Hyönteisallergia

Voiko hyönteisruoka aiheuttaa allergisen reaktion?

Allergia hyönteisruoalle on mahdollinen. Ruoka-allergeenit ovat proteiineja. Kuten muillekin ruoan proteiineille, myös hyönteisproteiineille voi herkistyä. Hyönteisproteiinien käyttö ruoassa voi johtaa uuden allergian kehittymiseen, vaikka entuudestaan ei olisi allerginen ollutkaan.

Hyönteisten proteiinit ovat samankaltaisia kuin esimerkiksi äyriäisten ja nilviäisten proteiinit. Ristiallergia on siksi mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille. Tämän vuoksi esimerkiksi katkaravulle allerginen henkilö voi saada hyönteisruoasta allergisen reaktion.

Hyönteisten kasvatuksessa käytettävät rehut voivat sisältää ihmisille yleisiä allergeeneja kuten viljaa, gluteenia, kalajauhoa, maito- ja munatuotteita. Vielä on epäselvää lisääkö hyönteisille annettu rehu allergiapotentiaalia. Esimerkiksi jauhomadon suolistoon jää madon syömää rehua. Tämä saattaa lisätä allergiareaktion riskiä myös henkilöillä, jotka ovat allergisia jauhomadon ruoassa esiintyville proteiineille.

Hyönteisten tai hyönteisruoan prosessoinnin vaikutuksesta allergeenisuuteen ei ole vielä varmaa tietoa.

Se kuitenkin tiedetään, ettei kuumakäsittely poista kokonaan allergeenisuutta, vaikkakin osa proteiineista inaktivoituukin. Kuumakäsittely tai muu prosessointi saattaa jopa aiheuttaa allergeenisuuden lisääntymisen tai allergeenien konsentroitumisen.

Tämänhetkiset tiedot ruokana käytettävien hyönteisten allergiapotentiaalista ja riskistä ovat hyvin vajavaisia. Hyönteisruoka voi kuitenkin aiheuttaa voimakkaita anafylaktisia reaktioita allergisille henkilöille.

Mistä tietää sisältääkö elintarvike hyönteisiä?

Suomessa sallitaan vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö elintarvikkeena. Kokonaisia hyönteisiä voi rouhia, jauhaa tai kuivata. Niistä ei kuitenkaan saa poistaa osia (esimerkiksi siipiä, jalkoja tai päätä) eikä eristää tai uuttaa ainesosia (esimerkiksi rasva- tai proteiinijakeita).

Pakkausmerkinnöissä on aina selkeästi kerrottava elintarvikkeen sisältämät ainesosat, myös mahdolliset hyönteiset. Ruokavirasto suosittelee, että elintarvikkeen ainesosaluetteloon merkitään hyönteislajin suomenkielisen nimen lisäksi sen tieteellinen nimi.

Tällä hetkellä Suomessa elintarvikekäytössä sallittujen hyönteislajien tieteelliset nimet:

  • Acheta domesticus (kotisirkka)
  • Alphitobius diaperinus (kanatunkkari, toukka)
  • Apis mellifera (mehiläinen, kuhnuritoukka)
  • Gryllodes sigillatus (trooppinen kotisirkka)
  • Hermetia illucens (mustasotilaskärpänen, toukka)
  • Locusta migratoria (idänkulkusirkka)
  • Schistocerca gregaria (aavikkokulkusirkka)
  • Tenebrio molitor (jauhopukki, toukka)

Hyönteisiä sisältävissä elintarvikkeissa tulee olla käyttöohje, jossa on:

  • varoitusmerkintä, jossa kuluttajalle ilmoitetaan, että "Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ristiallergia on mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja / tai pölypunkeille."
  • ohjeistus siitä, miten kokonaisia hyönteisiä tulee käyttää, esimerkiksi "hyönteiset tulee nauttia täysin kypsänä."

Tarvittaessa pakkausmerkinnöissä on myös oltava allergeeneja koskeva jäämämerkintä "saattaa sisältää pieniä määriä xxxx". Tämä on tarpeen esimerkiksi tilanteissa, joissa hyönteisten syömä rehu on sisältänyt yleisiä allergioita ja intoleransseja aiheuttavia aineita ja näitä allergeeneja jää elintarvikkeena käytettävien hyönteisten suolistoon. Myös hyönteisten kontaminoituminen elintarvikkeen reseptiin kuulumattomilla ainesosilla on ilmoitettava.

Sivu on viimeksi päivitetty 24.9.2019