Vipu-ohje: Lohkotietojen ilmoittaminen ja peltotukien haku 2025

Vipu-palvelun käyttöohjeet

Kirjautuminen ja käyttäjäoikeudet

Pääset kirjautumaan Vipu-pal­ve­luun selausoikeuksilla, mutta asiointia varten tarvitset asi­oin­ti­oi­keu­det. 

Kirjaudu Vipu-palveluun osoitteessa: https://vipu.ruokavirasto.fi. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, mo­bii­li­var­menteella tai sähköisellä henkilökortilla.

  • Jos tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla, palvelu oh­jaa si­nut pank­ki­si kir­jau­tu­mis­ik­ku­naan. Lisätietoa pankkitunnuksilla tunnistautumisesta saat oman pankkisi verkkosivustolta. Verkkopankkitunnuksiasi käytetään ainoastaan tunnistautumiseen, pankkitietosi eivät välity Vipu-palveluun.
  • Mo­bii­li­var­men­teen käy­tös­tä saat oh­jeet oman mat­ka­pu­he­lin­o­pe­raat­to­ri­si verk­ko­sivuilta tai osoit­tees­ta mo­bii­li­var­men­ne.fi.
  • Jos kirjaudut HST-kortilla, valitse Var­men­ne­kort­ti ja käy­tä tun­nis­tau­tu­mi­seen var­men­ne­kort­tia ja kor­tin­lu­ki­jaa.

Hae käyttöoikeuksia

Voit hakea ja perua käyttäjäoi­keuk­sia lo­mak­keel­la 457. Kokonaan uuden maatilan asiointioikeuksia voit hakea lomakkeella 456.

Ensisijaisena viljelijänä voit valtuuttaa myös itse muita käyttäjiä ja perua valtuutuksia Vipun Maatila-valikon Käyttöoikeudet-osiossa.

Valtuuta toinen henkilö

Sähköinen asiointi edellyttää, että yksi henkilö valtuutetaan allekirjoittamaan sähköinen tukihakemus muiden puolesta.  Asiointioikeudet ovat yleensä ensisijaisella viljelijällä. Sähköisessä asioinnissa voit valtuuttaa esimerkiksi neuvojan asioimaan puolestasi. Neuvojan sähköisestä valtuuttamisesta on kerrottu tarkemmin Peltotukien hakuoppaan luvussa Tukien hakeminen.

Voit ottaa yhteyttä verkkoasiointia ja Vipu-pal­ve­lun käyt­töä kos­ke­vis­sa ky­sy­myk­sis­sä oman yhteistoiminta-alueesi tai ELY-keskuksesi sähköisen tukihaun asiantuntijaan, jolta saat apua käyttöoikeuksiin, sovelluksen käyttämiseen ja hakemusten lähettämiseen liittyvissä kysymyksissä. Yh­tey­den­otto ta­pah­tuu klikkaamalla Vipu-palvelussa Käy­tön tuki -koh­taa. Näyttöön avau­tuu yh­tey­den­otto­sivu, jos­sa voit valita, haluatko apua säh­kö­pos­tit­se vai pu­he­li­mit­se.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 1: Sivun alalaidasta Käytön tuki -kohdasta löydät kuntasi tai ELY-keskuksesi yhteystiedot.

Ota yhteyttä

Hae yhteistoiminta-alueesi

Avaa tiedosto PDF-lukuohjelmassa, yleisesti käytössä on Adobe Acrobat Reader. Pääset tarvittaessa lataamaan lukuohjelman osoitteesta adobe.com/fi/acrobat/pdf-reader.html. Valitse Tiedosto → tulosta → tulostimeksi valitse Microsoft Print to PDF → tulosta. Tämän jälkeen pääset tuottamaan tiedoston kokonaan uutena PDF-tiedostoversiona. Lopuksi ohjelma kysyy tuon tulosteen eli tiedoston tallentamisesta. Tallenna tiedosto omalle koneelle tai työpöydällesi. Vie se sitten normaaliin tapaan Vipuun.

Jos PDF-lukuohjelma on jokin muu kuin Acrobat Reader, käytä sen ohjelman uuden tiedostoversion luontitoimintoa. Tiedoston luonti onnistuu myös esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelman avulla.Kuvassa teksti: Avaa tiedosto PDF-lukuohjelmassa. Yleisesti käytössä on Adobe Acrobat Reader. Tarvittaessa voit ladata Adobe Acrobat Reader -ohjelman Adoben verkkosivuilta. Tulosta tiedosto valitsemalla tulostimeksi Microsoft Print to PDF. Tallenna tiedosto koneellesi. Tämän jälkeen vie tiedosto normaaliin tapaan Vipuun.

