HACCP princip 5: Fastställning av korrigerande åtgärder

För varje kritisk styrpunkt planeras egna, för punkten i fråga lämpliga korrigerande åtgärder som vidtas då man i den kritiska styrpunkten inte håller sig inom ramen för de överenskomna kritiska gränsvärdena eller eventuella larmgränser, utan man håller på att förlora kontrollen över läget. Med hjälp av åtgärderna bör läget fås under kontroll innan den konstaterade avvikelsen leder till att en fara uppstår eller så bör produkten som orsakar faran fås stoppad innan den kommer till konsumtion.

Åtgärderna ska vara sådana att man efter dem kan påvisa att den kritiska styrpunkten åter kan styras. Exempel på korrigerande åtgärder är bland annat en korrigering av temperaturen, reglering av pH-värdet, extra rengöringsåtgärder, service av utrustningens funktion och korrigeringar i produktionsprocessen.

För sådana livsmedels del, som tillverkats under den tid som avvikelsen förekom, bör vid behov göras påkallade omorganiseringar i avsikt att garantera att produkten är säker. Sådana åtgärder kan vara att upphettningen fortsätts, att produktens upphettas på nytt, försättande av produkter i användningsförbud, återkallelser eller andra liknande åtgärder.

Då läget har fåtts under kontroll, utreds och elimineras orsaken till avvikelsen och korrigeras förfarandena så, att avvikelsen inte upprepas.

Alla vidtagna korrigerande åtgärder och omorganiseringar ska dokumenteras i HACCP-bokföringen.

HACCP princip 6 utarbetas verifieringsförfaranden och validering av HACCP-programmet.

Sidan har senast uppdaterats 21.10.2022