Biprodukter från slakterier

Vid slakt och vidare bearbetning av kött bildas biprodukter. Biprodukter är de delar av djur som inte används som människoföda. Slaktkroppen blir en biprodukt antingen på grund av att den enligt lagstiftningen inte får användas som livsmedel eller att slaktkroppsdelar på grund av kommersiella skäl inte får samlas in för att användas som livsmedel.

Biprodukter kan användas bland annat som råvara för djurfoder, biogasanläggningar, bearbetningsanläggningar och tekniska anläggningar. På den här sidan finns anvisningar om biprodukter från slakt och om möjligheterna att utnyttja dem. De flesta av de slaktkroppsdelar som nämns i anvisningarna kan användas som livsmedel, men av kommersiella skäl kan livsmedelsdugligt material också bearbetas som biprodukt.

I tabellerna nedan anges möjligheterna till återvinning av biprodukter från slakt efter djurart/djurkategori (riktlinjerna är av allmän karaktär och omfattar inte alla tänkbara situationer):

Sidan har senast uppdaterats 31.8.2022