Yleistä Vipu-palvelussa

Omat tiedot

Vipun etusivulla Omat tiedot -painiketta klikkaamalla aukeaa välilehti, josta näet asiakasrekisteri- ja käyttöoikeustietosi. Omat tiedot-osiossa on lisäksi neuvojanäkymä.

Neuvojanäkymä on yhteenveto maatiloista, joihin sinulla on oikeudet. Lisäksi neuvojanäkymästä löytyy tieto siitä, missä vaiheessa kunkin tilan hakemus on.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 1. Omat tiedot -osio

Maatila-valikko

Vipun etusivun Maatila-valikosta löytyvät muun muassa Osalliset-osio ja Maksutapahtumat-osio.

Osalliset-osiossa voit käydä päivittämässä tilan yhteystiedot valitsemalla Muokkaa osallisen tietoja.

Tarkista erityisesti, että tilan ensisijaisen viljelijän matkapuhelinnumero on oikein. Näin saat mahdolliset selvityspyynnöt ja yhteydenotot viranomaisilta oikea-aikaisesti. Huolehdi myös, että sähköpostiosoite ja tilinumero ovat kunnossa.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 2. Muokkaa osallisen tietoja

Maksutapahtumat-osiossa näet muun muassa tiedot valitun vuoden aikana maksetuista tuista.

Osiossa esitetään kalenterivuoden aikana suoritetut maksutapahtumat. Voit myös tulostaa yhteenvedon vuoden aikana maksetuista tuista. Kaikki maksutapahtumat on listattu aikajärjestyksessä ja tiedot näytetään kolmessa eri tasossa.

Ensimmäisellä tasolla näytetään maksutapahtumien tiedot: maksupäivämäärä, maksun saaja, tili jolle maksu on suoritettu ja maksettu summa (€). Kunkin maksutapahtuman tarkemmat tiedot saat esille klikkaamalla halutun rivin tiedot auki mustasta nuolesta.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 3. Maksutapahtumat-osio

Vipu-ohje: Lohkotietojen ilmoittaminen ja peltotukien haku 2025

Julkaistu 14.4.2025, lisätty toukokuussa auenneiden osioiden ohjeet 5.5.2025

Lue ennen hakemista vuoden 2025 Peltotukien hakuopas ja vuoden 2025 Ehdollisuuden opas.

Huomioi, että kaikki välilehdet eivät ole vielä auki, etkä voi lähettää hakemusta. Voit muokata ja selata seuraavia välilehtiä: lohkotiedot, hakijan tiedot, lohkotietojen yhteenveto ja maatilan tiedot. Hakemuksen lähettäminen ja loput välilehdet avautuvat toukokuussa.

1. Miten haen peltotukia Vipu-palvelussa?

  1. Kirjaudu Vipu-palveluun.
  2. Siirry etusivulta kohtaan Hae tukia ja jätä ilmoituksia.
  3. Näet sivulla kaikki tukihaut ja ilmoitukset, joita voit palauttaa sähköisesti. 
    • Jos valitset kohdan Vain ne, joiden hakuaika on meneillään, sivulla näkyvät vain hakemukset ja ilmoitukset, joiden haku-/ilmoitusaika on käynnissä.
  4. Jos aiot tehdä peruslohkomuutoksia (jako, yhdistäminen, uuden luonti), tee ensin nämä toimenpiteet valitsemalla Peruslohkomuutokset.
  5. Jos et halua tehdä muutoksia peruslohkoihin, valitse Peltotukien haku.

Kuvankaappaus Vipu-palvelun etusivulta.Kuva 1.1 Hae tukia ja jätä ilmoituksia

1.1 Peltotukien haun välilehdet

  • Lohkotiedot: Välilehdellä voit ilmoittaa kasvulohkotietoja 17.6.2025 saakka.
  • Hakijan tiedot: Valitse välilehdellä tuenhakija, ilmoita Y-tunnus ja vastaa aktiiviviljelijätarkisteeseen liittyviin kysymyksiin.
  • Haettavat tuet -välilehdellä pääset valitsemaan tuet, joita haet tilallesi.
  • Luomu ja sopimukset -välilehti tulee näkyviin vain tiloille, jotka valitsevat tämän osion tukia.
  • Lohkotietojen yhteenveto -välilehdellä voit selata lohkotietojasi ja näet mahdolliset tekemäsi rajakorjaukset.
  • Maatilan tiedot -välilehdellä voit ilmoittaa maatilasi tietoja.
  • Vipuneuvoja-välilehti sisältää ilmoitettaviin tietoihin sekä haettaviin tukiin liittyviä tarkisteita ja mahdollisia huomautuksia.
  • Yhteenveto ja lähetys -välilehdellä näet yhteenvedon hakemukseesi tallentamistasi tiedoista.

