Eläinlääkinnällinen rajatarkastus: eläimet

Eläimen tuoja - lue tämä sivu huolellisesti! Huomioithan, että sivun sisältö ei koske lemmikkejä, jotka matkustavat yhdessä omistajansa kanssa.

Eläville eläimille tehdään eläinlääkinnällinen rajatarkastus ensimmäisessä EU-jäsenvaltiossa, johon eläin saapuu. Eläimiä voidaan tuoda EU:n alueelle vain sellaisen rajanylityspaikan kautta, jossa sijaitsee eläinlääkinnällinen rajatarkastusasema. Suomessa niitä on kaksi, Helsinki-Vantaan lentoasema sekä Vaalimaan rajanylityspaikka.

Tuojan tulee tiedustella rajatarkastuksen yksityiskohdat tuontiehtoineen tarkastavalta rajatarkastusasemalta. Tuontiehdot ovat koko EU:ssa pääsääntöisesti samat, mutta kullakin jäsenvaltiolla on omat käytäntönsä.

Huomioithan, että eläinlääkinnällisillä rajatarkastusasemilla ei ole päivystystä virka-ajan ulkopuolella, vaan tuojan tulee sopia rajaeläinlääkärin kanssa tarkastuksesta hyvissä ajoin.

Rajatarkastusasemien yhteystiedot

Maahantuoja! Tutustu etukäteen uuden lain eläinten hyvinvoinnista (693/2023) asettamiin ehtoihin tuonnissa. löydät ne sivuiltamme

Rajatarkastuksen kulku

Klikkaamalla oikealla olevasta nuolesta näet, mitä ennen rajatarkastusta tulee selvittää ja hoitaa, ja miten rajatarkastus suoritetaan. Alempaa sivulta voit lukea tarkempaa tietoa.

 1. Varmista eläintä koskevat tuontiehdot (yleiset sekä lajikohtaiset ehdot) hyvissä ajoin jo tuontia suunnitellessa.
 2. Sovi rajaeläinlääkärin kanssa tarkastusajankohdasta sähköpostitse (Helsinki-Vantaan lentoasema tai Vaalimaa). Rajaeläinlääkäri ei ole jatkuvasti paikalla rajatarkastusasemalla.
 3. Tee mahdolliset käytännön järjestelyt eläimen siirtämiseksi rajatarkastusasemalle (Helsinki-Vantaan lentoasema, lisätietoa sivun alalaidassa).
 4. Skannaa eläimen asiakirjat (ml. myönnetty terveystodistus) rajaeläinlääkärille etukäteen tarkistettavaksi ennen kuin eläin on lähtenyt alkuperämaasta.
 5. Tee ennakkoilmoitus eläinlääkinnälliselle rajatarkastusasemalle viimeistään edellisenä työpäivänä.
 6. Rajaeläinlääkäri tarkastaa eläimen ja sen asiakirjat (ks. tarkemmin alla). Rajaeläinlääkäri tekee päätöksen TRACES-järjestelmässä.
 7. Rajaeläinlääkäri arkistoi alkuperäisen terveystodistuksen rajatarkastusasemalle ja myöntää erälle CHED -A (Common Health Entry Document (Animals = eläimet), yhteinen terveyttä koskeva tuloasiakirja) -todistuksen EU:n alueelle hyväksymisestä.
 8. Tarkastuksen jälkeen eläin tulee tulliselvittää ennen sen luovutusta. Esitä CHED-todistus Tulliin ja suorita maksut.
 9. Eläin voidaan noutaa tullivapautuksen jälkeen.
 10. Rajatarkastus veloitetaan jälkikäteen hinnaston mukaisesti.

Mikäli eläin ei täytä EU:n alueelle hyväksymisen edellytyksiä, rajaeläinlääkäri tekee sille hylkäävän päätöksen. Tulli ei tällöin anna luovutusta. Eläin on joko palautettava alkuperämaahan tai lopetettava tuojan kustannuksella.

Rajaeläinlääkäri tarkastaa seuraavat asiat:

 1. Asiakirjatarkastus ja tunnistustarkastus
  • Rajaeläinlääkäri tarkastaa eläimen ja asiakirjojen yhteenkuuluvuuden
 2. Rajaeläinlääkäri tarkastaa eläinten kunnon
 3. Rajaeläinlääkäri voi ottaa näytteitä laboratoriotutkimuksiin pistokokein viranomaisvalvontaa varten tai muusta syystä johtuen

Ennakkoilmoitus (TRACES)

Ennakkoilmoitus eläinlääkinnälliselle rajatarkastusasemalle on tehtävä vähintään yksi työpäivä ennen tuontia TRACES-järjestelmässä.

