Kasvien ja kasvituotteiden tuominen matkatuliaisina

Matkoilla eksoottiset kasvit houkuttelevat hankkimaan niitä tuliaisina kotiin. Harkitse kuitenkin tarkoin ja perehdy kasvinterveysvaatimuksiin jo ennen matkaa, varsinkin EU:n ulkopuolella matkustaessasi. EU-maista tuonti on melko vapaata, mutta EU:n ulkopuolelta tarvitaan yleensä kasvinterveystodistus, ja lisäksi Suomeen saapuessa tehdään tuontitarkastus. Joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty. Rajoitusten ja vaatimusten tarkoituksena on estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä, ja ne koskevat kasvien lisäksi myös tuoreita hedelmiä, vihanneksia yms.

matkustajavideon pikkukuva_näyttökuva.jpg

Katso video kasvinterveyssäännöistä matkustajille (pituus 1:36)

Kasvien ja kasvituotteiden tuonti toisesta EU-maasta

 • Kasveja ostaessasi varmista, että ostat ammattimaisesta puutarhamyymälästä, jonka tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta. Harrastelijat myyvät monesti kasveja toreilla tai markkinoilla, ja niissä riski kasvitaudin tai tuholaisen leviämisestä on suuri. Valvotuilla ammattimaisilla viljelmillä kasveista on tarkastettu kasvitaudit ja tuholaiset. 
 • Tulipoltteen isäntäkasvien (esimerkiksi omenapuiden, päärynäpuiden ja tuhkapensaiden) tuominen Suomeen on kiellettyä toisesta EU-maasta, ellei kasvilla ole PZ kasvipassia. Vaatimus johtuu siitä, että Suomi on tulipoltteen suhteen suoja-aluetta, jossa tautia ei esiinny. PZ-kasvipassi on kasviin kiinnitetty lappu, jossa lukee Plant Passport sekä PZ Erwinia amylovora. PZ-kasvipassilla merkittyjä kasveja myydään yleensä vain suoja-alueilla, joita on harvalla maalla. Suurin osa muissa EU-maissa myytävistä tulipoltteen isäntäkasveista ei näin ollen kelpaa Suomeen tuotavaksi.
 • Suoja-aluevaatimuksia on myös siemenperunalla, joten siemenperunat kannattaa ostaa Suomesta. Et välttämättä löydä Suomen suoja-aluevaatimuksia täyttävää siemenperunaa toisesta EU-maasta.
 • Lue tulipoltteesta lisää Ruokaviraston esitteestä (pdf)
 • Tuoreita hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia ja yrttejä sekä leikkokukkia saa tuoda vapaasti toisesta EU-maasta. Myös ruokasieniä saa tuoda. Ne eivät ole kasveja, joten niitä eivät kasvinterveysvaatimukset koske.
 • Huomio Brexit
 • Pohjois-Irlannista tuonti jatkuu EU-säännöillä myös 1.1.2021 jälkeen.

Kasvien ja kasvituotteiden tuonti EU:n ulkopuolisesta maasta

Huomioi Brexit: 1.1.2021 lähtien EU:n ulkopuolisia maita koskevat säännöt ovat voimassa myös Isosta-Britanniasta (Englanti, Skotlanti, Wales) tuotaessa!

Taimet, ruukkukasvit, siemenet ja muut istutettavaksi tarkoitetut kasvit

Jos suunnittelet istutettavaksi tarkoitettujen kasvien tuontia matkatavarana EU:n ulkopuolisesta maasta, selvitä tuontivaatimukset ja tuontimenettely jo ennen matkaa. Istutettavaksi tarkoitettuja kasveja ovat taimet, ruukkukasvit ja viherkasvit sekä kylvettäväksi tarkoitetut siemenet, pistokkaat, varteoksat, mukulat ja muu lisäysmateriaali. Toimi alla olevan ohjeen mukaan:

 1. Selvitä, onko kyseisen kasvilajin tuonti sallittua EU:n ulkopuolelta. Ohjeesta maahantuontikiellot voit katsoa, mille kasveille on maahantuontikieltoja. Tuontikiellossa ovat esimerkiksi sitruspuut, havukasvit, tulipoltteen isäntäkasvit (esim. omenapuut, päärynäpuut, tuhkapensaat) ja siemenperuna.

 2. Selvitä, onko kasveille mahdollista saada kasvinterveystodistus (Phytosanitary Certificate) lähtömaan viranomaiselta. Jotta todistuksen voi saada, kasvien pitää täyttää EU:n vaatimukset. Ne löytyvät asetuksesta (EU) 2019/2072 liitteestä VII. Jos kasvinterveystodistusta ei saa, tuonti ei ole sallittua.

 3. Ilmoita tarkastettava kasvierä Ruokavirastoon hyvissä ajoin ennen saapumistasi tuontitarkastuksen tilaus -lomakkeella (kasvit).  Tai tuontitarkastuksen tilaus -lomakkeella (siemenet). Täytä lomake huolella, sillä Ruokavirasto tekee antamiesi tietojen pohjalta kasvinterveydellisen tuloasiakirjan (CHED-PP) TracesNT-järjestelmään. Huomioithan, että Ruokaviraston käsittelyajat ovat 2-4 arkipäivää.

 4. Huomioi myös Tullin ohjeet matkatuliaisista.

Leikkokukat sekä tuoreet hedelmät, marjat, vihannekset, juurekset ja yrtit

Näillä tuoreilla kasvituotteilla pitää olla kasvinterveystodistus, kun niitä tuodaan EU:n ulkopuolelta. Todistuksen myöntää lähtömaan kasvinterveysviranomainen, joten todistuksen hankkiminen on matkailijalle hankalaa. Tämän vuoksi tuoreita kasvituotteita ei kannata hankkia tuliaisiksi. Seuraavilla hedelmillä ei tarvita kasvinterveystodistusta, joten niitä voi tuoda vapaasti: ananas, banaani, durio, kookospähkinä, taateli.

Jos tuot näitä tuotteita kasvinterveystodistuksella EU:n ulkopuolelta, valitse tullissa punainen linja, ja näytä kasvinterveystodistus tullivirkailijalle. Tarkastusta ei yleensä näille tuotteille tehdä, joten todistuksen näyttäminen riittää.

Tietyillä hedelmillä ja elintarvikkeeksi jalostetuilla kasvituotteilla ei ole vaatimuksia EU:n ulkopuolelta tuotaessa

Ilman kasvinterveystodistusta voit tuoda omaan käyttöön

 • Tuoreita ananaksia, banaaneja, durioita, kookospähkinöitä ja taateleita
 • Kuivattuja, pakastettuja, säilöttyjä tai muuten elintarvikkeeksi jalostettuja kasvituotteita. Näihin kuuluvat esimerkiksi tee, kahvi, kuivatut tai paahdetut pähkinät ja siemenet, mausteet, kuivatut yrtit, säilykkeet, riisi sekä jauhot ja hiutaleet.
 • Näitä voit tuoda vapaasti omaan käyttöösi. Niiden tuomisesta ei tarvitse ilmoittaa Ruokavirastolle.
 • Ruokasienet eivät ole kasveja, joten kasvinterveysvaatimukset eivät koske myöskään niitä.
 • Lue lisää usein kysytyistä
 • Jos tuot kasvituotteita yritystoimintaa varten, lue lisää Tullin verkkosivuilta.

Yhteydenotot

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 20.8.2021