Kuvakaappaus Vipusta Peltotukihaun välilehdet näkyvissä.Kuva 1.2 Peltotukien haun -välilehdet

Jos et pääse peltotukien haussa eteenpäin, voit aloittaa sähköisen tukihakemuksen täyttämisen alusta. Voit poistaa kaikki ilmoittamasi tiedot asioinnin etusivulta painamalla Poista luonnos -linkkiä Peltotukien haku -linkin kohdalla. Jos linkkiä ei näy, poista tekemäsi muutokset Peruslohkomuutokset-osiossa. Sen jälkeen Poista luonnos -linkki tulee näkyviin. Jos tekemäsi peruslohkomuutokset on otettu kunnassa käsittelyyn, et voi poistaa peltotukien hakemusta asioinnin etusivulla. Ole tarvittaessa yhteydessä kuntaan.

1.2 Ohjeet Ahvenanmaan tiloille, jotka hakevat luomukorvausta, ympäristösopimuksia tai ympäristösitoumusta

Ahvenanmaan tiloille, jotka hakevat luomukorvausta, ympäristösopimuksia tai ympäristösitoumusta on erilliset ohjeet näistä tuista (ohjeet ainoastaan ruotsiksi): regeringen.ax/naringsliv-foretagande/arealstod-2023-2027

2. Lohkotietojen esitäyttö

2.1 Esitäyttötavan valinta

Peltotukien hakemuksessa avautuu ponnahdusikkuna, jossa kysytään kasvulohkojen esitäytöstä. Voit tehdä esitäytön kolmella tavalla. Suorita esitäyttö, kun olet valinnut esitäyttötavan.

Kuvakaappaus Vipun esitäytön valinnoistaKuva 2.1 Näkymä esitäytöstä

a) Esitäyttö viime vuoden tiedoilla

Jos valitset vaihtoehdon, Vipu esitäyttää peruslohkoille kasvulohkot edellisen vuoden kasvulohkojen perusteella. Lohkojen rajoina käytetään viimeisimpiä tallennettuja lohkorajoja eli rajoissa näkyvät esimerkiksi valvonnan tekemät muutokset.

Vipu ei esitäytä lohkokohtaisten toimenpiteiden (esimerkiksi kerääjäkasvin) lohkolle. Lisää tiedot kasvulohkoille erikseen

b) Esitäyttö vain peruslohkoilla (kaikki kasvulohkot poistettu)

Jos valitset vaihtoehdon, Vipu esitäyttää hakuvuonna tilan hallinnassa olevat peruslohkot ilman kasvulohkoja. Lohkojen rajoina käytetään viimeisimpiä tallennettuja lohkorajoja eli rajoissa näkyvät esimerkiksi valvonnan tekemät muutokset.

c) Esitäyttö viljelysuunnitteluohjelmiston tiedoilla.

Voit käyttää esitäytössä myös viljelysuunnitteluohjelmiston tietoja.

  • Käynnistä esitäyttö viljelysuunnitteluohjelmistosta ja toimi ohjelmiston ohjeiden mukaan.
  • Tietojen siirron jälkeen Vipun-palvelu suorittaa esitäytön loppuun ja aineisto näkyy yhtenä esitäyttövaihtoehtona Vipu-palvelussa..
  • Huomioi Vipu-palvelun antamat huomautukset esitäyttöaineistosta.

2.2 Esitäytön jälkeen

  • Käy läpi kaikkien peruslohkojen tiedot
  • Peruslohkolistalla näkyy huomautus, jos jokin peruslohko vaatii täydennystä (esimerkiksi, jos peruslohkolla ei ole yhtään kasvulohkoa).

Kuvakaappaus Vipusta Lohkolle ei ole ilmoitettu kasvulohkoja huomautus.Kuva 2.2 Huomautus, kun peruslohkolle ei ole ilmoitettu kasvulohkoja

Jos haluat myöhemmin vaihtaa esitäyttötapaa, voit esitäyttää kasvulohkotiedot myös valitsemalla peruslohkoluettelon alla olevan Kasvulohkojen ryhmätoiminnot -pudotusvalikosta Kaikkien kasvulohkojen poisto ja esitäyttö. 

Kuvakaappaus vipusta, kasvulohkojen esitäyttö uudelleenKuva 2.3 Kasvulohkojen esitäyttötavan valinta

Hallinnasta poistetut lohkot

Lohkojen esitäyttö kannattaa tehdä ennen peruslohkojen hallinnan muutoksia. Jos olet poistanut lohkon hallinnastasi, kasvulohkojen esitäyttö edellisvuoden tiedoilla palauttaa lohkon uudelleen hallintaasi.

