuk efter att ha ätit kött från trikinsmittat svin och som inte har tillagats ordentligt.

Syftet med kontrollerade uppfödningsförhållanden för svin är att säkerställa att svinen under hela sitt liv har hållits under förhållanden som är säkra med tanke på trikinsmitta. Svin från officiellt erkända kontrollerade uppfödningsförhållanden behöver inte undersökas för trikiner. Alla andra svin kommer att undersökas för trikiner efter slakt.

Livsmedelsverket erkänner kontrollerade uppfödningsförhållanden på djurhållningsplatser för svin. Ansökan om erkännande är frivillig. Officiellt erkännande förutsätter att djurhållningsplatsen uppfyller de lagenliga kraven på kontrollerade djurhållningsförhållanden.

På denna webbplats ges närmare information om kontrollerade uppfödningsförhållanden och tillhörande krav samt anvisningar till livsmedelsföretagarna om hur man ansöker om officiellt erkännande.

Sidan har senast uppdaterats 20.4.2023