Zoonoosikeskus
Zoonoosikeskus, Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyöelin, kokoaa yhteen näille sivuille tietoa zoonoosien, niiden aiheuttajien, ruokamyrkytysepidemioiden ja mikrobilääkeresistenssin esiintyvyydestä Suomessa.
Ajankohtaista
-
3. kesäkuuta 2022
Zoonoosit ja niiden esiintyminen eläimillä Suomessa - vuosikatsaus
Asiantuntijakatsauksessa tarkastellaan taudinaiheuttajien esiintymistä eläimillä Suomessa sekä eläinten merkitystä zoonoositartuntoihin ihmisillä. Zoonoosit ja niiden esiintyminen eläimillä Suomessa -…
Zoonoosit ja niiden esiintyminen eläimillä Suomessa - vuosikatsaus -
11. maaliskuuta 2022
Elintarvikeperäiset zoonoosit Suomessa - vuosikatsaus
Asiantuntijakatsauksessa tarkastellaan ruokamyrkytyksiä aiheuttavien zoonoosien tartuntoja ihmisillä, sekä näiden taudinaiheuttajien esiintymistä elintarvikkeissa ja niiden raaka-aineissa Suomessa.…
Elintarvikeperäiset zoonoosit Suomessa - vuosikatsaus -
1. maaliskuuta 2022
FinRes-Vet –vuosikatsaus 2021
Zoonoosikeskuksen FinRes-Vet -vuosikatsaus 2021 on ilmestynyt. Asiantuntijakatsauksessa tarkastellaan eläinten lääkkeiden käyttöä ja resistenssiseurannan tuloksia niin ihmisten kuin eläinten osalta.…
FinRes-Vet –vuosikatsaus 2021 -
4. tammikuuta 2022
Norovirus yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja Suomessa
Ruokaviraston ja THL:n yhteisen raportin mukaan vuosina 2017–2019 ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin 169 elintarvike- tai talousvesivälitteistä epidemiaa, joista 96 % oli elintarvikevälitteisiä.…
Norovirus yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja Suomessa -
18. marraskuuta 2021
Antibioottien käyttö eläimille vähentynyt edelleen
Eläinten antibiootteja myytiin Suomessa vuonna 2020 vähemmän kuin koskaan aikaisemmin, selviää tuoreesta Ruokaviraston, Fimean ja Helsingin yliopiston yhteisestä FINRES-Vet 2020 -raportista. Eläimistä…
Antibioottien käyttö eläimille vähentynyt edelleen -
1. lokakuuta 2021
Ekinokokkiloinen voi tarttua metsästyskoirasta ihmiseen
Metsästyskoirat voivat välittää hirviekinokokkiloisen ihmiseen. Tartunnat voidaan estää metsästyspaikkojen teurastusjätteiden huolellisella käsittelyllä. Ihminen voi saada tartunnan…
Ekinokokkiloinen voi tarttua metsästyskoirasta ihmiseen -
9. syyskuuta 2021
ESBL-bakteerit eivät ole yleisiä kotimaisissa tuotantoeläimissä
Elintarvikeketjun ESBL-seurannan tulokset vuodelta 2020 ovat valmistuneet. Vuonna 2020 ESBL- ja sen kaltaisia AmpC- E. coli -bakteereita seurattiin broilereilla, broilerinlihassa ja naudoilla. Lisäksi…
ESBL-bakteerit eivät ole yleisiä kotimaisissa tuotantoeläimissä -
9. syyskuuta 2021
THL: Sikaloissa työskentelevillä kohonnut riski saada MRSA-tartunta - työssä suojautumista tulisi edistää ja sairaalahoitoon hakeutuvat seuloa
MRSA-bakteerin aiheuttamat tartunnat ovat lisääntyneet Suomessa henkilöillä, jotka ovat kosketuksissa sikoihin. Haastattelututkimukseen ja mikrobiologiseen seurantaan liittyviä tuloksia julkaistiin…
THL: Sikaloissa työskentelevillä kohonnut riski saada MRSA-tartunta - työssä suojautumista tulisi edistää ja sairaalahoitoon hakeutuvat seuloa -
4. toukokuuta 2021
Zoonoosibakteerien antibioottiresistenssi edelleen yleistä Euroopassa – Suomessa parempi tilanne
Antibiooteille vastustuskykyiset eli resistentit bakteerit ovat edelleen yleisiä Euroopassa. Erityistä huolta aiheuttaa vastustuskyvyn esiintyminen salmonella- ja kampylobakteereissa. Myönteistä…
Zoonoosibakteerien antibioottiresistenssi edelleen yleistä Euroopassa – Suomessa parempi tilanne -
2. lokakuuta 2020
THL: Tarkista koronaviruksen jäljityksessä onko henkilöllä kontakteja turkiseläimiin
Koronatartuntoja (SARS-CoV-2) on todettu minkkitarhoilla useissa maissa. Minkit ovat myös toimineet yksittäisten henkilöiden tartunnan lähteenä. Minkkien lisäksi suomensupi on ilmeisesti myös herkkä…
THL: Tarkista koronaviruksen jäljityksessä onko henkilöllä kontakteja turkiseläimiin
-
18. marraskuuta 2019
Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimille vähenee, mikrobilääkeresistenssin hallintaan tarvitaan silti lisäpanostusta
Ruokaviraston, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sekä Helsingin yliopiston julkaisema yhteisraportti FINRES-Vet 2018 osoittaa, että tuotantoeläimille käytettävien mikrobilääkkeiden…
Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimille vähenee, mikrobilääkeresistenssin hallintaan tarvitaan silti lisäpanostusta -
10. lokakuuta 2019
Suomessa eläintautitilanne 2018 oli suotuisa myös ihmisten terveydelle
Ihmisten terveyden näkökulmasta Suomen eläintautitilanne on säilynyt pääosin hyvänä. Viimeisimmän Eläintautaudit Suomessa 2018 -raportin mukaan, eläimissä ei ole eläintauteja, kuten klassista…
Suomessa eläintautitilanne 2018 oli suotuisa myös ihmisten terveydelle -
