Kasvien ja kasvituotteiden tuominen matkatuliaisina

Kasvien ja kasvituotteiden tuomista matkatavaroiden mukana rajoittavat kasvinterveysvaatimukset. Vaatimusten tarkoituksena on estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä, sillä matkustajien mukanaan kuljettamat kasvit on todettu yhdeksi tärkeimmistä tuhoojien leviämisväylistä. EU-maista tuonti on melko vapaata, koska EU:n alueella noudatetaan yhteisiä määräyksiä kasvintuotannossa. 

EU:n ulkopuolelta istutettavaksi tarkoitettujen kasvien tai siementen tuominen matkatavaroiden mukana ei ole tällä hetkellä mahdollista. Myöskään tuoreita kasvituotteita kuten hedelmiä ei kannata hankkia matkatuliaisiksi, sillä niiden tuomiseen tarvitaan kasvinterveystodistus.

matkustajavideon pikkukuva_näyttökuva.jpg

Katso video kasvinterveyssäännöistä matkustajille (pituus 1:36)

Kasvien ja kasvituotteiden tuonti toisesta EU-maasta

 • Kasveja ostaessasi varmista, että ostat ammattimaisesta puutarhamyymälästä, jonka tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta. Harrastelijat myyvät monesti kasveja toreilla tai markkinoilla, ja niissä riski kasvitaudin tai tuholaisen leviämisestä on suuri. Valvotuilla ammattimaisilla viljelmillä kasveista on tarkastettu kasvitaudit ja tuholaiset. 
 • Tulipoltteen isäntäkasvien (esimerkiksi omenapuiden, päärynäpuiden ja tuhkapensaiden) tuominen Suomeen on kiellettyä toisesta EU-maasta, ellei kasvilla ole PZ kasvipassia. Vaatimus johtuu siitä, että Suomi on tulipoltteen suhteen suoja-aluetta, jossa tautia ei esiinny. PZ-kasvipassi on kasviin kiinnitetty lappu, jossa lukee Plant Passport sekä PZ Erwinia amylovora. PZ-kasvipassilla merkittyjä kasveja myydään yleensä vain suoja-alueilla, joita on harvalla maalla. Suurin osa muissa EU-maissa myytävistä tulipoltteen isäntäkasveista ei näin ollen kelpaa Suomeen tuotavaksi.
 • Suoja-aluevaatimuksia on myös siemenperunalla, joten siemenperunat kannattaa ostaa Suomesta. Et välttämättä löydä Suomen suoja-aluevaatimuksia täyttävää siemenperunaa toisesta EU-maasta.
 • Lue tulipoltteesta lisää Ruokaviraston esitteestä (pdf)
 • Tuoreita hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia ja yrttejä sekä leikkokukkia saa tuoda vapaasti toisesta EU-maasta. Myös ruokasieniä saa tuoda. Ne eivät ole kasveja, joten niitä eivät kasvinterveysvaatimukset koske.
 • Huomio Brexit: Siirtymäkauden loppuun asti eli 31.12.2020 saakka Yhdistyneen Kuningaskunnan alueelta voi tuoda Suomeen kasveja samoilla säännöillä kuin muistakin EU-maista. 1.1.2021 lähtien Isosta-Britanniasta (Englanti, Skotlanti, Wales) tuotaessa noudatetaan samoja sääntöjä kuin muistakin EU:n ulkopuolisista maista tuotaessa (katso ohjeet alla). Pohjois-Irlannista tuonti jatkuu EU-säännöillä myös 1.1.2021 jälkeen.

Kasvien ja kasvituotteiden tuonti EU:n ulkopuolisesta maasta ei yleensä onnistu matkatavaroiden mukana

Huomioi Brexit: 1.1.2021 lähtien EU:n ulkopuolisia maita koskevat säännöt ovat voimassa myös Isosta-Britanniasta (Englanti, Skotlanti, Wales) tuotaessa!

Taimet, ruukkukasvit, siemenet ja muut istutettavaksi tarkoitetut kasvit

Tuonti EU:n ulkopuolelta Suomeen matkatavaroiden mukana ei ole tällä hetkellä sallittua, koska niille ei ole mahdollista järjestää tuontitarkastusta rajatarkastusasemalla. Istutettavaksi tarkoitettuja kasveja ovat taimet, ruukkukasvit ja viherkasvit sekä kylvettäväksi tarkoitetut siemenet, pistokkaat, varteoksat, mukulat ja muu lisäysmateriaali.

Leikkokukat sekä tuoreet hedelmät, marjat, vihannekset, juurekset ja yrtit

Näillä tuoreilla kasvituotteilla pitää yleensä olla kasvinterveystodistus, kun niitä tuodaan EU:n ulkopuolelta. Todistuksen myöntää lähtömaan kasvinterveysviranomainen, joten todistuksen hankkiminen on matkailijalle hankalaa. Tämän vuoksi tuoreita kasvituotteita ei kannata hankkia tuliaisiksi. Seuraavilla hedelmillä ei tarvita kasvinterveystodistusta, joten niitä voi tuoda vapaasti: ananas, banaani, durio, kookospähkinä, taateli.

Jos tuot näitä tuotteita kasvinterveystodistuksella EU:n ulkopuolelta, näytä kasvinterveystodistus tullissa maahan saapuessasi. Tarkastusta ei yleensä näille tuotteille tehdä, joten todistuksen näyttäminen riittää.

Tietyillä hedelmillä ja elintarvikkeeksi jalostetuilla kasvituotteilla ei ole vaatimuksia EU:n ulkopuolelta tuotaessa

Ilman kasvinterveystodistusta voit tuoda omaan käyttöön

 • Tuoreita ananaksia, banaaneja, durioita, kookospähkinöitä ja taateleita
 • Kuivattuja, pakastettuja, säilöttyjä tai muuten elintarvikkeeksi jalostettuja kasvituotteita. Näihin kuuluu esimerkiksi tee, kahvi, kuivatut tai paahdetut pähkinät, mausteet, kuivatut yrtit, säilykkeet, riisi sekä jauhot ja hiutaleet.
 • Näitä voit tuoda vapaasti omaan käyttöösi. Niiden tuomisesta ei tarvitse ilmoittaa Ruokavirastolle.
 • Ruokasienet eivät ole kasveja, joten kasvinterveysvaatimukset eivät koske myöskään niitä.
 • Lue lisää usein kysytyistä
 • Jos tuot kasvituotteita yritystoimintaa varten, lue lisää Tullin verkkosivuilta.

Yhteydenotot

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 23.11.2020