Touko-asiointipalvelu

Touko on Ruokaviraston sähköinen asiointipalvelu, jolla voit

  • rekisteröityä rehu-, lannoite- siemenalan toimijaksi
  • rekisteröityä kasvinterveys- ja taimiaineistorekisteriin ja hakea kasvipassin ja ISPM 15 -merkin käyttöoikeutta
  • ilmoittaa toiminnassa tapahtuneista muutoksista.

Toukon kautta näet

  • siemenlaboratorion tutkimustodistukset ja siemenyksikön päätökset sertifioinnista ja viljelystarkastuksista 
  • rehuvalvonnan tutkimustodistukset, päätökset ja muut asiakirjat. 
  • lannoitevalvonnan tutkimustodistukset, päätökset ja muut asiakirjat
  • kasvinterveyteen liittyvät tarkastuspöytäkirjat, tutkimustodistukset, päätökset ja rekisteriotteet.

Käyttöönotto ei toistaiseksi ole mahdollista viljelijöille, koska he ovat yksityisiä elinkeinonharjoittajia.

Touko-palvelu on osoitteessa https://touko.ruokavirasto.fi. Palvelu toimii parhaiten Chrome-, Firefox- ja Safari-selainten uusimmilla versioilla. Myös Internet Explorer 11 on jossain määrin tuettu.

Näin teet Suomi.fi-valtuutuksen

Ennen kuin voit kirjautua Touko-asinointipalveluun, on sinulla oltava yrityksen virallisen edustajan Suomi-fi.-palvelussa antama valtuutus.

  1. Tarkista, että yrityksesi tiedot kaupparekisterissä (www.prh.fi), yhdistysrekisterissä tai YTJ:ssä (tietopalvelu.ytj.fi) ovat oikein: sinulle on merkitty nimenkirjoittajaoikeudet. 
    Jos organisaatiota ei ole merkitty kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin eikä YTJ:ään (esimerkiksi kunnat, oppilaitokset, seurakunnat ja jotkin yhdistykset), valtuutuksen voi tehdä virkailijavaltuutuspalvelulla. Ohjeet: https://www.suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminen. Jos yhdistyksen sääntöihin on merkitty kaksi allekirjoittajaa yhdessä, allekirjoittajien tulee tehdä valtuutus virkailijavaltuutuspalvelulla.
  2. Kirjaudu sisään osoitteessa www.suomi.fi omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
  3. Valitse ylävalikosta Valtuudet.
  4. Valitse valtuutustyyppi: asiointivaltuus tai valtuutusoikeus. Asiointioikeudella annat toiselle henkilölle oikeudet asioida yrityksesi nimissä. Anna valtuutusoikeus, jos haluat, että valtuuttamasi henkilö voi valtuuttaa lisää henkilöitä asioimaan yrityksesi nimissä.
  5. Anna valtuuttamasi henkilön tiedot: sukunimi, etu- tai kutsumanimi ja henkilötunnus.
  6. Valitse asiakaskategoriaksi:  Luonnonvarat, eläimet ja kasvit " Valitse valtuuskoodiksi jokin seuraavista:
  • Kasvinterveysalan toimintaan liittyvien tietojen ilmoittaminen, katselu ja muuttaminen: Tällä valtuudella valtuutettu voi hoitaa kasvinterveysalan toimintaan liittyvien tietojen ilmoittamista, katselua ja muuttamista.
  • Lannoitealan toimijoiden rekisteröinti ja valvontatiedot: Tällä valtuudella valtuutettu voi ilmoittaa, muuttaa ja katsella lannoitealan toimintaan liittyviä tietoja.
  • Rehualan toimijoiden rekisteröinti ja valvontatiedot: Tällä valtuudella valtuutettu voi ilmoittaa, muuttaa ja katsella rehualan toimintaan liittyviä tietoja.
  • Siemenalan toimintaan liittyvien tietojen ilmoittaminen, katselu ja muuttaminen: Tällä valtuudella valtuutettu voi ilmoittaa, katsella ja muuttaa siemenalaan liittyviä tietoja, koskien esim. ilmoituslomakkeita, muutoksia, lupia, tutkimustodistuksia ja päätöksiä.

7. Määrittele valtuudelle voimassaoloaika. Valtuus on voimassa oletusarvoisesti viisi vuotta, mutta voit tarvittaessa määritellä lyhyemmän tai pidemmän voimassaoloajan.
8. Tarkista valtuutuksen tiedot ja vahvista valtuutus


YritysSuomi-puhelinpalvelu auttaa

YritysSuomi-puhelinpalvelu auttaa Suomi.fi-valtuutuksen käyttöönotossa: puh. 0295 020 500 (pvm/mpm), arkisin klo 9.00–16.15. Lisätietoa YritysSuomi-puhelinpalvelusta

 

Lisätietoa ja palaute Touko-palvelusta sähköpostitse:
touko@ruokavirasto.fi

Toimialakohtaiset kyselyt:
Rehuvalvonta: ylitarkastaja Sanna Kaksonen, sanna.kaksonen@ruokavirasto.fi
Siementen sertifiointi: jaostopäällikkö Ritva Vallivaara-Pasto, ritva.vallivaara-pasto@ruokavirasto.fi
Lannoitevalvonta: ylitarkastaja Marja Lehtolainen, marja.lehtolainen@ruokavirasto.fi
Kasvinterveys: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 23.11.2020