Zoonoosikeskus
Zoonoosikeskus, Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyöelin, kokoaa yhteen näille sivuille tietoa zoonoosien, niiden aiheuttajien, ruokamyrkytysepidemioiden ja mikrobilääkeresistenssin esiintyvyydestä Suomessa.
Ajankohtaista
-
2. lokakuuta 2020
THL: Tarkista koronaviruksen jäljityksessä onko henkilöllä kontakteja turkiseläimiin
Koronatartuntoja (SARS-CoV-2) on todettu minkkitarhoilla useissa maissa. Minkit ovat myös toimineet yksittäisten henkilöiden tartunnan lähteenä. Minkkien lisäksi suomensupi on ilmeisesti myös herkkä…
THL: Tarkista koronaviruksen jäljityksessä onko henkilöllä kontakteja turkiseläimiin -
3. syyskuuta 2020
Asiantuntijayhteenveto tuotantoeläimiin liitetystä STEC:istä
Lisääntyvätkö ihmisten EHEC-tartunnat, muodostaako kotimainen eläintuotanto nousevan STEC uhkan, mikä merkitys naudoilla on ihmisten kotoperäisiin EHEC-tartuntoihin, entä lampailla, tulisiko…
Asiantuntijayhteenveto tuotantoeläimiin liitetystä STEC:istä -
28. elokuuta 2020
Jänisruttotapauksia paljon elokuussa
Elokuun aikana on Ruokavirastossa todettu rusakoissa ja metsäjäniksissä runsaasti tularemiaa eli jänisruttoa. Tapauksia on todettu Kaakkois-Suomessa Kouvolan, Kotkan ja Haminan seudulla, Oulun…
Jänisruttotapauksia paljon elokuussa -
17. kesäkuuta 2020
THL: Pikkulinnuille tyypillisiä salmonellatartuntoja on todettu myös ihmisillä ja lemmikeillä
Yhdeksällä ihmisellä, kuudella kissalla ja yhdellä koiralla on todettu pikkulinnuille ominainen Salmonella Typhimurium -infektio kesäkuun 2019 ja toukokuun 2020 välillä. Potilashaastattelujen mukaan…
THL: Pikkulinnuille tyypillisiä salmonellatartuntoja on todettu myös ihmisillä ja lemmikeillä -
18. maaliskuuta 2020
EU-maiden antibioottiresistenssitilanteessa edelleen merkittäviä eroja
Mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä eli resistenttejä bakteereita todettiin vuosina 2017 - 2018 eniten Etelä- ja Itä-Euroopassa, ja vähiten Pohjoismaissa, osoittaa Euroopan…
EU-maiden antibioottiresistenssitilanteessa edelleen merkittäviä eroja
-
18. marraskuuta 2019
Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimille vähenee, mikrobilääkeresistenssin hallintaan tarvitaan silti lisäpanostusta
Ruokaviraston, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sekä Helsingin yliopiston julkaisema yhteisraportti FINRES-Vet 2018 osoittaa, että tuotantoeläimille käytettävien mikrobilääkkeiden…
Mikrobilääkkeiden käyttö tuotantoeläimille vähenee, mikrobilääkeresistenssin hallintaan tarvitaan silti lisäpanostusta -
10. lokakuuta 2019
Suomessa eläintautitilanne 2018 oli suotuisa myös ihmisten terveydelle
Ihmisten terveyden näkökulmasta Suomen eläintautitilanne on säilynyt pääosin hyvänä. Viimeisimmän Eläintautaudit Suomessa 2018 -raportin mukaan, eläimissä ei ole eläintauteja, kuten klassista…
Suomessa eläintautitilanne 2018 oli suotuisa myös ihmisten terveydelle -
17. syyskuuta 2019
Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa
Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat ylipäätänsäkin olleet Suomessa kasvussa. Kasvun…
Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa -
13. syyskuuta 2019
Suomen zoonoosistrategian tavoitteisiin päästiin melko hyvin, mutta riskit kasvavat
Suomen zoonoosistrategian visiona on, että Suomen zoonoositilanne säilyy hyvänä, vaikka toimintaympäristöön liittyvät uhat lisääntyvät. Zoonoosikeskus on arvioinut vuonna 2013 laaditun…
Suomen zoonoosistrategian tavoitteisiin päästiin melko hyvin, mutta riskit kasvavat -
6. syyskuuta 2019
Suomen zoonoosistrategian vaikuttavuus arvioitu
Suomen zoonoosistrategia 2013 - 2017 -seurantaraporttiin on koottu arvio Suomen zoonoosistrategia 2013 - 17 vaikuttavuustavoitteiden mittareista, sekä strategian toimenpidesuunnitelman toimenpiteiden…
