Hongkong

Tältä sivulta löydät tietoa elintarvikeketjun tuotteiden kaupallisesta viennistä Suomesta Hongkongiin. Tietoa yksityismatkailijalle löydät matkustus -sivultamme. Matkustajaviemisiä koskevista ohjeista ja rajoituksista löydät tietoa kohdemaan tullin internetsivuilta. Ohjeita lemmikin kanssa matkustavalle löydät henkilöasiakkaat-sivuiltamme.

Hongkong on Kiinan kansantasavallan autonominen erityishallintoalue. Suomesta on viety Hongkongiin viime vuosina esimerkiksi siipikarjan- ja sianlihaa, alkoholi- ja virvoitusjuomia sekä myllyteollisuustuotteita.

Tutustu Hongkongin vientivaatimuksiin tämän sivun tietojen ja linkkien avulla. Hae lisäksi EU:n Access2Markets-sivustolta maa- ja tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi vientikäytännöistä ja tullitariffeista.

Elintarvikkeet

Monia elintarvikkeita voi viedä Hongkongiin melko helposti. Paikallisen maahantuojan on rekisteröidyttävä Hongkongin viranomaisille ennen viennin aloittamista, mutta viejänä sinun ei yleensä tarvitse rekisteröityä. Erityisiä lisävaatimuksia on kuitenkin seuraaville tuoteryhmille: kala ja kalastustuotteet; maito ja maitojuomat; pakasteet; riista, liha, siipikarja ja munat.

Kun yrityksesi vie elintarvikkeita Hongkongiin, voit tuotteesta riippuen tarvita erilaisia vientitodistuksia. Jos elintarvike ei kuulu mihinkään yllä mainituista erityisryhmistä, riittää sille usein vapaamuotoinen todistus. Muistathan tarkistaa myös pakkausmerkintä- ja muut mahdolliset vaatimukset.

Hunaja

Kun yrityksesi vie hunajaa Hongkongiin, tarvitset erän mukaan vientitodistuksen. Suomella ja Hongkongilla ei ole viranomaisten välillä sovittua vientitodistusmallia hunajalle. Voit viejänä ehdottaa kohdemaan viranomaisille, että viennissä käytetään Ruokaviraston laatimaa yleistä vientitodistusta hunajalle.

Huom! Koska yleistodistuksen käytöstä ei ole sovittu kohdemaan viranomaisten kanssa, emme voi taata sen käytettävyyttä. Varmista yleistodistuksen hyväksyttävyys aina kohdemaan viranomaisilta ennen vientiä.

Kala ja kalastustuotteet

CFS:n kalastustuotteiden vientioppaassa ei ole mainintaa kalastustuotteiden laitoshyväksynnästä. Oppaassa suositellaan eläinterveystodistuksen käyttöä. Suomi ja Hongkong eivät ole sopineet eläinterveystodistuksesta kalastustuotteille. Tällöin voit viejänä ehdottaa kohdemaan viranomaisille, että viennissä käytetään esimerkiksi Ruokaviraston laatimaa yleistä eläinterveystodistusta kalastustuotteille.

Huom! Koska yleistodistuksen käytöstä ei ole sovittu kohdemaan viranomaisten kanssa, emme voi taata sen käytettävyyttä. Varmista yleistodistuksen hyväksyttävyys aina kohdemaan viranomaisilta ennen vientiä.

Luomutuotteet

Maakohtaista tietoa luomutuotteiden viennistä löydät luomutuotteiden vienti -sivultamme.

Maito ja maitotuotteet

Munat ja munatuotteet

Kun yrityksesi vie munia tai munatuotteita Hongkongiin, tarvitset erän mukaan eläinterveystodistuksen. Suomen ja Hongkongin sopimasta todistuksesta löydät ehdot näiden tuotteiden viennille. Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä laitostasi valvovaan virkaeläinlääkäriin. Todistuksen myöntävä virkaeläinlääkäri tilaa todistuspohjan Ruokavirastosta.

Naudanliha ja naudanlihatuotteet sekä sianliha ja sianlihatuotteet

Naudanlihan, sianlihan ja niistä tehtyjen tuotteiden vienti Suomesta Hongkongiin on mahdollista ainoastaan Hongkongin hyväksymistä laitoksista. Teurastamon, leikkaamon, prosessointi- ja varastointilaitoksen on kaikkien oltava Hongkongin laitoslistalla. Ruokavirasto suosittelee vientilaitoksia listaa hallinnoivalle Hongkongin viranomaiselle. Ota laitosrekisteröintiä varten yhteyttä: aasia@ruokavirasto.fi.

Kun yrityksesi vie punaista lihaa Hongkongiin, tarvitset erän mukaan TRACES-todistuksen. Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä laitostasi valvovaan virkaeläinlääkäriin. Todistus haetaan ja myönnetään sähköisessä TRACES-todistusjärjestelmässä.

TRACES-todistuksiin liittyy Hongkongin lainsäädännöstä johtuva erikoisuus, joka tulee huomioida viennissä:

  • Virallista eläinterveystodistusta (Official Health Certificate) voidaan käyttää vain siinä tapauksessa, että vienti tapahtuu siitä maasta, jossa eläin on teurastettu.
  • Jos eläimen teurastus ei tapahtu vientimaassa, käytetään viennissä virallista vienti-ilmoitusta (Official Export Declaration). Sen sisältö on käytännössä sama kuin eläinterveystodistuksen. Tässä tapauksessa viejän on myös haettava vientilupa Hongkongin viranomaisilta.

Hongkongin viranomaisen mukaan kypsennettyjen lihatuotteiden ja lihasäilykkeiden tuonti Hongkongiin ei kuitenkaan edellytä määrämuotoista eläinterveystodistusta. Suosituksena kuitenkin on toimittaa maahantuojalle todistus, jossa vakuutetaan tuotteen soveltuvan ihmisravinnoksi. Lisätietoja: aasia@ruokavirasto.fi 

Siipikarjanliha ja siipikarjanlihatuotteet

Siipikarjanlihan ja siitä tehtyjen tuotteiden vienti Suomesta Hongkongiin on mahdollista ainoastaan Hongkongin hyväksymistä laitoksista. Teurastamon, leikkaamon, prosessointi- ja varastointilaitoksen on kaikkien oltava Hongkongin laitoslistalla. Ruokavirasto suosittelee vientilaitoksia listaa hallinnoivalle Hongkongin viranomaiselle. Ota laitosrekisteröintiä varten yhteyttä: aasia@ruokavirasto.fi.

Kun yrityksesi vie siipikarjanlihaa ja siitä tehtyjä tuotteita Hongkongiin, tarvitset erän mukaan eläinterveystodistuksen. Suomen ja Hongkongin sopimasta todistuksesta löydät ehdot näiden tuotteiden viennille. Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä laitostasi valvovaan virkaeläinlääkäriin. Todistuksen myöntävä virkaeläinlääkäri tilaa todistuspohjan Ruokavirastosta.

Sivu on viimeksi päivitetty 2.7.2021