Usein kysyttyä kasvien ja kasvituotteiden tuonnista

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin kasvien, kasvituotteiden ja puutavaran tuonnista EU:n ulkopuolisista maista. Vaatimukset on säädetty, jotta kasvintuhoojat eivät leviäisi tuotteiden mukana.

1. Mitä kasveja Suomeen saa tuoda?

Suomeen saa tuoda EU:n ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita, jotka eivät ole maahantuontikiellossa. Maahantuotavissa tavaroissa ei saa olla karanteenituhoojia, ja muidenkin tuontivaatimusten pitää täyttyä. Kasvien tai kasvituotteiden tuontia suunnitellessa kannattaa hyvissä ajoin selvittää tuontivaatimukset ja -menettelyt. Huomioi, että kaikki kasvit sekä siemenet ja lähes kaikki tuoreet kasvituotteet vaativat kasvinterveystodistuksen.

2. Mitä kasveja Suomeen ei saa tuoda?

Suomeen ei saa tuoda EU:n ulkopuolisista maista esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasveja (esim. omena- ja päärynäpuut, tuhkapensaat, pihlajat, orapihlajat, tuomipihlajat ja ruusukvittenit) havukasveja, perunaa, sitruspuita tai maa-ainesta. Katso luettelo tuontikielloista

3. Mikä on kasvinterveystodistus?

Kasvinterveystodistus (Phytosanitary Certificate) on tavaran lähettäjämaan kasvinterveysviranomaisen myöntämä asiakirja, jossa viranomainen todistaa, että lähetys täyttää vastaanottajamaan vaatimukset. Todistuksen myöntämiseksi lähettäjämaan viranomainen selvittää, ettei tuotavissa kasveissa ole tuhohyönteisiä tai kasvitauteja, jotka vastaanottajamaa on määritellyt karanteenituhoojiksi ja että muut tuontivaatimukset täyttyvät.

4. Miltä kasveilta todistus vaaditaan?

Todistus vaaditaan EU:n ulkopuolelta tuotaessa esimerkiksi taimiaineistolta, ruukkukasveilta, siemeniltä ja leikkokukilta. Todistusvaatimus koskee myös havupuutavaraa ja osin myös lehtipuutavaraa.

5. Miltä hedelmiltä todistus vaaditaan?

Kasvinterveystodistus pitää olla kaikilla EU:n ulkopuolelta tuotavilla tuoreilla hedelmillä, paitsi seuraavilla: ananas, banaani, durio, kookospähkinä, taateli. Hedelmien lisäksi vaatimus koskee myös kaikkia tuoreita vihanneksia ja yrttejä.

6. Mitä kasviperäisiä tuotteita saa tuoda ilman kasvinterveystodistusta?

Kasvinterveystodistusta EI vaadita esimerkiksi seuraavilta kasviperäisiltä tuotteilta:

  • Kuivatut, pakastetut, säilötyt tai muuten prosessoidut kasviperäiset elintarvikkeet. Kysy näiden kaupallisesta tuonnista lisätietoa Tullista.
  • Tietyt hedelmät: ananas, banaani, durio, kookospähkinä, taateli
  • Jäkälät ja sammalet
  • Merilevä

7. Miten kasvinterveysrekisteriin rekisteröidytään?

Katso ohjeet rekisteröitymiseen täältä.

8. Miten toimin kun tuon Suomeen kasveja joilla on kasvinterveystodistus?

Katso ohjeet sivun oikean reunan (mobiiliversiossa alareunan) linkeistä riippuen siitä, onko kyse kaupallisesta tuonnista vai tuonnista omaan käyttöön.

9. Pitääkö kasvinsuojelurekisteriin rekisteröityä, jos tuo vain yhden lähetyksen?

Kaupallisessa tuonnissa pitää rekisteröityä TracesNT-järjestelmään.

10. Osoitteeni vaihtui, miten voin muuttaa sen Tracesissa?

Et pysty muuttamaan osoitetta itse, pyydä muutosta Ruokavirastolta osoitteella kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi

11. Ovatko todistukset ja tarkastukset maksullisia?

Kasvinterveystodistus on useimmissa maissa maksullinen asiakirja. Sen hinta vaihtelee maittain. Tuontitarkastus Suomessa on myös maksullinen.

12. Mitä tarkastuksessa tehdään?

Kasvintarkastaja tutkii, ovatko maahantuotavat tuotteet puhtaita tuhohyönteisistä ja kasvitaudeista ja täyttyvätkö muut tuontivaatimukset. Tarvittaessa tarkastaja ottaa näytteitä laboratoriossa tutkittavaksi. Tällöin maahantuotava erä odottaa tulosten saamista, ennen kuin maahantuoja saa ottaa sen käyttöönsä.

13. Mitä tapahtuu, jos maahantuotavista tuotteista löytyy kasvintuhoojia?

Jos tuotteista löytyy kasvintuhoojia, joiden esiintymistä ei sallita, antaa kasvintarkastaja tuotteille maahantuontikieltopäätöksen. Kieltopäätös voidaan antaa myös muusta syystä, elleivät erän asiakirjat tai tavara itse täytä muita maahantuonnille asetettuja vaatimuksia. Päätöksessä määrätään maahantuotavalle erälle toimenpiteet, jotka maahantuojan on tehtävä omalla kustannuksellaan.

14. Saako ruokasieniä, sienirihmastoja tai sieni-itiöitä tuoda?

Ruokasienet, niiden sienirihmastot tai sieni-itiöt eivät tarvitse kasvinterveystodistusta, koska sienet eivät ole kasveja eivätkä kuulu kasvinterveyden valvontaan. Tulli valvoo ruokasienien tuontia, lue lisää täältä.

Sivu on viimeksi päivitetty 26.10.2023