Suomen zoonoosistrategian vaikuttavuus arvioitu -
26. elokuuta 2019
Kryptosporidioositapaukset lisääntyvät Suomessa - THL ja Ruokavirasto selvittävät vatsataudin lähteitä
Vuonna 2018 Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 348 kryptosporidioositapausta, mikä on lähes 20-kertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna. Myös tänä vuonna tammi-toukokuun aikana on ilmoitettu jo…
Kryptosporidioositapaukset lisääntyvät Suomessa - THL ja Ruokavirasto selvittävät vatsataudin lähteitä -
9. elokuuta 2019
Jänisruttoa esiintyy taas
Loppukesän tautina tunnettua jänisruttoa eli tularemiaa on jälleen todettu Ruokavirastossa tutkituissa rusakoissa. Tänä kesänä yksittäisiä tautitapauksia todettiin jo touko- ja kesäkuussa.…
Jänisruttoa esiintyy taas -
28. kesäkuuta 2019
Koirien mukana Suomeen voi tulla uusia tarttuvia tauteja
Suomeen tuotujen koirien lukumäärä on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt. Koirien tuonti maista, joiden tautitilanne eroaa Suomesta, voi edesauttaa tautien leviämistä myös Suomeen ja niiden…
Koirien mukana Suomeen voi tulla uusia tarttuvia tauteja -
17. kesäkuuta 2019
Norovirus oli yleisin elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja Suomessa vuosina 2014-16 - käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä epidemioita
Suomessa raportoitiin 144 elintarvike- ja vesivälitteistä epidemiaa vuosina 2014 - 2016. Epidemioissa sairastui yhteensä lähes 4 000 henkilöä. Norovirus oli yleisin epidemioiden aiheuttaja, kuten…
Norovirus oli yleisin elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja Suomessa vuosina 2014-16 - käsienpesu on tärkeä keino ehkäistä epidemioita -
29. toukokuuta 2019
Työterveyslaitos: Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta
MRSA-bakteeri on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa, minkä vuoksi sikoja työkseen käsittelevien on suojauduttava tartunnalta. Työterveyslaitos on tehnyt ohjeet suojautumiseen Ruokaviraston ja…
Työterveyslaitos: Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta
Mikä on Zoonoosikeskus?
Zoonoosikeskuksen tehtävänä on varmistaa valvonnan ja tutkimuksen tehokas ja jatkuva yhteistyö eläinten ja ihmisen välillä tarttuvien tautien seurannassa ja torjunnassa. Keskus koordinoi zoonoosi-, ruokamyrkytys- ja mikrobilääkeresistenssiseurantaa, sekä kokoaa työn tulokset. Seurantatulokset ja muu zoonoosien esiintyvyyttä Suomessa koskeva tieto on koottu näille sivulle.
Euroopan parlamentin Zoonoosidirektiivi edellyttää jäsenmaita huolehtimaan zoonooseihin, ruokamyrkytysepidemioihin ja mikrobilääkeresistenssiin liittyvästä yhteistyöstä eläinlääkintä-, elintarviketurvallisuus- ja terveydenhuoltotahojen välillä. Suomen yhteistyöelimenä toimii vuonna 2007 perustettu Zoonoosikeskus.
Zoonoosikeskus on Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n asiantuntijoista muodostuva verkosto, jonka kautta koordinoidaan zoonoosi-, ruokamyrkytys- ja mikrobilääkeresistenssiseurantaa, tiedon keräämistä ja seurantatulosten julkaisemista. Keskus osallistuu lisäksi epidemiaselvityksiin, zoonooseja koskevaan viestintään ja niihin liittyvään koulutukseen.
Keskus toimii kansallisena yhteystahona kansainvälisiin zoonoosiasiantuntijoihin. Merkittävimmät yhteystahot EU:ssa ovat Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ja Euroopan Tautien ehkäisyn ja valvonnan keskus (ECDC). Zoonoosikeskus ottaa osaa EU:ssa yhteisesti sovittavien zoonoosiseurantahankkeiden suunnitteluun, aineiston keräämiseen ja raportointiin.
Zoonoosikeskus tekee yhteistyötä muun muassa pohjoismaisten zoonoosikeskusten kanssa.
Lisätietoa
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA)
Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus (ECDC)
Ruotsin zoonoosikeskus (SVA)
Norjan zoonoosikeskus (NVI)
Tanskan zoonoosikeskus (DTU)