Kun tiedot lähetetään viljelysuunnitteluohjelmasta, esitäyttö lisää automaattisesti tilan hallintaan aineiston sisältämät uudet peruslohkot ja poistaa hallinnasta sellaiset tilalla aiemmin olleet peruslohkot, joille ei ole ilmoitettu kasvulohkoja esitäyttöaineistossa. Näistä lisäyksistä ja poistoista tulee erillinen ilmoitus ennen siirtymistä lohkotietonäkymään.

Yhteiskäyttölohkot

Yhteiskäyttölohkoille ei esitäytetä edellisen vuoden kasvulohkorajoja.

Maastokatselmoinnissa todetut kasvit

Voimassa olevien ympäristösopimusten lohkoille ei esitäytetä maastokatselmoinnissa todettua kasvia. Löydät oikean kasvin maastokatselmoinnin tuloksesta. Jos lohko on todettu viljelemättömäksi, mutta se on kunnostettu sopimukseen kelpaavaksi, voit hakea lohkoa uudestaan lisäalana. Ilmoita silloin lohkolle sopimukseen kelpaava kasvi.

2.3 Esitäyttö, jos tilalla on uusi tilatunnus

Jos tilalla on jo peruslohkoja hallinnassa:

  • Valitse esitäyttötavaksi Vain peruslohkot.
  • Voit lisätä uusia peruslohkoja hallintaasi Lohkotiedot-välilehdellä Liitä peruslohko hallintaan -painikkeesta, joka on sekä peruslohkolistan alla että kartalla.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta, Liitä uusia peruslohkoja hallintaan Kuva 2.4 Liitä peruslohko hallintaan -painike.

Jos tilalla ei ole peruslohkoja hallinnassa

  • Valitse toinen esitäyttövalinnoista ja paina Suorita esitäyttö-painiketta.
  • Tämän jälkeen voit lisätä hallintaasi uusia peruslohkoja Peruslohkon hallintaanotto -ikkunassa.

Peruslohkon hallintaottoKuva 2.5 Peruslohkon hallintaanotto

3. Peruslohkotiedot

3.1 Peruslohkolista

Esitäytön jälkeen peruslohkolistassa näkyvät kaikki tilan hallinnassa olevat peruslohkot eli peruslohkon tunnus, lohkon nimi ja pinta-ala.

Kuvankaappaus Vipun peruslohkolistastaKuva 3.1 Peruslohkolista

Peruslohkot näytetään lohkotunnuksen mukaisessa järjestyksessä pienimmästä tunnuksesta suurimpaan. Listan lopussa näkyvät hakuvuonna hallintaan lisätyt peruslohkot, uudet lohkot, hallinnasta poistetut peruslohkot ja maatalouskäytöstä poistetut peruslohkot. Voit vaihtaa peruslohkojen järjestystä tunnuksen, nimen tai pinta-alan mukaan.

Peruslohkolistan merkintä Selite
Yliviivaus
Hallinnasta poistettu lohko
Lohkon edessä tähti
Hallintaan otettu lohko

U001, U002 jne.

U-lohko eli uusi lohko, jos lohkolla ei vielä ole uutta peruslohkotunnusta. Myös silloin, kun jaat peruslohkon tai yhdistät peruslohkoja keskenään, muodostuu uudet peruslohkot.
Harmaa teksti Kokonaan maatalouskäytöstä poistettu lohko. Lohkosta ei näytetä kartalla peruslohkon rajoja. Voit poistaa lohkon maatalouskäytöstä vain peruslohkomuutoksissa.
Punainen tausta Lohkolla on huomautuksia eli peruslohkolta puuttuvat joko kaikki kasvulohkotiedot tai lohkon perus-tai kasvulohkon tiedoissa on jokin virhe. Valitsemalla lohkon, näet lohkon tiedoissa tarkemman huomautuksen korjattavista tiedoista. Et voi palauttaa peltotukien tukihakemusta ennen kuin olet antanut lohkolle kaikki tiedot.

Lohkojen liittäminen hallintaan ja poistaminen hallinnasta

  • Voit ottaa peruslohkon hallintaan joko
    • peruslohkomuutoksissa tai
    • peltotukien haussa Lohkotiedot-välilehdellä Liitä peruslohko hallintaan -painikkeesta, joka on sekä peruslohkolistan alla että kartalla.
  • Voit ottaa hallinnasta poistamasi peruslohkon uudestaan hallintaan Palauta lohko hallintaan -painikkeella.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 3.2 Lohkojen liittäminen hallintaan ja poistaminen hallinnasta