17. syyskuuta 2019
Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa
Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat ylipäätänsäkin olleet Suomessa kasvussa. Kasvun…
Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa -
13. syyskuuta 2019
Suomen zoonoosistrategian tavoitteisiin päästiin melko hyvin, mutta riskit kasvavat
Suomen zoonoosistrategian visiona on, että Suomen zoonoositilanne säilyy hyvänä, vaikka toimintaympäristöön liittyvät uhat lisääntyvät. Zoonoosikeskus on arvioinut vuonna 2013 laaditun…
Suomen zoonoosistrategian tavoitteisiin päästiin melko hyvin, mutta riskit kasvavat -
6. syyskuuta 2019
Suomen zoonoosistrategian vaikuttavuus arvioitu
Suomen zoonoosistrategia 2013 - 2017 -seurantaraporttiin on koottu arvio Suomen zoonoosistrategia 2013 - 17 vaikuttavuustavoitteiden mittareista, sekä strategian toimenpidesuunnitelman toimenpiteiden…
Suomen zoonoosistrategian vaikuttavuus arvioitu -
26. elokuuta 2019
Kryptosporidioositapaukset lisääntyvät Suomessa - THL ja Ruokavirasto selvittävät vatsataudin lähteitä
Vuonna 2018 Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 348 kryptosporidioositapausta, mikä on lähes 20-kertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna. Myös tänä vuonna tammi-toukokuun aikana on ilmoitettu jo…
Kryptosporidioositapaukset lisääntyvät Suomessa - THL ja Ruokavirasto selvittävät vatsataudin lähteitä -
9. elokuuta 2019
Jänisruttoa esiintyy taas
Loppukesän tautina tunnettua jänisruttoa eli tularemiaa on jälleen todettu Ruokavirastossa tutkituissa rusakoissa. Tänä kesänä yksittäisiä tautitapauksia todettiin jo touko- ja kesäkuussa.…
Jänisruttoa esiintyy taas -
28. kesäkuuta 2019
Koirien mukana Suomeen voi tulla uusia tarttuvia tauteja
Suomeen tuotujen koirien lukumäärä on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt. Koirien tuonti maista, joiden tautitilanne eroaa Suomesta, voi edesauttaa tautien leviämistä myös Suomeen ja niiden…
Koirien mukana Suomeen voi tulla uusia tarttuvia tauteja -
17. kesäkuuta 2019
Norovirus oli yleisin elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja Suomessa vuosina 2014-16 - käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä epidemioita
Suomessa raportoitiin 144 elintarvike- ja vesivälitteistä epidemiaa vuosina 2014 - 2016. Epidemioissa sairastui yhteensä lähes 4 000 henkilöä. Norovirus oli yleisin epidemioiden aiheuttaja, kuten…
Norovirus oli yleisin elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja Suomessa vuosina 2014-16 - käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä epidemioita -
29. toukokuuta 2019
Työterveyslaitos: Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta
MRSA-bakteeri on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa, minkä vuoksi sikoja työkseen käsittelevien on suojauduttava tartunnalta. Työterveyslaitos on tehnyt ohjeet suojautumiseen Ruokaviraston ja…
Työterveyslaitos: Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta
Mikä on Zoonoosikeskus?
Zoonoosikeskuksen tehtävänä on varmistaa valvonnan ja tutkimuksen tehokas ja jatkuva yhteistyö eläinten ja ihmisen välillä tarttuvien tautien seurannassa ja torjunnassa. Keskus koordinoi zoonoosi-, ruokamyrkytys- ja mikrobilääkeresistenssiseurantaa, sekä kokoaa työn tulokset. Seurantatulokset ja muu zoonoosien esiintyvyyttä Suomessa koskeva tieto on koottu näille sivulle.
Euroopan parlamentin Zoonoosidirektiivi edellyttää jäsenmaita huolehtimaan zoonooseihin, ruokamyrkytysepidemioihin ja mikrobilääkeresistenssiin liittyvästä yhteistyöstä eläinlääkintä-, elintarviketurvallisuus- ja terveydenhuoltotahojen välillä. Suomen yhteistyöelimenä toimii vuonna 2007 perustettu Zoonoosikeskus.
Zoonoosikeskus on Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n asiantuntijoista muodostuva verkosto, jonka kautta koordinoidaan zoonoosi-, ruokamyrkytys- ja mikrobilääkeresistenssiseurantaa, tiedon keräämistä ja seurantatulosten julkaisemista. Keskus osallistuu lisäksi epidemiaselvityksiin, zoonooseja koskevaan viestintään ja niihin liittyvään koulutukseen.
Keskus toimii kansallisena yhteystahona kansainvälisiin zoonoosiasiantuntijoihin. Merkittävimmät yhteystahot EU:ssa ovat Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ja Euroopan Tautien ehkäisyn ja valvonnan keskus (ECDC). Zoonoosikeskus ottaa osaa EU:ssa yhteisesti sovittavien zoonoosiseurantahankkeiden suunnitteluun, aineiston keräämiseen ja raportointiin.
Zoonoosikeskus tekee yhteistyötä muun muassa pohjoismaisten zoonoosikeskusten kanssa.
Lisätietoa
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA)
Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus (ECDC)
Ruotsin zoonoosikeskus (SVA)
Norjan zoonoosikeskus (NVI)
Tanskan zoonoosikeskus (DTU)