Touko-asiointipalvelu

Touko on Ruokaviraston sähköinen asiointipalvelu, jolla voit

 • rekisteröityä rehu-, lannoite- siemenalan toimijaksi
 • hakea siementen pakkaamolupaa ja pakkaamoluvan laajennusta
 • rekisteröityä kasvinterveys- ja taimiaineistorekisteriin ja hakea kasvipassin ja ISPM 15 -merkin käyttöoikeutta
 • ilmoittaa toiminnassa tapahtuneista muutoksista.

Toukon kautta näet

 • siemenlaboratorion tutkimustodistukset ja siemenyksikön päätökset sertifioinnista,  viljelystarkastuksista, pakkaamoluvasta
 • rehuvalvonnan tutkimustodistukset, päätökset ja muut asiakirjat. 
 • lannoitevalvonnan tutkimustodistukset, päätökset ja muut asiakirjat
 • kasvinterveyteen liittyvät tarkastuspöytäkirjat, tutkimustodistukset, päätökset ja rekisteriotteet.

Lisätietoa luomuvalvonnan Touko-asiointipalvelusta

Touko- vinkkejä

 • Touko-palvelu on osoitteessa https://touko.ruokavirasto.fi. Palvelu toimii parhaiten Chrome-, Firefox- ja Safari-selainten uusimmilla versioilla. Myös Internet Explorer 11 on jossain määrin tuettu.
 • Jos sinulla on yrityksesi asiointi- ja nimenkirjoitusoikeus kaupparekisterissä tai YTJ:ssä, voit asioida suoraan Touko-asiointipalvelussa yrityksesi nimissä ilman erillisiä valtuutuksia.
 • Jos haluat valtuuttaa hakemuksen tekijäksi sellaisen henkilön, jolla ei ole organisaatiosi nimenkirjoitusoikeutta, tee valtuutukset Suomi.fi-palvelussa.
  • Jos asioit Toukossa kaupparekisteriin kuuluvan organisaation nimissä, jossa vain yhdellä henkilöllä on nimenkirjoitusoikeus, tee valtuutukset Suomi.fi-palvelussa. 
  • Jos organisaatiota ei ole merkitty kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin eikä YTJ:ään (esimerkiksi kunnat, oppilaitokset, seurakunnat), valtuutuksen voi tehdä virkailijavaltuutuspalvelulla. Ohjeet valtuushakemuksen tekemiseen virkailijavaltuuspalvelussa

Käyttöönotto ei toistaiseksi ole mahdollista kaikille viljelijöille.

 

Näin teet Suomi.fi-valtuutuksen

Ennen kuin voit kirjautua Touko-asiointipalveluun, on sinulla oltava yrityksen virallisen edustajan Suomi-fi.-palvelussa antama valtuutus.

 1. Tarkista, että yrityksesi tiedot kaupparekisterissä (www.prh.fi), yhdistysrekisterissä tai YTJ:ssä (tietopalvelu.ytj.fi) ovat oikein: sinulle on merkitty nimenkirjoittajaoikeudet. 
 2. Kirjaudu sisään osoitteessa www.suomi.fi omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
 3. Valitse ylävalikosta Valtuudet.
 4. Valitse valtuutustyyppi: asiointivaltuus tai valtuutusoikeus. Asiointioikeudella annat toiselle henkilölle oikeudet asioida yrityksesi nimissä. Anna valtuutusoikeus, jos haluat, että valtuuttamasi henkilö voi valtuuttaa lisää henkilöitä asioimaan yrityksesi nimissä.
 5. Anna valtuuttamasi henkilön tiedot: sukunimi, etu- tai kutsumanimi ja henkilötunnus.
 6. Valitse asiakaskategoriaksi:  Luonnonvarat, eläimet ja kasvit 
 7. Valitse valtuuskoodiksi jokin seuraavista:
 • Kasvinterveysalan toimintaan liittyvien tietojen ilmoittaminen, katselu ja muuttaminen: Tällä valtuudella valtuutettu voi hoitaa kasvinterveysalan toimintaan liittyvien tietojen ilmoittamista, katselua ja muuttamista.
 • Lannoitealan toimijoiden rekisteröinti ja valvontatiedot: Tällä valtuudella valtuutettu voi ilmoittaa, muuttaa ja katsella lannoitealan toimintaan liittyviä tietoja.
 • Rehualan toimijoiden rekisteröinti ja valvontatiedot: Tällä valtuudella valtuutettu voi ilmoittaa, muuttaa ja katsella rehualan toimintaan liittyviä tietoja.
 • Siemenalan toimintaan liittyvien tietojen ilmoittaminen, katselu ja muuttaminen: Tällä valtuudella valtuutettu voi ilmoittaa, katsella ja muuttaa siemenalaan liittyviä tietoja, koskien esim. ilmoituslomakkeita, muutoksia, lupia, tutkimustodistuksia ja päätöksiä.

8. Määrittele valtuudelle voimassaoloaika. Valtuus on voimassa oletusarvoisesti viisi vuotta, mutta voit tarvittaessa määritellä lyhyemmän tai pidemmän voimassaoloajan.
9. Tarkista valtuutuksen tiedot ja vahvista valtuutus


YritysSuomi-puhelinpalvelu auttaa

YritysSuomi-puhelinpalvelu auttaa Suomi.fi-valtuutuksen käyttöönotossa: puh. 0295 020 500 (pvm/mpm), arkisin klo 9.00–16.15. Lisätietoa YritysSuomi-puhelinpalvelusta

 

Lisätietoa ja palaute Touko-palvelusta sähköpostitse:
touko@ruokavirasto.fi

Toimialakohtaiset kyselyt:
Rehuvalvonta: ylitarkastaja Sani Sampolahti, sani.sampolahti@ruokavirasto.fi
Siementen sertifiointi: jaostopäällikkö Ritva Vallivaara-Pasto, ritva.vallivaara-pasto@ruokavirasto.fi
Lannoitevalvonta: ylitarkastaja Marja Lehtolainen, marja.lehtolainen@ruokavirasto.fi
Kasvinterveys: kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 21.6.2023