Vid framställning av ekologiska livsmedel är det tillåtet att använda de livsmedelstillsatser som förtecknas i del A i bilaga V till genomförandeförordning (EU) 2021/1165. Denna förteckning har uppdaterats 26.5.2025 och tillämpas på ekologiska livsmedel från och med 16.6.2025 (2025/973). Förteckningen upptar både godkända livsmedelstillsatser och processhjälpmedel, inklusive bärare och andra ämnen som används på samma sätt och för samma ändamål som processhjälpmedel.
Observera att förordning (EG) nr 1333/2008 också tillämpas på ekologiska livsmedel som livsmedelstillsatser får tillsättas till. Förordningen fastställer gränserna och villkoren för godkännande i enlighet med tillståndet. Mer om tillsatser
Kontrollera i förordningen särskilda villkor och begränsningar och tillåtna användningsändamål för den tillsats du använder.
Förteckningen innehåller bl.a. följande ändringar:
- Endast från ekologisk produktion:
- E 322 Lecitiner
- E 335 Natriumtartrater – Från och med den 1 januari 2027
- E 336 Kaliumtartrater– Från och med den 1 januari 2027
- E 337 Kaliumnatriumtartrat- Produkter av vegetabiliskt ursprung. Från och med den 1 januari 2027, endast från ekologisk produktion.
- E 392 Extrakt av rosmarin
- E 410* Fruktkärnmjöl
- E 412* Guarkärnmjöl
- E 414* Gummi arabicum
- E 417 Taragummi
- E 418 Gellangummi. Obs. Från ekologisk produktion, om det finns tillgängligt
- E 422 Glycerol
- E 901 Bivax
- E 903 Karnaubavax
- E 968 Erytritol
Dessa tillsatser ska vara ekocertifierade.
- Andra nya begränsningar bl.a.:
- E 300 Askorbinsyra Produkter av vegetabiliskt ursprung. Köttprodukter (kategori 08.3 (*)) och köttberedningar (kategori 08.2 (*)) som tillförts andra ingredienser än tillsatser eller salt.
- E 322 Lecitiner: Produkter av vegetabiliskt och animaliskt ursprung. Endast från ekologisk
produktion. - E 418 Gellangummi Endast med högt acylgruppsinnehåll.
- E 422 Glycerol Endast av vegetabiliskt ursprung. I växtextrakt och aromer, fuktighetsbevarande medel i gelkapslar och ytbeläggning på tabletter
- E 553b Talk: Tillåtna i vegetabiliska livsmedel. I animaliska livsmedel är användning tillåten endast i ytbehandling av korv.
- E 903 Karnaubavax: Ytbehandlingsmedel i konfektyrvaror. Skyddsmetod vid obligatorisk extrem köldbehandling av frukt som obligatorisk karantänåtgärd mot skadegörare (kommissionens genomförandedirektiv (EU) 2017/1279) (1)