Enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning om zoonoser (316/2021 , zoonosförordningen) tas ytstrykningsprover från slaktkroppar i nötslakterier. I ytstrykningsproverna undersöks STEC-bakterien. Slakteriet ska inkludera provtagning gällande STEC-bakterien i sin egenkontroll. Prover tas innan slaktkroppar som godkänts vid köttbesiktningen fryses. Ett prov innehåller två strykningar, som kombinerats av två olika delar av samma slaktkropp.
Provtagning i slakteriet och sändning till laboratoriet
Proverna ska undersökas i ett egenkontroll- eller myndighetslaboratorium som utsetts i enlighet med livsmedelslagen. Proverna ska undersökas för STEC-bakterien med den senaste versionen av ISO/TS 13136 eller en behörigt validerad alternativ metod. Laboratoriet ska ha en metod som lämpar sig för undersökning av proven som omfattar detektion av STEC-bakterien fram till det preliminära resultatet (det vill säga PCR-screening av provets BPW-anrikningsslam).
Vid behov kan undersökningen av proverna inledas inom 48 timmar efter provtagningen. Proverna förvaras kylda (under 8°C). Proverna får inte frysas. Det lönar sig att packa provpåsarna eller kärlen i en plastpåse för att förhindra läckage samt därefter i en kylväska, tillsammans med frusna kylklampar. Det lönar sig att ha gott om kylklampar, så att de omger proverna (i regel behöver man inte akta sig för att proverna ska frysa, men däremot leder en alltför liten mängd kylklampar lätt till att proverna förstörs på vägen). I det tomma utrymmet ovanför kan man lägga exempelvis tidningspapper som isolering.
Det lönar sig att inleda undersökningarna i början av veckan (måndag eller tisdag) för att provet ska förbli undersökningsdugligt fram till en eventuell odlingsbekräftelse. En lämplig remiss ska skickas till laboratoriet med proverna. På Livsmedelsverkets webbplats finns en remiss som lämpar sig för STEC-ytstrykningsprov på slaktkroppar.
Sändning av ett preliminärt positivt prov till Livsmedelsverket
Laboratoriet ska vid PCR-undersökning skicka anrikningsslammet av ett positivt, det vill säga preliminärt positivt, prov till Livsmedelsverket för fastställande. Vid slutet av inkubationen tas ca 30 ml av STEC-anrikningen (exempelvis 50 ml i ett korkrör) och blandas väl. Erforderlig mängd används för laboratorieanalys och resten sparas i kylskåpstemperatur (upp till + 6 °C) för eventuella fortsatta undersökningar.
Det undersökande laboratoriet ska spara anrikningsslammet i kylförvaring tills undersökningen är klar och utan dröjsmål skicka det till Livsmedelsverkets enhet för mikrobiologi för att fastställa resultatet genom en odlingsundersökning. Anrikningsslam ska alltid skickas genast och kan alltså inte lagras före sändning. Anrikningsslammen ska vara framme inom 4 dygn efter avslutad anrikning. Om det undantagsvis (exempelvis på grund av helgdagar) är obligatoriskt att förvara dem en längre tid än så innan försändelsen, ska anrikningsslammet frysas efter inkubationen och skickas till Livsmedelsverket med is.
Sändningen sker alltid med kyltransport och snabbaste möjliga leveranssätt. Leveransen ska vara framme inom ett dygn från avsändning (proverna kan inte postas på fredagar). Avsändaren ska försäkra sig om att försändelsen är framme hos Livsmedelsverket senast må–to kl. 15 och på fredagar senast kl. 14. Mer information finns i LAB 009-anvisningen (pdf) om sändning av prover (särskilt avsnitt 4).
Tidpunkt för provtagning och försändelse av positiva anrikningsämnen till Livsmedelsverket med hänsyn till provernas hållbarhet
Obs, vissa provtagningsdagar är endast möjliga om laboratorieanalyserna framskrider under helgerna.
Provtagning |
Start |
Anrikningen upphör |
Sändning |
Livsmedelsverket |
mån |
mån |
tis |
tis eller ons |
ons eller tors |
mån |
tis (24h) |
ons |
ons eller tors |
tors eller fre |
mån |
ons (48h) |
tors |
tors |
fre |
tis |
tis |
ons |
ons eller tors |
tors eller fre |
tis |
ons (24h) |
tors |
tors |
fre |
tis |
tors (48h) |
fre |
mån |
tis |
ons |
ons |
tors |
tors |
fre |
ons |
tors (24h) |
fre |
mån |
tis |
ons |
fre (48h) |
la* |
mån |
tis |
tors |
tors |
fre |
mån |
tis |
tors |
fre (24h) |
lör* |
mån |
tis |
tors |
la (48h) |
sön** |
mån |
tis |
fre |
fre |
lör* |
mån eller tis |
tis eller ons |
fre |
lör (24h)** |
sön** |
mån |
tis |
fre |
sön (48h)** |
mån** |
mån eller tis |
tis eller ons |
lör |
lör** |
sön** |
mån eller tis |
tis eller ons |
lör |
sön (24h)** |
mån |
mån eller tis |
tis eller ons |
lör |
mån (48h) |
tis |
tis eller ons |
ons eller tors |
sön |
sön |
mån |
mån eller tis |
tis eller ons |
sön |
mån (24h) |
tis |
tis eller ons |
ons eller tors |
sön |
tis (48h) |
ons |
ons eller tors |
tors eller fre |
*analysen framskrider inte under veckoslutet, men laboratoriet har en inkubator med automatisk kylförvaring
**endast om undersökningar görs i laboratoriet under veckosluten och man kan arrangera transport för proverna.
Laboratoriets skyldighet att leverera STEC-forskningsdata
Laboratoriet ska minst en gång i månaden till Livsmedelsverket skicka ett slakterispecifikt sammandrag med uppgifter om det totala antalet prover som analyserats för STEC, om vilken analysmetod som använts samt om antalet initialt positiva prover och antalet fastställda positiva prover.
Den här uppgiften samlas in via Patogenix-systemet. Laboratoriet som undersökt proverna kan meddela de nödvändiga uppgifterna via STEC-delen i Patogenix. En anvisning (på finska, pdf) om användningen av STEC-avsnittet har publicerats .