3.2 Peruslohkon tiedot

  • Valitsemalla peruslohkolistasta yhden lohkon, näet sen perustiedot eli peruslohkon tunnuksen, nimen, pinta-alan ja kartan. Valittu peruslohko näkyy kartalla oranssilla reunaviivalla.
  • Kartan alapuolella peruslohkosta näytetään lisäksi seuraavat tiedot:
    • hallinnan peruste
    • maakäyttölaji
    • viljelijän ilmoitus hukkakaurasta
    • tieto siitä, onko lohkolla tuulensuojaistutuksia
    • lisätiedot.
    • Jos kyseessä on U-lohko, näkyy lisäksi tieto siitä, onko lohko ollut viljelykelpoinen 31.12.2022.
  • Avaa kartta -painikkeesta pääset tarkastelemaan peruslohkoa tarkemmin isolla kartalla ja tekemään tarvittavia rajakorjauksia, lisäämään ja poistamaan saarekkeita sekä piirtämään kasvulohkoja.
  • Voit myös tarkastella eri karttatasoja, hyödyntää mittaustyökaluja, tulostaa kartan, hakea ilmakuvatietoja ja zoomata karttaa.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 3.3 Peruslohkon tiedot

Peruslohkon tietoja pääset muokkaamaan Muokkaa peruslohkon tietoja -painikkeesta.

Pakollisia tietoja ovat hallinnan peruste, maanäyttölaji ja viljelijän ilmoitus hukkakaurasta. Kun hallinta perustuu maanvuokrasopimukseen (kirjalliseen tai suulliseen), myös vuokranantajan nimi on pakollinen tieto.

Valitse peruslohkotiedoissa Lohkolla on tuulensuojaistutuksia -kohta, jos peruslohkon reunaan on istutettu tuulensuojaistutusta eroosion ehkäisemiseksi.

Peruslohkolla voi olla usean eri viljelijän kasvulohkoja. Tällöin peruslohkolle on ilmoitettava yhteiskäyttöisyys. Se tehdään peruslohkotasolla. Tarkempaa tietoa yhteiskäyttöisyydestä saat kohdasta yhteiskäyttöiset lohkot.

3.3 Viranomaistiedot

Viranomaistiedot-osa on kaikille peruslohkoille yhtenäinen. Sanasto-linkki avautuu omaan ikkunaan, josta pääset tarkemmin katsomaan, mitä milläkin tiedolla tarkoitetaan.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 3.4 Viranomaistiedot

3.4 Maatalouskäytöstä poistuva ala

Jos peruslohkosi poistuu maatalouskäytöstä, voit poistaa sen Peruslohkomuutoksissa. Poista peruslohko maatalouskäytöstä -painike on peruslohkolistauksen alapuolelta. Tee peruslohkomuutokset ennen peltotukien hakemuksen lähettämistä. Lisätietoa saat peltotukien hakuoppaasta - Maatalousmaa, perus- ja kasvulohkot, luku 3. Maatalousmaan ilmoittaminen ja muutokset.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 3.5 Poista peruslohko maatalouskäytöstä 

Jos maatalouskäytöstä poistuva lohko poistetaan ennen kuin lähetät tukihakemuksen, lohko näkyy lohkolistauksessasi harmaana etkä voi lisätä sille kasvulohkotietoja. Jos lohko on poistettu maatalouskäytöstä ennen peltotukien peruslohkojen esitäyttöä, lohko ei tule lohkolistaukseen.

4. Kasvulohkojen tiedot ja ryhmätoiminnot

4.1 Kasvulohkojen tiedot

Näet Lohkotiedot-sivulla alimmaisena valitsemasi peruslohkon kasvulohkojen tiedot eli kasvulohkon tunnuksen, lohkon pinta-alan, lohkolle ilmoitetun kasvin ja muut tiedot. Kasvulohkolle ilmoitettavat tiedot vaihtelevat ilmoittamastasi kasvin perusteella. Kasvulohkon tiedoissa on myös sellaisia tietoja, jotka vaikuttavat siihen mistä tuista ja/tai toimenpiteistä voit hakea tukea.

Voit täyttää kasvulohkon kasvitiedot joko isolla kartalla tai painamalla Kasvulohkot-kohdassa Muokkaa kasvulohkon tietoja-painiketta.

Pakolliset tiedot

Jotkin kasvulohkotiedot ovat pakollisia ja ne on merkitty tähdellä.

