HACCP princip 7: HACCP-dokumentation och -journaler och deras ledning

HACCP-dokumentation är alla de planer och anvisningar som uppkommer då HACCP-systemet utarbetas och med vilka man styr omsättandet av systemet i praktiken. HACCP-journaler är nedteckningar och sparad information som uppkommer då HACCP-systemet omsätts i praktiken.

HACCP-dokumentation till exempel

  • HACCP-programmet som utarbetats för enskilda produkter eller produktlinjer,
  • flödesscheman,
  • produktbeskrivningar,
  • uppföljnings- och mätningsanvisningar,
  • information om råvaror och produkter och kriterierna för godkännande.

Om dem ska livsmedelsföretag överenskomma vem som får uppdatera dem och hur nya versioner tas i bruk.

Av mätningarna, de korrigerande åtgärderna, verifieringen och valideringen som hänför sig till de kritiska styrpunkterna uppstår nedteckningar och rapporter av olika form, som alla är journaler i HACCP-systemet. De ska vara identifierbara och spårbara och gjorda så, att de inte kan ändras.

Journalerna som uppstår i HACCP-systemet ska sparas i två år och i minst 6 månader över produktens saluhållningstid.

Sidan har senast uppdaterats 21.10.2022