Ekologiska livsmedel i butiker

Alla butikerna som säljer ekolivsmedel måste

  • se till att konventionella livsmedel inte säljs som ekologiska
  • följa bestämmelserna om hur ekolivsmedel ska märkas och förvaras åtskilt
  • försäkra sig om att de som levererar ekoprodukterna hör till ekokontrollen
  • kontrollera de mottagna försändelserna av ekolivsmedel
  • förvara ekolivsmedel och konventionella livsmedel åtskilt från varandra

En butik måste ändå höra till Livsmedelsverkets ekokontroll om den

  • säljer oförpackade ekologiska livsmedel (försäljning > 20 000 € / år). Läs mer.
  • framställer
  • förpackar och märker
  • importerar från länder utanför EU
  • förvarar ekolivsmedel annanstans än på försäljningsstället eller
  • har lagt ut någon av ovanstående verksamhet till en tredje part, dvs. till en underentreprenör


 Till exempel

  • man bakar bröd eller mal ekokött i butiken så att kunden inte kan följa med vad som händer
  • man skär ostar, packar in dem i plast och klistrar på ett ekomärke
  • butiken köper in ekologiskt te eller ekologiska kosttillskott direkt från Indien
  • butiken förvarar ekolivsmedel annanstans än på försäljningsstället (till exempel en webbutik)

Ett undantag är dock direkt försäljning, dvs förpackning och försäljning av ett livsmedel inom ett dygn, då butiken inte behöver anmäla sig till ekokontrollen.

Cateringverksamhet behöver inte registreras i Livsmedelsverkets ekokontroll.

Sidan har senast uppdaterats 9.10.2023