Kasvien ja kasvituotteiden tuontiohjeet yksityishenkilöille

Tältä sivulta löydät tietoa kasvien ja kasvituotteiden tuonnista EU:n ulkopuolelta omaan käyttöön yksityishenkilönä. Ohjeet koskevat sekä tuontia matkustajana että esimerkiksi kasvien tilaamista internetistä.

matkustajavideon pikkukuva_näyttökuva.jpg

Katso video kasvinterveyssäännöistä matkustajille (pituus 1:36)

Kasvien ja kasvituotteiden tuontivaatimukset EU:n ulkopuolelta tiukentuivat 14.12.2019

EU:n kasvinterveyslainsäädäntö uudistui 14.12.2019. Tällöin kasvien ja kasvituotteiden tuontisäännöt EU:n ulkopuolelta tiukentuivat. Tavoitteena on estää paremmin kasvitautien ja tuholaisten leviämistä. Muutos koskee myös tuontia yksityishenkilönä.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että elävien kasvien tai tuoreiden hedelmien, marjojen, vihannesten, yrttien tai juuresten tuominen matkatavaroiden mukana ei yleensä onnistu. Tämä johtuu siitä, että tuotteille tarvitaan viranomaisen myöntämä kasvinterveystodistus, jonka saaminen matkailijana on käytännössä hyvin vaikeaa.

Poikkeuksena ovat seuraavat hedelmät: banaani, ananas, taateli, durio ja kookospähkinä. Niitä saa tuoda vapaasti ilman kasvinterveystodistusta. Voit tuoda ilman todistusta myös kuivattuja, pakastettuja ja säilöttyjä kasviksia.

Kasvinterveystodistus tarvitaan 14.12.2019 alkaen kaikille

  • taimille, ruukkukasveille, viherkasveille,
  • pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille,
  • kylvösiemenille,
  • leikkokukille ja -oksille sekä 
  • tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille, yrteille ja juureksille  

Huomioi myös, että joillakin kasveilla on maahantuontikielto EU:n ulkopuolelta, jolloin niitä ei saa tuoda lainkaan. Maahantuontikiellossa ovat monet puuvartiset kasvit (esim. havukasvit, omenapuut, päärynäpuut, sitruspuut) sekä maa-aines.

Vaatimus kasvinterveystodistuksesta ja maahantuontikiellot koskevat sekä tuontia matkatavaroiden mukana että tilaamista verkkokaupoista. Jos tilaat kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolelta, varmista että saat niille kasvinterveystodistuksen.

Edellä mainittujen tuotteiden lisäksi kasvinterveystodistus vaaditaan tietyiltä puutavaralajeilta.

Tuontiin kasvinterveystodistuksella liittyy useissa tapauksissa myös maksullinen kasvintarkastus maahan saapumisen yhteydessä.

Lue lisää kasvien ja kasvituotteiden tuonnista:

Älä riskeeraa!

Euroopan komissio on tunnistanut kasvien matkustajatuonnin yhdeksi suurimmista kasvintuhoojien leviämisen riskeistä. Vaikka kasvi näyttäisi terveeltä, siinä voi olla esim. tuhohyönteisen munia tai kasvitauti, jonka oireet eivät vielä ole puhjenneet. Päättämällä ettet tuo ulkomailta kasvituotteita, autat suojelemaan kasvintuotantoa ja ympäristöä kasvintuhoojilta, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa vakavia vahinkoja.

Jos kuitenkin päätät tuoda ulkomailta mukanasi kasvituotteita, tutustu huolellisesti ohjeisiin ja selvitä onko kyseisen tuotteen tuonti sallittua ja mitkä ovat kyseistä tuotetta koskevat vaatimukset. 

Älä riskeeraa - Tuo muistoja, ei salamatkustajia (esite, pdf) 


EU-maista Suomeen tuotaessa vain vähän rajoitteita

EU-maista Suomeen voit tuoda tai tilata omaan käyttöösi kasveja, siemeniä, hedelmiä ja vihanneksia ilman kasvinterveystodistusta. Siemenperunalla ja tulipoltteen isäntäkasveilla pitää olla PZ-kasvipassi, joka osoittaa että ne on tuotettu tietyistä kasvintuhoojista vapailla alueilla.

Huomioi Brexit tuonnissa UK:n alueelta.


Yhteydenotot

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 31.12.2019