Yksityishenkilönä voit pyytää sähköpostitse rajaeläinlääkäriä tekemään TRACES-ennakkoilmoituksen puolestasi. Pyyntö kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta kuitenkin viimeistään edeltävänä arkipäivänä, vähintään vuorokausi ennen sovittua tarkastusta. Ennakkoilmoituksen tekoa varten rajaeläinlääkäri tarvitsee skannauksen eläimelle myönnetystä EU-mallisesta eläinlääkärintodistuksesta. Ennakkoilmoituksen teko maksaa 50 € ja se lisätään tarkastusmaksuun. Mikäli ennakkoilmoitusta ei ole tehty/tilattu TRACES-järjestelmään etukäteen, peritään tarkastusmaksu kaksinkertaisena. Lasku lähetetään asiakkaalle erikseen.

Todistuksen tarkistaminen etukäteen

Suosittelemme tarkastuttamaan terveystodistuksen rajaeläinlääkärillä etukäteen, jotta eläimen jo saavuttua EU:n alueelle voidaan rajatarkastus suorittaa mahdollisimman sujuvasti. Skannaa todistus myöntämisen jälkeen ja lähetä se osoitteeseen lentoasema@ruokavirasto.fi viimeistään tarkastusta edeltävänä arkipäivänä, vähintään vuorokausi ennen sovittua tarkastusta. Maahantuojan tulee itse huolehtia, että mahdolliset puutteet todistuksessa korjataan ennen eläimen lähettämistä. Tuoja on vastuussa kaikista kustannuksista, joita syntyy, jos eläin ei täytä tuontihetkellä vaatimuksia.

Maksut ja tarkastusajat

Koiran, kissan tai fretin tarkastuksen hinta virka-aikana ma-pe klo 8–16:15 on 153 euroa/eläin. Muiden eläinten tarkastusten hinnat löydät Ruokaviraston hinnastosta.

Hinta virka-ajan ulkopuolella (poikkeustapauksissa, vain Helsinki-Vantaan lentoasemalla) klo 16:15–22 on 50% ja klo 22–08 sekä yleisenä juhla- tai vapaapäivänä (myös lauantaisin) 100% korotettuna.

Käytännön ohjeita rajatarkastusta varten

Klikkaamalla oikealla olevista nuolista näet tärkeitä käytännön ohjeita kullekin rajatarkastusasemalle.

Ennen eläimen tuontia

 • Ilmoita rajaeläinlääkärille hyvissä ajoin tulevasta rajatarkastuksesta. Tämä on hyvä tehdä jo siinä vaiheessa, kun lentokuljetusta on varaamassa. Pyri varaamaan sellainen kuljetus, joka laskeutuu arkipäivänä ennen klo 15, jotta tarkastus voidaan tehdä virka-aikana. Sovi rajatarkastuksen ajankohta rajaeläinlääkärin kanssa.
 • Selvitä lentoyhtiöltä, mihin rahtiterminaaliin kone puretaan (Finnair, Swissport tai ASR). Pyydä rahtiterminaalista etukäteen, että eläin siirretään rajaeläinlääkärin kanssa sovittuna ajankohtana rajatarkastusasemalle. Rajatarkastusasema sijaitsee Finnairin rahtiterminaalissa.

Finnairin rahtiterminaali (COOL Cargo)
Turbiinikuja 4, 01530 Vantaa

Swissportin rahtiterminaali
Rahtikuja 1, 01530 Vantaa

ASR:n rahtiterminaali
Rahtitie 1, 01530 Vantaa

Tuontipäivänä

 • Saavu ajoissa paikalle. Jos eläin tuodaan Swissportin tai ASR:n kautta, hae eläimen paperit koneen rahtiterminaalin asiakaspalvelusta. Finnairin rahtiterminaaliin saapuvien eläinten paperit tuodaan rajatarkastusasemalle automaattisesti.
 • Hae tullessasi vierailijakortti vartijalta TP2 (tarkastuspiste 2) Finnairin rahtiterminaalin portilta. HUOM! Tähän tarvitset oman passin.
 • Rajaeläinlääkäri hakee sinut sovittuna aikana Finnairin rahtiterminaalin asiakaspalvelusta.
 • Rajaeläinlääkäri tekee eläimelle ja sen asiakirjoille eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen.
 • Saat rajatarkastuksesta CHED-A-todistuksen, joka pitää toimittaa Tulliin.

Rajatarkastuksen jälkeen

 • Eläin täytyy tulliselvittää rajatarkastuksen jälkeen. Arkisin virka-aikaan tullaus tehdään Lentotullin rahdin asiakaspisteessä osoitteessa Rahtitie 1 A ja muina aikoina matkustajaterminaalin toimipisteessä (avoinna 24/7). Katso yhteystiedot Tullin sivuilta.
 • Tullauksen jälkeen toimita saamasi luovutuspäätös rahtiterminaalin asiakaspalveluun, jotta varastonpitäjä voi luovuttaa eläimen.
 • Rajavartiolaitos vastaa ihmisten liikkumisesta rajan yli, joten varmistathan kuljettajan kulkemisen Rajavartiolaitokselta.
 • Varmistathan myös Tullista ajankohtaiset ehdot koskien mm. kuljetusajoneuvoja.
Sivu on viimeksi päivitetty 16.11.2023