Tulosten lähettäminen sähköisesti viranomaisasiakkaalle

Hyväksytyt laboratoriot, jotka tarjoavat analyysipalveluita (vedet ja elintarvikkeet) ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköille, voivat toimittaa näytetietoja sähköisesti valvontayksiköiden käyttämään ympäristöterveydenhuollon yhteiseen valvontatietojärjestelmään VATIin.

Tunnistautuminen VATIn rajapintaan

Siirtääkseen tuloksia laboratoriojärjestelmästä VATIin laboratorio tarvitsee Ruokaviraston myöntämän sertifikaatin, jolla tunnistaudutaan VATIn rajapintana toimivaan analyysitietojen siirtopalveluun. Tiedonsiirron testausta varten laboratorion tai sen järjestelmätoimittajan tulee hakea Ruokavirastolta erillinen sertifikaatti palvelun testiympäristöön. 

Sivun oikeasta laidassa on lomake sertifikaatin hakemiseen sekä ohje sertifikaatin pyyntötiedoston luomiseen (.csr-tiedosto). Tarkemmat ohjeet löytyvät hakemuslomakkeelta. Sertifikaatin myöntämiseen voi kulua aikaa parista päivästä pariin viikkoon. 

Sertifikaatti on voimassa kaksi (2) vuotta. Ruokavirasto uusii sertifikaatit ennen niiden vanhentumista eli laboratorion ei tarvitse hakea uutta sertifikaattia vanhenevan sertifikaatin tilalle. 

Rajapinnan käyttämät koodistot

Näytetietojen siirrossa käytetään tietyille tiedoille yhteisiä koodeja. Mm. menetelmille on analyysikoodit ja elintarvikenäytteiden luokitteluun Foodex-koodit. Lisäksi valvontayksiköillä on kullakin oma valvontayksikkökoodi. Koodistot löytyvät koodistopalvelusta osoitteesta https://koodisto.meta2.fi/koodisto/. Koodistot toimivat Internet Explorer ja Edge -selaimilla (ei Chromella). 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.1.2021