Tulosten toimittaminen viranomaisjärjestelmiin

Omavalvontanäytteiden ja seurantaohjelmien näytteiden tulosten toimittaminen Patogenixiin

Patogenix on nettipohjainen tietojärjestelmä, jolla Ruokavirasto kerää tietoa nimetyistä laboratorioista tiettyjen patogeenien varalta tehdyistä mikrobiologisista tutkimuksista. Tutkimustietojen toimittaminen on Ruokaviraston nimeämien laboratorioiden lakisääteinen velvollisuus.  

Patogenixin kautta toimitetaan yhteenveto elintarvikelain nojalla tehdyistä tutkimuksista ja niiden tuloksista, sekä ilmoitetaan zoonoosien seurantaan ja valvontaan liittyvistä tutkimuksista ja niiden tuloksista (salmonellavalvontaohjelma, kampylobakteerivalvontaohjelma ja STEC-seuranta).

Elintarviketutkimukset- käyttäjänä elintarviketutkimuksia tekevät laboratoriot

  • Ruokaviraston pyynnöstä hyväksytyn laboratorion on toimitettava yhteenveto elintarvikelain nojalla tehdyistä tutkimuksista ja niiden tuloksista.
    • Omavalvontanäytteiden tulokset tallennetaan Patogenixiin. Omavalvontatuloksia voi tarvittaessa lähettää myös erillisenä tiedostona. Katso pdf-ohje oikeanlaisen tiedoston muodostamisesta .
    • Patogenix:iin ei ole tarpeen toimittaa viranomaisnäytteiden tuloksia, koska viranomaisnäytteiden tulokset laboratorio toimittaa suoraan Vati-järjestelmään tai viranomainen tallentaa ne sinne itse laboratorion tutkimustodistukselta.
  • Elintarviketutkimukset-osion kautta ilmoitetaan seuraavien patogeenien tutkimukset elintarvikkeissa: Salmonella, EHEC, kampylobakteeri, Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis

Salmonellavalvontaohjelma- käyttäjänä salmonellavalvontaohjelman mukaisia näytteitä tutkivat laboratoriot

STEC-seurantaohjelma –käyttäjänä nautateurastamoiden STEC-pintasivelynäytteitä tutkivat laboratoriot

Kampylobakteeriohjelma – käyttäjänä broileriteurastamoiden kampylobakteerivalvontaohjelman mukaisia näytteitä tutkivat laboratoriot

  • Kampylobakteerinäytteitä tutkivien laboratorioiden tulee lähettää kuukausittain Ruokavirastoon kampylobakteerinäytteiden kuukausi-ilmoitus.
  • Osiossa ilmoitetaan zoonoosiasetuksen (316/2021) mukaiset kampylobakteerinäytteet
  • Lisätietoa kampylobakteeriohjelmasta

Raakamaito –rakennettu raakamaitoasetuksen 699/2013 mukaisten raakamaitonäytteiden (lehmän- ja vuohenmaito) raportointia varten

  • Asetus on kumottu, eikä asetuksen mukaisia näytteitä enää oteta raakamaidosta. Tämän takia laboratorioilla ei enää ole raportointivelvollisuutta näiden näytteiden osalta.
  • Muita omavalvonta-/viranomaisnäytteiden tuloksia raakamaidosta saa raportoida, mutta tietojen keräys ei ole tällä hetkellä järjestelmällistä.

Laboratorion tiedot-osio

  • Laboratorion tiedot-osiossa voidaan päivittää laboratorion tietoja sekä vaihtaa käyttäjätunnuksen salasana.

Elintarvikeosio

Tiedot toimitetaan Ruokavirastoon joko syöttämällä tiedot Patogenixiin käsin tai lähettämällä ne esim. kerran vuodessa Excel-tiedostona.  Tietuekuvauksesta löydät ohjeen oikeanlaisen tiedoston muodostamisesta. Excel-tiedostona toimitettavat tutkimustiedot lähetetään osoitteeseen zoonoosi.valvontaohjelmat(at)ruokavirasto.fi.

Salmonellan kuukausi-ilmoituslomake

STEC-osio

Kaikille elintarvike- ja zoonoosiohjelmientutkimuksia tekeville laboratorioille on myönnetty käyttöoikeudet Patogenixiin. Käyttäjätunnuksiin tai muihin Patogenixiin liittyvissä kysymyksissä sekä Patogenixin ongelmatilanteissa, otathan yhteyttä osoitteeseen: zoonoosi.valvontaohjelmat(at)ruokavirasto.fi. 

Patogenixiin kertyvän tiedon avulla seurataan valvonta– ja seurantaohjelmien toteumaa. Kerättyjen tietojen avulla voidaan osoittaa Suomen alhainen salmonellan esiintyvyys. Patogenixiin kertyvää tietoa voidaan myös käyttää esimerkiksi tiettyjen patogeenien esiintyvyyden arvioimiseen eri elintarvikeryhmissä.

Tietoa julkaistaan mm.:

 

Viranomaisnäytteiden tulosten toimittaminen Vatiin

Hyväksytyt ja nimetyt laboratoriot, jotka tarjoavat analyysipalveluita ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköille, voivat toimittaa vesi- ja elintarviketutkimusten tulokset ja näytetiedot sähköisesti valvontayksiköiden käyttämään ympäristöterveydenhuollon yhteiseen valvontatietojärjestelmään Vatiin. Talousveden, lämpimän käyttöveden ja uimaveden tutkimustietojen toimittaminen sähköisesti Vatiin on laboratorion lakisääteinen velvollisuus.

Siirtääkseen tuloksia laboratoriojärjestelmästä Vatiin laboratorio tarvitsee Ruokaviraston myöntämän sertifikaatin, jolla tunnistaudutaan Vatin rajapintana toimivaan analyysitietojen siirtopalveluun. Tiedonsiirron testausta varten laboratorion tai sen järjestelmätoimittajan tulee hakea Ruokavirastolta erillinen sertifikaatti palvelun testiympäristöön. 

Sivun oikeasta laidassa on lomake sertifikaatin hakemiseen sekä ohje sertifikaatin pyyntötiedoston luomiseen (.csr-tiedosto). Tarkemmat ohjeet löytyvät hakemuslomakkeelta. Sertifikaatin myöntämiseen voi kulua aikaa parista päivästä pariin viikkoon. 

Sertifikaatti on voimassa kaksi (2) vuotta. Ruokavirasto on yhteydessä laboratorioon ennen sertifikaatin vanhentumista ja pyytää tarvittaessa hakemaan uutta sertifikaattia. 

Analyysitietojen siirtopalvelun tekninen dokumentaatio (mm. ulkoisen rajapinnan kuvaus ja koodistot) löytyy Ruokaviraston Pikantti -ekstranetistä. Pikanttiin tarvitaan henkilökohtaiset käyttöoikeudet, joita hyväksyttyjen laboratorioiden ja niiden järjestelmätoimittajien on mahdollista hakea Ruokavirastosta.

Kirjaudu Pikanttiin osoitteessa https://pikantti.ruokavirasto.fi/display/VATIAS

Analyysitietojen siirtopalvelun käyttämiä analyysikoodistoja sekä muita yhteiskäyttöisiä koodistoja on mahdollista selata ja ladata Ruokaviraston koodistoportaalista osoitteesta https://koodisto.meta2.fi/koodistoportaali/koodistot

Sivu on viimeksi päivitetty 17.9.2025