Säkerheten och bevarandet av livsmedlens kvalitativa egenskaper under transport måste säkerställas genom följande

En livsmedelsföretagare som transporterar livsmedel skall ansvara för

  • säkerheten och förhållande för de livsmedel som hen transporterar under transporten,
  • struktion och utrustning av transportmedel och för att verksamheten uppfyller skyldigheterna i lagstiftningen,
  • att personal får tillräcklig utbildning och instruktioner för sina arbetsuppgifter,
  • egenkontroll för att hantera riskerna med sin verksamhet

Transport av livsmedel kräver planering och förutseende, planera

  • Hur man säkerställer livsmedelssäkerheten under transport?
  • Vilka transportmedel användas?
  • Hur förpackas livsmedel för transport?
  • Hur lång tid tar transporter?
  • Hur temperaturen kontrolleras under transport?
  • Hur säkerställs att transportmedel är rent?
  • Vad ska man göra vid problemsituation?

Temperaturkontroll är en förutsättning för livsmedelssäkerheten?

Systematisk temperaturövervakning och -hantering är centrala för temperaturreglerad livsmedelstransport. Temperaturkontroll är en del av aktörens riskhantering. Livsmedlens temperatur måste kontrolleras under transporten och resultaten måste dokumenteras. Rätt transporttemperatur garanterar en säker och högkvalitativ produkt. Aktören ska i sin egenkontroll beskriva hur temperaturerna kontrolleras och vilka förfaranden som ska följas vid avvikelser. Det viktigaste är att aktören kan visa att kyl- eller värmekedjan är kontinuerlig, antingen med hjälp av registrerande termometrar eller, till exempel, genom att manuellt mäta livsmedlens sändnings- och ankomsttemperaturer. Undantaget är frystransporter på mer än 2 timmar, där det alltid krävs ett registrerande temperaturuppföljningssystem. Kyl- eller värmkedjan måste också hållas innan transporten startar (till exempel vid lastning av transportmedel) och i slutet av transporten.

Temperaturkraven för livsmedel fastställs i Jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien 318/2021 23 § och Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EG) nr 853/2004. Mer om temperaturkrav och temperaturhantering finns i Livsmedelsverkets anvisning (på finska) om livsmedelshygienen i anmälda livsmedelslokaler.

Transportmedels lämplighet och renlighet är viktig

Utöver temperakontroll och uppföljning ska aktören se till att transportmedlets lastutrymme och transportlådorna är rena, hela och lämpliga för transport av livsmedel. Livsmedel ska transporteras på ett sådant sätt att det inte överförs lukt, smak eller andra skadliga egenskaper från transportmedel, transportlådor, andra livsmedel eller varor. Underhålls- och städningsplan för transportmedel är en del av aktörens egenkontroll. I egenkontrollen beskriver aktören hur transportmedlets goda skick upprätthålls, hur rengöringen utförs och hur detta bedöms, till exempel genom sensorisk inspektion. De åtgärder som vidtas dokumenteras som en del av egenkontrolldokumentationen.

Transportverksamheten är en del av egenkontroll

I egenkontrollen ska nämnas de åtgärder med vilka en försämring av livsmedlens hygieniska och kemiska kvalitet kan förhindras under transporten. Anvisningar om egenkontroll finns här.

Av egenkontrollen ska framgå.

  • den verksamhet som planen gäller
  • den transportansvarige
  • krav på transportanordningar, -utrustning och -kärl
  • transporttemperaturer
  • temperaturövervakningssystem samt
  • andra för transporten viktiga livsmedelshygieniska steg, som lastning och lossning av livsmedel.

Om den som överlåter eller tar emot livsmedel ordnar transporten av livsmedel, kan egenkontrollen ingå i den egenkontroll som den som överlåter eller tar emot livsmedel gör upp och genomför för en annan verksamhet.

Livsmedelsaktören ska hålla egenkontrollen uppdaterad.

Livsmedelsverkets anvisningar och lagstiftning inom livsmedelsbranschen. 

 

 

Sidan har senast uppdaterats 21.8.2023