  • Kasvi. Ilmoita kasvulohkolle kylvetty kasvi.
    • Peltotukien hakuoppaan lukuihin Kasvien ilmoittaminen ja tukitasot sekä Kasvilistat 2025 on tietoa eri tukien ehdot täyttävistä kasveista.
    • Huomaa, että et voi ilmoittaa peltotukien haun aikana kasvulohkon kasviksi Tuen peruminen tai Viljelemätön.
  • Luomun vaihe: Ilmoita onko lohko luomutuotannossa. Lisäksi ilmoita aina luomussa tai siirtymävaiheessa oleville kasvulohkoille tieto aluskasvin käytöstä. Oletuksena kohdassa on Ei aluskasvia. Voit vaihtaa valinnan tarvittaessa.
  • Perustamisaika: nurmet ja kumina
  • Siemenmäärä ja Suunniteltu kylvöpäivämäärä: hamppu
  • Käytetty siemenseos: monimuotoisuuskasvustot.

Tarvittaessa ilmoitettavat kasvulohkotiedot

  • Lajike: Joillakin kasveilla lajiketiedo on pakollinen tieto. Viljoilla, öljykasveilla ja joillakin erikoiskasveilla lajiketieto on esitäytetty kunkin kasvin ensimmäisenä listassa olevalla lajikkeella. Valitse oikea lajike listalta. Jos käytät sertifioitua siementä, valitse lisäksi kohta Kylvetty sertifioidulla siemenellä.
  • Lohkoa laidunnetaan: Laidunnurmilla kohta on aina valittuna. Muille nurmille voit valita sen tarvittaessa.
  • Viljelykasvin juuret irti maasta, esim. mansikalla
  • Kasvuston päällä on kasvutunneli tai hyönteisverkko
  • Viljelykasvia käytetään muuhun kuin ihmisravinnoksi, esim. avomaanvihannekset
  • Ympäristökorvauksen toimenpiteet. Valitse kasvulohkolle toimenpiteet, joista haet myöhemmin tukea:
    • kerääjäkasvit
    • maanparannus- ja saneerauskasvit
    • puutarhakasvien vaihtoehtoinen kasvinsuojelu sekä
    • turvepeltojen nurmet.
  • Viljelykierron välikasvi: vaihtoehtoinen kerääjäkasvi-toimenpiteen kanssa.
  • Ekojärjestelmätuen viherlannoitusnurmi: Valitse, jos ilmoitat kasviksi viherlannoitusnurmen, ja haet ekojärjestelmätukea.

Lisätiedot

Anna Lisätietoja-kohdassa tieto kylvetyistä kasveista sekä muut vaaditut tiedot mm.

  • avokesannolle
  • maanparannus- ja saneerauskasvien seoksille
  • erilaisista seoksista
  • siemen- ja maustekasveista
  • viljelemättömästä alasta
  • jos kasvikoodilistasta ei löydy sopivaa koodia ja joudut käyttämään koodeja muut lupiinit, muut vihannekset, muut hedelmät tai muut marjakasvit.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta.Kuva 4.1 Kasvulohkon tiedot

4.2 Kasvulohkojen ryhmätoiminnot

Voit valita kasvulohkojen ryhmätoimintoja lohkotiedot-välilehdellä peruslohkolistan alla olevasta pudotusvalikosta toiminnon Kasvulohkojen ryhmätallennus, Kaikkien kasvulohkotietojen poisto ja esitäyttö tai Uusien kasvulohkojen luomuvaiheen oletusvalinta

Kuvakaappaus Vipusta Kasvulohkojen ryhmätoiminnotKuva 4.2 Kasvulohkojen ryhmätallennuksen valinta

Kasvulohkojen ryhmätallennus

Valitse toiminto, kun haluat muodostaa samanlaisen kasvulohkon useammalle peruslohkolle. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos kymmenelle peruslohkolle tulee kauraa ja kaikkien kasvulohkojen siemen on samanlaista.

  1. Valitse kasvi, jonka haluat ilmoittaa lohkoille ja täytä lisäksi muut kasvitiedot, esimerkiksi lajike ja luomun vaihe.
  2. Valitse listalta kaikki peruslohkot, joille haluat muodostaa kasvulohkon antamillasi kasvitiedoilla.
    • Kun olet valinnut peruslohkot, Muodosta valituille kasvulohkot -painike aktivoituu. 
    • Voit poistaa tarpeettomia kasvulohkoja, käyttämällä Palauta-toimintoa. Toiminto poistaa kasvulohkot valituilta peruslohkoilta ja voit tehdä näille peruslohkoille uuden ryhmätäytön.
  3. Voit tehdä ryhmätäytön monta kertaa peräkkäin samassa ikkunassa niin kauan kuin listalla on peruslohkoja, joille et ole vielä muodostanut kasvulohkoa.
    • Ilmoita eri tietoja vaihtamalla kasvia tai muita tietoja ja valitse listalta peruslohkot, joille haluat muodostaa kasvulohkon uusilla tiedoilla.
    • Peruslohkot, joille olet muodostanut kasvulohkon, siirtyvät näkymään omaan listaansa ikkunan alareunaan.
  4. Valitse Tallenna, kun olet muodostanut ryhmätallennuksella kaikki haluamasi kasvit ja kasvulohkot.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta.Kuva 4.3 Kasvulohkojen ryhmätallennus

Kaikkien kasvulohkotietojen poisto ja esitäyttö

Toiminnolla voit aloittaa koko tukihakemuksen tietojen täytön alusta. Kun olet valinnut toiminnon, saat näkyviin esitäytön vaihtoehdot uudestaan. Jos valitset esitäytön uudelleen, kaikki aiemmat tallennukset poistetaan.

