↵Viputjänstens användaranvisningar
Inloggning och användarrättigheter
Du kan logga in i Viputjänsten med bläddringsrättigheter, men för att uträtta ärenden elektroniskt behöver du användarrättigheter till e-tjänster.
Logga in i Viputjänsten på adressen: https://vipu.ruokavirasto.fi. Identifiera dig till tjänsten med bankkoder, mobilcertifikat eller elektroniskt personkort.
- Om du identifierar dig med nätbankkoder, styrs du av systemet till bankens inloggningsfönster. Mer info om identifiering med bankkoder får du på bankens webbplats. Dina nätbankkoder används enbart för identifieringen, bankuppgifterna förmedlas inte till Viputjänsten.
- Anvisningar om hur du använder mobilcertifikat får du på din egen mobiloperatörs webbplats eller på adressen mobiilivarmenne.fi.
- Om du loggar in med HST-kort ska du välja Identifieringskort och använda identifieringskortet och kortläsaren för att identifiera dig.
Ansökan om användarrättigheter
Du kan söka och annullera användarrättigheter med blankett 457. För en helt ny gård kan du ansöka om användarrättigheter till e-tjänster med blankett 456.
Som primär odlare kan du också själv bemyndiga andra användare och återta behörigheter i avsnittet Användarrättigheter i Vipus meny Gård.
Bemyndiga en annan person
Elektronisk ärendehantering förutsätter att en person bemyndigas att underteckna den elektroniska stödansökan för de andras räkning. Vanligen är det den primära odlaren som har åtkomsträttigheterna till e-tjänster. I den elektroniska ärendehanteringen kan du bemyndiga till exempel en rådgivare att uträtta ärenden för din räkning. Mer information om att elektroniskt bemyndiga en rådgivare ingår i kapitel Ansökan om stöd i Ansökningsguide om åkerstöd.
När det gäller e-tjänster och användning av Viputjänsten kan du kontakta ditt eget samarbetsområdes eller NTM-centrals expert på elektronisk stödansökan som hjälper dig i frågor som rör åtkomsträttigheter, användning av tillämpningen och insändande av ansökningar. Du tar kontakt genom att klicka på punkten Användarstöd i Viputjänsten. På skärmen öppnas en kontaktsida där du kan välja om du vill ha hjälp via e-post eller per telefon.
Bild 1: Nederst på sidan i punkten Användarstöd hittar du kontaktuppgifterna till din kommun eller din NTM-central.
Ta kontakt
Vipuanvisningar: Ansökan om produktionsstödet för mejerimjölk
Publicerad 17.2.2025
Före du påbörjan ansökan läs mera om stödets villkor i Ansökningsanvisningar: Ansökan om produktionsstödet för mejerimjölk
Du kan lämna in anmälan om deltagande för produktionsstöd för mejerimjölk i Viputjänsten. Ansökan är öppen kontinuerligt.
Du behöver inte lämna in anmälan om deltagande om du redan tidigare har deltagit i produktionsstödet för mejerimjölk. Deltagandet är i kraft tills vidare. I delen Husdjursproduktion och mjölk i Vipus meny Gård kan du säkerställa att din anmälan om deltagande är i kraft.
1. Så här lämnar du in anmälan om deltagande
- Logga in i Viputjänsten.
- Förflytta dig via framsidan till punkten Ansök om stöd och lämna in anmälningar.
- På sidan ser du alla stödansökningar och anmälningar som du kan lämna in elektroniskt.
- Om du väljer punkten Endast de med pågående ansökningstid syns bara de stöd och anmälningar vars ansöknings-/anmälningstid är öppen på sidan.
- Välj Deltagande i produktionsstöd för mejerimjölk samt ansökan om stöd (stödregion C).
Bild 1.1 Ansök om stöd och lämna in anmälningar.
2. Skapa ansökan
1. Sätt ett kryss i punkten Jag deltar i systemet med produktionsstöd för mejerimjölk.
2. Tryck på Skapa en ny ansökan och välj:
- Stödsökande från listan i rullgardinsmenyn där alla delaktiga i gården finns listat
- . Om den stödsökande du valt inte har något kontonummer lägger du till kontonumret i fältet för kontonummer.
