Tulosten lähettäminen sähköisesti viranomaisasiakkaalle

Hyväksytyt laboratoriot, jotka tarjoavat analyysipalveluita (vedet ja elintarvikkeet) ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköille, voivat toimittaa näytetietoja sähköisesti valvontayksiköiden käyttämään ympäristöterveydenhuollon yhteiseen valvontatietojärjestelmään Vatiin.

Tunnistautuminen Vatin rajapintaan

Siirtääkseen tuloksia laboratoriojärjestelmästä Vatiin laboratorio tarvitsee Ruokaviraston myöntämän sertifikaatin, jolla tunnistaudutaan Vatin rajapintana toimivaan analyysitietojen siirtopalveluun. Tiedonsiirron testausta varten laboratorion tai sen järjestelmätoimittajan tulee hakea Ruokavirastolta erillinen sertifikaatti palvelun testiympäristöön. 

Sivun oikeasta laidassa on lomake sertifikaatin hakemiseen sekä ohje sertifikaatin pyyntötiedoston luomiseen (.csr-tiedosto). Tarkemmat ohjeet löytyvät hakemuslomakkeelta. Sertifikaatin myöntämiseen voi kulua aikaa parista päivästä pariin viikkoon. 

Sertifikaatti on voimassa kaksi (2) vuotta. Ruokavirasto on yhteydessä laboratorioon ennen sertifikaatin vanhentumista ja pyytää tarvittaessa hakemaan uutta sertifikaattia. 

Analyysitietojen siirtopalvelun tekninen dokumentaatio

Analyysitietojen siirtopalvelun tekninen dokumentaatio (mm. ulkoisen rajapinnan kuvaus ja koodistot) löytyy Ruokaviraston Pikantti -ekstranetistä. Pikanttiin tarvitaan henkilökohtaiset käyttöoikeudet, joita hyväksyttyjen laboratorioiden ja niiden järjestelmätoimittajien on mahdollista hakea Ruokavirastosta.

Kirjaudu Pikanttiin osoitteessa https://pikantti.ruokavirasto.fi/display/VATIAS

Analyysitietojen siirtopalvelun käyttämiä analyysikoodistoja sekä muita yhteiskäyttöisiä koodistoja on mahdollista selata ja ladata Ruokaviraston koodistoportaalista osoitteesta https://koodisto.meta2.fi/koodistoportaali/koodistot

 

Sivu on viimeksi päivitetty 2.10.2023