Uusien kasvulohkojen luomuvaiheen oletusvalinta

Toiminnolla saat esitäytettyä kaikille tuleville kasvulohkoille luomun vaiheen. Tämä on kätevää silloin, kun kaikilla kasvulohkoilla on sama luomun vaihe.

4.3 Uusien kasvulohkojen lisääminen ja piirtäminen kartalla

A) Jos peruslohkolla on vain yksi kasvulohko

  1. Lisää uusi kasvulohko valitsemalla Lohkotiedot-sivulla Lisää uusi kasvulohko.
  2. Täytä kasvulohkon kasvitiedot avautuvaan ikkunaan.
  3. Tallenna.

B) Jos peruslohkolla on useampi kasvulohko

  1. Aloita toisen kasvulohkon piirtäminen valitsemalla uudelleen Lisää uusi kasvulohko. → Iso kasvulohkokartta avautuu.
  2. Valitse piirtotoimintojen työkalu Lisää/jaa kasvulohko
  3. Aloita piirtäminen klikkaamalla reilusti rajaviivan ulkopuolelta tai piirrä sisäkasvulohko klikkaamalla isomman kasvulohkon sisällä.
  4. Valitse Seuraava vaihe, kun olet piirtänyt kasvulohkon.

Kuvakaappaus Vipun kartalta, Lisää jaa kasvulohko kartallaKuva 4.4 Lisää/jaa kasvulohko kartalla.

Kasvulohkon kohdistaminen

  1. Valitse vasemman reunan kasvulohkolistasta lohko ja klikkaa vastaavaa kasvulohkoa kartalla.
  2. Onnistuneen kohdistuksen merkiksi huutomerkki korvautuu kasvulohkon tunnuksella (A, B,...).
  3. Kohdista jokainen kasvulohko erikseen.
  4. Paina Seuraava vaihe.

Kuvakaappaus vipusta, Kasvulohkojen kohdistaminenKuva 4.5 Kasvulohkojen kohdistaminen. Kuvassa kasvulohko A:n kasvitieto on annettu jo aiemmin. Klikkaa haluamaasi kasvulohkoa listalla ja vastaavaa aluetta kartalla.

Kasvitietojen lisääminen

  1. Valitse kartalta kasvulohko, jolle haluat lisätä kasvitiedot.
  2. Anna kasvulohkon tiedot (kasvi, luomun vaihe jne.).
  3. Voit siirtyä kasvulohkojen välillä kartan lisäksi palkin kirjainpainikkeista (A, B) tai nuolinäppäimillä.
  4. Paina Tallenna, kun olet tallentanut kaikki kasvitiedot,  Tässä vaiheessa sovellus huomauttaa, jos joltain kasvulohkolta puuttuu tietoja. Korjaa puutteellinen tieto, jolloin tallennus onnistuu.

Kuvakaappaus vipusta, Kasvulohkotietojen antaminen lohkoilleKuva 4.6 Kasvulohkotietojen antaminen

Siirtyminen eri vaihdeiden välillä

  • Voit liikkua kasvulohkon työstön eri vaiheiden välillä painamalla Piirrä, Kohdista ja Kasvitiedot-palkkeja ikkunan yläosassa tai käyttää Edellinen vaihe ja Seuraava vaihe -painikkeita.
  • Keskeytä-painikkeella kartalla tekemäsi muutokset poistuvat ja näkymä palautuu alkutilaan.

Kuvakaappaus vipusta, Kasvulohkon työvaiheetKuva 4.7 Kasvulohkon työvaiheet

Tarkemmat ohjeet kasvu- ja peruslohkojen piirtämiseen löydät Vipun-ohjevideoista.

4.4 Yhteiskäyttölohkot

Suosittelemme, että piirrät yhteiskäyttölohkon Vipu-palvelussa. Yhteiskäyttölohkojen piirtämisestä ja ilmoittamisesta on erillinen ohje Yhteiskäyttöisten lohkojen ilmoittaminen.

4.5 Ympäristösopimuksen toimenpiteet kasvulohkolla

Peruskunnostustoimenpiteen maksun hakeminen

Hae aitaus- ja petoaitaustoimenpiteen sekä kunnostusraivaustoimenpiteen maksua Vipu-palvelussa lohkotiedot välilehdellä.

