Kanada

På den här sidan hittar du information om kommersiell export av livsmedelskedjans produkter från Finland till Kanada. Instruktioner och information om begränsningar för passagerarexport hittar du på destinationslandets tullwebbplats. Instruktioner för resande med ett sällskapsdjur hittar du på sidan Res med sällskapsdjur.

Under de senaste åren har det exporterats bl.a. alkoholdrycker, sötsaker, svinkött, bageriprodukter och ost från Finland till Kanada.

Via länkarna på denna sida hittar du mera information om export till Kanada. Du kan också söka land- och produktspecifik information om t.ex. exportpraxis och tulltariffer på EU:s webbplats Access2Markets. På den kanadensiska myndighetens webbplats: Automated Import Reference System (AIRS) hittar du också information om exportkrav. På samma webbplats finns även information om djursjuksdomar som Kanada har erkänt att EU länderna är fria från, samt eventuella exportrestriktioner relaterade till dessa djursjukdomar. 

I frihandelsavtalet CETA mellan EU och Kanada har Kanada gått med på att skydda över 140 europeiska produkters geografiska beteckning, bland dem Kainuun rönttönen och Puruveden muikku.

Livsmedel

Fisk och fiskeriprodukter

EU-kommissionen och Kanada har kommit överens om ett TRACES-intyg för levande fiskar och fiskeriprodukter som exporteras för att användas i detaljhandeln och vid utskänkning av mat. Intyget behövs då ditt företag exporterar produkter med följande CN-koder till Kanada: 0301–0308; 0511; 1504; 1516; 1518; 1603–1605; 2106. Produkterna kan härstamma från vattenbruk eller så kan de vara vilda. Behandlingssätt: levande, infryst eller bearbetad.

För att få ett TRACES-intyg ska du kontakta den officiella veterinären som utövar tillsyn över din anläggning. TRACES-intyg beviljas i det elektroniska TRACES-systemet.

Om exporten omfattar annan fisk och andra fiskeriprodukter än fisk eller fiskprodukter som går till detaljhandeln eller utskänkning av mat, kan du föreslå att t.ex. att ett av Livsmedelsverket utarbetat allmänt intyg för fisk och fiskeriprodukter används vid export. Säkerställ att CFIA godkänner intyget före export.

Kött och köttprodukter

Kanada godkänner EU-ländernas köttbesiktningssystem för olika djurarter. Omfattningen av Finlands godkännande finner du här. Export av kött och köttprodukter till Kanada är möjlig endast från anläggningar som Kanada godkänt. Köttanläggningarna som Kanada godkänt finner du här. För anläggningsgodkännande, ta kontakt med amerikka@ruokavirasto.fi.

Svinkött och svinköttsprodukter

EU och Kanada har kommit överens om ett TRACES-intyg som används vid export av svinkött. Detta intyg är avsett för färskt kött, inbegripet malet kött och köttberedningar från tamsvin (Sus scrofa). Med färskt kött avses samtliga delar från djur som är tjänliga som livsmedel, antingen färska, kylda eller frysta.

För att få ett TRACES-intyg ska du kontakta den officiella veterinären som utövar tillsyn över din anläggning. TRACES-intyg beviljas i det elektroniska TRACES-systemet.

Det kan beviljas en tilläggsgaranti för kött och köttprodukter som exporteras från Finland till Kanada och sedan vidare till USA. Tilläggsgarantin kan endast beviljas för kött och köttprodukter som kommer från en anläggning som USA har godkänt och som uppfyller alla villkor som USA ställer. Tills vidare har USA godkänt endast grisköttsanläggningar. För att få en tilläggsgaranti, ta kontakt med den officiella veterinären som utövar tillsyn över din anläggning. Mer information: amerikka@ruokavirasto.fi

En ASF-tilläggsgaranti krävs för svinkött och svinköttsprodukter som exporteras till Kanada från ett EU-land med befintliga ASF-begränsningar. För närvarande krävs ingen ASF-tilläggsgaranti för finskt kött som exporteras från Finland till Kanada. Vid behov ska den ASF-tilläggsgarantin beviljas av den officiella veterinären som utövar tillsyn över din anläggning. Mer information: amerikka@ruokavirasto.fi.

Fjäderfäkött och fjäderfäköttsprodukter

EU och Kanada har kommit överens om ett TRACES-intyg som användas vid export av fjäderfäkött och fjäderfeköttsprodukter. En partispecifik högpatogen fågelinfluensa (HPAI) -tilläggsgaranti krävs, utöver TRACES-certifikatet, för fjäderfäkött och oupphettade fjäderfäköttsprodukter som exporteras till Kanada från ett EU-land med befintliga HPAI-begränsningar. För att kunna exportera köttprodukter av fjäderfä, krävs att den kanadensiska myndigheten gör först en auditering till Finland. För tillfället är det inte möjligt att exportera fjäderfäköttsprodukter eftersom auditeringen inte har ägt plats. För mer information, kontakta: amerikka@ruokavirasto.fi.

