Koiran-, kissan- ja fretinpentujen tuonti Sveitsistä (muu kuin kaupallinen siirto)

Nämä vaatimukset koskevat vain omistajan mukana kulkevia lemmikkieläimiä, joita ei ole tarkoitettu myytäväksi tai luovutettavaksi uudelle omistajalle.

Jos pentu saapuu Suomeen kaupallisessa tarkoituksessa esimerkiksi rahtina, löytyvät vaatimukset sivuiltamme Koirien, kissojen ja frettien siirrot kaupallisessa tarkoituksessa.

Tuontivaatimukset pennuille EU-maista. (muu kuin kaupallinen siirto)
Tuontivaatimukset pennuille Norjasta. (muu kuin kaupallinen siirto)

Tuontivaatimukset

1. Tunnistusmerkintä

Eläimen on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla tai selkeästi luettavalla tatuoinnilla. Mikrosirun tulee olla ISO 11784-standardin mukainen ja se käyttää HDX- tai FDX-B-tekniikkaa. Mikrosiru voidaan lukea ISO 11785-standardin mukaisella lukulaitteella. Jos mikrosiru ei ole säädettyjen vaatimusten mukainen, tulee eläimen tuojalla olla mikrosirun lukemiseen tarvittava laite mukanaan. 3.7.2011 alkaen ainoastaan mikrosirumerkintä hyväksytään tunnistusmerkinnäksi. Tatuointi hyväksytään kuitenkin tunnistusmerkintänä, jos tatuointi on tehty ennen 3.7.2011. 3.7.2011 jälkeen selkeällä tatuoinnilla tunnistusmerkityllä eläimellä täytyy olla mukana kirjallinen todiste siitä, että tatuointi on tehty ennen 3.7.2011.

Eläimen tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista.

2. Raivotautirokotus

Rokottamattomien pentujen siirto EU:n ulkopuolisista kolmansista maista Suomeen on kielletty.

Alle 12 viikon ikäistä eläintä ei saa rokottaa, vaan eläimen on oltava rokottamispäivänä vähintään 12 viikon ikäinen.

Eläimen on oltava rokotettu raivotautia vastaan kansainvälisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella, joka sisältää vähintään yhden antigeeniyksikön annosta kohti. Myös rekombinanttirokotteet hyväksytään.

Raivotautirokotus tulee antaa ja tarvittaessa uusia rokotteen valmistaneen laboratorion suositusten mukaisesti. Eläimen tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista. Rokotus on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen tuontia. Uusintarokotuksessa ei vaadita 21 vuorokauden varoaikaa, jos rokotus on annettu ennen edellisen rokotuksen voimassaolon päättymistä. Jos rokotteella on tästä poikkeava immuniteettisuojan alku niin rokotteen voimassaoloaika alkaa immuniteettisuojan syntymisestä, kun vähintään 21 päivää on kulunut siitä, kun rokotteen valmistajan ensirokotuksen osalta edellyttämä rokotusohjelma on saatettu loppuun. Uusintarokotuksessa ei vaadita 21 vuorokauden varoaikaa, jos rokotus on annettu ennen edellisen rokotuksen voimassaolon päättymistä.

3. Käsittely ekinokokkoosia vastaan

Lääkitys on asianmukainen annos pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää, koiralle hyväksyttyä lääkettä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Lääkitys annetaan Suomen ulkopuolisessa maassa 1–5 vuorokautta (24–120 tuntia) ennen maahantuloa ja siitä on oltava eläinlääkärin merkintä lemmikkieläinpassissa. Lääkettä ei siis voi antaa rajalla juuri ennen rajan ylitystä.

Lääkitysvaatimus ei koske kissan- eikä fretinpentuja. 

4. Kolmannen maan lemmikkieläinpassi

Sveitsistä tulevat lemmikit tarvitsevat kolmannen maan lemmikkipassin. Lemmikkipassin malli löytyy täytäntöönpanoasetuksen 577/2013 Liitteen III 3. osasta (pdf). Muiden kolmansien maiden lemmikkieläinpassit eivät ole hyväksyttäviä tunnistusasiakirjoja.

Eläimen mukana on oltava kolmannen maan lemmikkieläinpassi, jossa on eläimen tunnistusta koskevat tiedot sekä eläinlääkärin tekemä merkintä voimassa olevasta raivotautirokotuksesta, kliinisestä tutkimuksesta sekä tarvittaessa ekinokokkoosi-lääkityksestä (osat I–V, X ja tarvittaessa osa VII).

Sivu on viimeksi päivitetty 30.3.2022