- Typ av sökande (Frågan visas endast om den valda stödsökanden inte är en fysisk person.)
Välj antingen- Sökanden är ett offentligrättsligt samfund, fängelse- eller skolgård eller
- Sökanden är ett övrigt samfund
- Anmäl dessutom vem av de delaktiga fungerar som Ansvarsperson på gård med samfundsökande. Personen måste vara över 18 år och själv idka odlar jord- eller trädgårdsbruk.
- Med övrigt samfund menas jordbrukare som idkas i form av en sammanslutning bestående av fysiska personer. Sådana är till exempel jordbrukssammanslutningar, aktiebolag (och övriga bolagsformer) samt dödsbon.
- Första stödmånaden för vilken stöd för mjölkproduktion ska betalas till den nya sökanden. Den första stödmånaden blir alltid januari i årets första ansökan. Du kan välja tidigast innevarande månad som den första stödmånaden.
Bild 2.1 Skapa en ny ansökan.
3. Tryck på Skapa och en ny anmälan om deltagande skapas för din gård. Vid behov kan du bearbeta stödsökande eller radera ansökan.
Bild 2.2 Beartbetning av uppgifter.
4. Förflytta dig till fliken Sammandrag och skickande.
3. Sammandrag och skickande av uppgifter
Så här skickar du en ansökan
- Kontrollera uppgifterna som du angett i ansökan
- Kontrollera e-postadressen i fältet E-postadresser till vilka bekräftelsen om mottagning skickas. Viputjänsten förhandsifyller e-postadressen för odlaren i första hand. Uppgiften tas ur uppgifterna för delaktiga i Vipu. Till de e-postadresser som du uppgivit, skickas bekräftelse på att ansökan returnerats.
- Du kan lägga till flera e-postadresser med funktionen Lägg till en ny e-postadress.
- Knappen Skicka till handläggning aktiveras då åtminstone en e-postadress antecknats.
- Tryck Skicka till handläggning.
Bild 3.1 Fliken för Sammandrag och skickande.
Efter inskickandet
Kontrollera att information om mottagandet av sändningen uppdateras längst upp på sidan och att du har fått en bekräftelse via e-post om att ansökan har skickats.
Bild 3.2 Sändningen har mottagit.
- Ladda ner ett sammandrag med funktionen Skriv ut sammandrag.
- Kontrollera att information om att ansökan har skickats till handläggning och tidpunkten för sändningen visas högst uppe på den öppnade sidan. Om ansökan inte har skickats, visas texten "förhandsversion" i rött uppe till höger på sammandrag.
- Du kan spara sammandraget på din egen dator eller skriva ut det.
- Gå tillbaka till Elektroniska tjänstens framsida eller stänga Viputjänsten.
Bild 3.3 Sammandrag
4. Återtagande av anmälan om deltagande
Om du vill annullera ditt deltagande i stödsystemet ska du skicka in ett fritt formulerat skriftligt återtagande till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Produktionsstöd för mejerimjölk betalas till dig ännu för året då återtagandet gjordes.
5. Byte av stödsökande i en anmälan om deltagande som är i kraft
Du kan byta stödsökande i en anmälan om deltagande som är i kraft genom att skapa en ny ansökan. Av tekniska skäl lyckas detta inte genast i början av januari. Om du vill göra ändringar vid årets början ska du till först ta kontakt med kommunen och kontrollera att årets ansökningar har öppnats för handläggning.
6. Uppgifter om produktionsstödet för mejerimjölk i Viputjänsten
Bild 6.1 Delen husdjursproduktion och mjölk.
Delen Husdjursproduktion och mjölk i menyn Gård innehåller:
- information om huruvida anmälan om deltagande i produktionsstödet för mjölk är i kraft.
- ansökningarna om produktionsstöd för mjölk.
- mängderna mjölk som levererats till ett mejeri (mejerierna sparar mängderna i Mjölkregistret).
- ansökningarna om produktionsstöd för direktförsäljningsmjölk och mängderna mjölk som sålts direkt (den stödsökande anmäler mängderna till kommunen med blankett 230).
Bild 6.2 Fliken för anmälningar in deltagande.
Bild 6.3 Fliken för mjölkproduktionsuppgifter.