Nötkött och nötköttsprodukter

EU och Kanada har kommit överens om ett TRACES-intyg som användas vid export av färskt nötkött. Detta intyg är avsett för färskt kött, inbegripet malet kött och köttberedningar från tamdjur av nötkreatur (Bovinae). Med färskt kött avses samtliga delar från djur som är tjänliga som livsmedel, antingen färska, kylda eller frysta.

För att få ett TRACES-intyg ska du kontakta den officiella veterinären som utövar tillsyn över din anläggning. TRACES-intyg beviljas i det elektroniska TRACES-systemet.

Renkött och renköttsprodukter

Om ditt företag exporterar renkött eller renköttsprodukter till Kanada ska partiet åtföljas av ett djurhälsointyg. Finland och Kanada har kommit överens om ett djurhälsointyg för renkött och renköttsprodukter. I intyget hittar du villkoren för export av renkött. Den officiella veterinären kan beställa intygsmallen från Livsmedelsverket.

Ekologiska produkter

Landspecifik information om export av ekologiska produkter finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Mjölkprodukter

EU och Kanada har kommit överens om en exportkvot för ost. Denna exportkvot berättigar till en preferensbehandling som administreras med hjälp av AGREX-exportlicenser. Det finns ingen bestämd ansökningstid till exportkvoten och ansökan om exportlicens kan lämnas in när som helst.

Äggprodukter

EU och Kanada har kommit överens om ett TRACES-intyg som användas vid export av äggprodukter. Intyget används då torkade, infrysta eller flytande livsmedel som innehåller minst 50 viktprocent infrysta ägg, infryst äggmassa, flytande äggmassa, flytande äggmassablandning, äggpulver eller äggpulverblandning exporteras till Kanada. Mer information om intygen och hur de används får du genom att kontakta amerikka@ruokavirasto.fi.

Foder, biprodukter och gödselfabrikat

EU och Kanada har kommit överens om TRACES-intyg som användas vid export av foder och biprodukter. Mer information om intygen och hur de användas får du genom att kontakta amerikka@ruokavirasto.fi.

  • Export av bearbetat sällskapsdjursfoder, inklusive konserverat sällskapsdjursfoder, till Kanada
  • Export av sällskapsfågelfoder innehållande ingredienser av animaliskt ursprung till Kanada
  • Foder för sällskapsfåglar eller foder för gnagare till Kanada
  • Färska animaliska produkter och biprodukter för tillverkning av läkemedel för export till Kanada
  • Icke-förbjudna renderade produkter (enbart från icke-idisslare) till Kanada

Exempelvis kräver export till Kanada av renderade produkter, såsom bearbetat animaliskt protein, ett anläggningsspecifikt godkännande och en auditering till Finland.

En partispecifik högpatogen fågelinfluensa (HPAI) -tilläggsgaranti krävs för oupphettade fjäderfäköttsprodukter som exporteras till Kanada från ett EU-land med befintliga HPAI-begränsningar. Mer information: amerikka@ruokavirasto.fi .

Djur, embryon och könsceller

Djur

EU och Kanada har kommit överens om TRACES-intyg som användas vid export av djur. Mer information om intygen och hur de användas får du genom att kontakta amerikka@ruokavirasto.fi

  • Avelssvin till Kanada
  • Hästdjur: Hästar från EU som exporteras för permanent vistelse i Kanada
  • Hästdjur: Hästar från EU som exporteras för tillfällig vistelse i Kanada
  • Registrerade hästar som varit i EU i 90 dagar eller mindre och återvänder till Kanada

Galtsperma

Om ditt företag exporterar galtsperma till Kanada ska partiet åtföljas av ett djurhälsointyg. Villkor för export av galtsperma hittar du i djurhälsointyget som Finland och Kanada kommit överens om. Intyget beviljas av den officiella veterinären som utövar tillsyn över din anläggning. Mer information om intyget får du genom att kontakta amerikka@ruokavirasto.fi

Andra produkter av animaliskt ursprung

Blodprover från grisar

Om ditt företag exporterar blodprover från grisar för laboratorieundersökning till Kanada, ska partiet åtföljas av ett djurhälsointyg. Villkor för export av dessa produkter hittar du i djurhäslointyget som Finland och Kanada kommit överens om. Intyget beviljas av den officiella veterinären som utövar tillsyn över din anläggning. För mer information, kontakta: amerikka@ruokavirasto.fi.

Sidan har senast uppdaterats 3.1.2024