STEC-uppföljningsprogram i slakterier

Bakgrund och syfte

Våren 2022 inleddes som en del av egenkontrollen i nötslakterier uppföljning av STEC-bakterier hos slaktkroppar från nötkreatur. Syftet med STEC-programmet är att följa upp och minska förekomsten av bakterien STEC hos finländska slaktnötdjur och nötkött och få fram information och förekomsten av STEC-bakterier i livsmedelskedjan.  Undersökningen av STEC-prov regleras av jord- och skogsbruksministeriets förordning om zoonoser ( 316/2021, zoonosförordningen).

Provtagning och analys

I programmet undersöks årligen strykprov av minst 500 slaktkroppar från slaktade nötkreatur. Sådana slakterier, som slaktar över 1000 nötkreatur per år, ska ta proven i programmet enligt en plan som Livsmedelsverket utarbetat. Sådana slakterier, som slaktar 100-1000 nötkreatur per år, ska ta två prov per år.  Slakterier som slaktar under 100 nötkreatur per år behöver inte ta sådana prov som avses i förordningen. Mängderna undersökningar av STEC-prov som Livsmedelsverket anvisat för slakterierna bygger på omfattningen på slakteriets verksamhet. Den som övervakar en livsmedelslokal utövar tillsyn över genomförandet av programmet i samband med den övriga tillsynen.

Proven tas av slaktkroppar som godkänts i köttbesiktningen så, att provtagningen är slumpmässig och provtagningsgångerna fördelar sig så jämnt som möjligt under ett års tid. Om provtagningen har getts vägledning i Livsmedelsverkets anvisning Mikrobiologiska krav på livsmedel - anvisningar till livsmedelsföretagare. Proven analyseras i ett av Livsmedelsverket utsett laboratorium som använder sig av en lämplig godkänd metod för analys med tanke på STEC-bakterien. Laboratoriet som analyserat proven levererar anrikningsbuljongen från ett preliminärt positivt prov till Livsmedelsverket för verifiering. Mer detaljerade anvisningar till laboratoriet om hur prov behandlas och sänds in till Livsmedelsverket finns på Livsmedelsverkets webbplats. Laboratoriet levererar också månatligen till Livsmedelsverket ett slakterispecifikt sammandrag över STEC-proven som analyserats inom ramen för programmet.

Åtgärder i slakteriet efter ett positivt resultat

STEC-bestämning av ett strykprov från slaktkroppen används för utvärdering av slakthygienen. Efter ett bekräftat positivt resultat borde slakteriföretagaren vidta korrigerande åtgärder med vilka man eftersträvar en bättre slakthygien. Sådana åtgärder är till exempel att uppmärksamhet fästs vid renheten hos djuren som tas emot till slakteriet och vid arbetshygienen under slakten. På fynd följer inga åtgärder på nötkreaturets ursprungsgård.

Resultaten av programmet

Resultat av programmet kommer att publiceras på Zoonoscentrets webbplats, i rapporten Livsmedelssäkerheten i Finland och på engelska i Finlands Zoonosrapport.

Övrig STEC-provtagning av nötkreatur som avses i zoonosförordningen

Livsmedelsverket utför också en uppföljningsundersökning av avföringen från nötkreatur med jämna intervaller. Den första uppföljningsundersökningen har planerats utföras år 2023.

Sidan har senast uppdaterats 17.3.2023