Ekoaromerna omfattas av samma sammansättningskrav som ekolivsmedel.
Jordbruksbaserade råvaror för aromämnen och -preparat ska vara ekologiskt producerade.
Det finns dock ett undantag till regeln. Vissa ingredienser kan vara konventionella. Dessa ingredienser kan vara antingen:
- sådana som anges I del B i bilaga V till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1165
- eller som omfattas av ett separat tillstånd för ingredienser från Livsmedelsverket.
Den sammanlagda mängden av dessa får vara högst 5 %.
Andra än ovan nämnda konventionella ingredienser av jordbruksursprung får inte användas.
Produkten får inte innehålla samma ingrediens både som ekologiskt och konventionellt producerad.
Genetiskt modifierade ingredienser (GMO) får inte användas i tillverkningen.
I tillverkningen av aromämnen och -preparat får endast följande övriga ingredienser användas:
- de tillsatser och processhjälpmedel som anges i bilaga V till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1165
- de preparat av mikroorganismer och enzymer som normalt används vid livsmedelsframställning; enzymer som används som livsmedelstillsatser ska dock finnas i avsnitt A i genomförandeförordningens bilaga VIII
- hushållsvatten
- salt, vars grundkomponent är natrium- eller kaliumklorid
- mineral- och spårämnen, vitaminer och aminosyror endast om lagstiftningen förutsätter det eller det är tillåtet i livsmedlet i fråga