Vanliga frågor om coronaviruset COVID-19 och livsmedel

Att handla i butiker
Hantering av livsmedel i hemmet
Förpackningspåskrifter
Restauranger
Information till konsumenter om livsmedelsföretagens verksamhet

THL 14.5.2020: Anvisningar för resenärer och arbetstagare som anländer till Finland.

Europeiska kommissionen: Frågor och svar om Covid-19 och livsmedelssäkerhet pdf

Är det säkert att plocka bär åt sig själv på en gård som har självplock av bär?

Självplock av bär, grönsaker och andra primärprodukter är möjligt, förutsatt att man beaktar de allmänna hygienanvisningarna:

  • Plockaren kan tillämpa de anvisningar som ska följas vid arbete med livsmedel, se anvisningen med bilder.
  • Håll avstånd till andra plockare.
  • Rör inte i onödan vid ytor eller produkter.

Smittar coronaviruset COVID-19 via livsmedel?

Enligt vad vi vet nu smittar coronaviruset COVID-19 mellan människor genom droppsmitta då en sjuk person hostar eller nyser. Tills vidare har inte en enda person konstaterats få infektionen via livsmedel. Ytterligare information på THL:s webbplats.

Orsakar COVID-19 matförgiftning?

Med matförgiftning avses en sjukdom som smittar via mat eller dryck. Enligt befintlig information orsakar coronaviruset COVID-19 inte matförgiftning.

Är det skäl att undvika något eller några livsmedel?

Coronaviruset COVID-19 överlever inte och förökar sig inte i livsmedel. De grundläggande anvisningarna om tillredning och hantering av mat gäller för alla livsmedel.  Se en video om hantering av livsmedel.

Kan jag få smittan från oförpackade livsmedel såsom frukter, vegetabilier, produkter som gräddas i butiken eller produkter i salladsbarer?

Det är inte känt att oförpackade livsmedel skulle ha spridit smittan. Risken för spridning via ytor och bestick/tänger anses inte heller vara betydande. Vegetabilier och frukter tvättas eller skalas på vanligt sätt.

Kan kosttillskott och andra livsmedel marknadsföras som skydd mot coronaviruset?

Marknadsföring av kosttillskott och andra livsmedel i läkemedelssyfte är absolut förbjudet.  Det får inte påstås att ett livsmedel kan bota eller förhindra sjukdomar och därmed är det inte heller tillåtet att marknadsföra livsmedel för att bota eller förebygga coronaviruset.

 

Sidan har senast uppdaterats 14.5.2020