  1. Ilmoita lohkolle Maatalousluonnon ja maisemanhoitosopimukseen hyväksyttävä kasvi (Ympäristösopimusala pysyvä nurmi tai Ympäristösopimusala puustoinen tai muu ala).
  2. Valitse sen jälkeen kasvulohkolle toimenpide, jonka toteutat nyt hakuvuonna.
  3. Ilmoita myös Aitaus- ja petoaitaustoimenpiteeseen metrimäärä, kuinka paljon rakennat lohkolle aitaa.

Kuvakaappaus Vipusta, Ympäristökorvauksen aitaus toimenpiteestä.Kuva 4.8 Ympäristökorvauksen Aitaus-toimenpide

Voit käyttää metrimäärän mittaamiseen Vipu-palvelun kartan oikeasta alareunasta löytyvää mittaa etäisyys työkalua. Voit ilmoittaa metrit kahdella tapaa:

  1. Kokonaismetrimäärä jollekin lohkoista, jotka aidataan.
  2. Erikseen jokaiselle aidattavalla lohkolle osuva metrimäärä aidasta.

Kunnostusraivaustoimenpiteen ilmoittaminen

Jos teet ympäristösopimusalalla tukivuonna kunnostusraivaustoimenpiteitä, ilmoita alat kasvulohkotiedoissa.

  1. Piirrä kunnostusraivaustoimenpiteen alasta oma kasvulohko
  2. Lisää kasvitiedot ja valitse kohta Kunnostusraivaus-toimenpide.
  3. Tallenna.

Kuvakaappaus Vipusta, kunnostusraivauksen ilmoittaminenKuva 4.9 Kunnostusraivaustoimenpiteen ilmoittaminen.

5. Kartan toiminnot

Voit avata kartan etusivun Avaa kartta -painikkeella ja poistua kartalta Poistu isolta kartalta -nuolipainikkeella, joka näkyy kartan oikeasta ylänurkasta.

Kuvankaappaus Vipu-palvelun kartalta.Kuva 5.1 Vipun kartta.

5.1 Kartan oikean reunan painikkeet

  •  +/- -painikkeilla voit suurentaa ja pienentää karttanäkymää.
  • Suurennuslasilla voit keskittää kartan joko peruslohkoon tai piirtämääsi suorakulmioon.
  • info-painiketta ja karttaa klikkaamalla voit
    • selvittää taustakartan ilmakuvausvuoden
    • tarkastella peruslohkon kasvulohkohistoria
    • tarkastella kartalla olevia hakemuksellasi olevia peruslohkoja ja niiden viereisiä peruslohkoja.
  • Tulostin-painikkeella voit tulostaa kartan.
  • Viivoitin-painikkeella voit voit tehdä pituus- ja pinta-alamittauksia tai poistaa tekemiäsi mittauksia.

5.2 Kartan yläreunan työkalut

Kartan yläreunan valikoista voit valita haluamasi toiminnot kasvulohkotyökaluista ja peruslohkotyökaluista.

Vipu PTH kuva 5.2.pngKuva 5.2 kasvulohkotyökalut ja peruslohkotyökalut

Kasvulohkotyökalut

  • Lisää/jaa kasvulohko.
    • Valitse työkalu, kun aloitat kasvulohkojen piirtämisen
  • Muokkaa kasvulohkon rajoja
  • Poista/yhdistä kasvulohko
  • Kohdista kasvulohkot
  • Lisää kasvitiedot
    • Voit lisätä ja muuttaa työkalulla valitsemasi kasvulohkon kasvitietietoja.
  • Poista kaikki kasvulohkorajat.
    • Työkalu poistaa kaikki valitun peruslohkon kasvulohkopiirrokset, minkä jälkeen voit aloittaa piirtämisen alusta.

Peruslohkotyökalut

  • Tee peruslohkon rajakorjaus
  • Lisää saareke
    • Työkalulla voit piirtää saarekkeen olemassa olevan peruslohkon sisälle. Saarekkeen pinta-ala vähennetään peruslohkon pinta-alasta.
  • Poista saareke
  • Liitä uusi peruslohko hallintaan
  • Poista rajakorjaus / hae uusi digitoitu raja.

5.3 Karttatasot

Kartan vasemmasta reunasta voit valita kartalle näkymään erilaisia karttatasoja. Valitse taustakartaksi joko ilmakuva tai maastokartta.

Lisäksi kartan vasemmassa reunassa ovat painikkeet

  • Palauta oletuskarttatasot
  • Lisää kartalle oma aineisto.
    • Toiminnon avulla voit luoda kartalle omia karttatasoja omista aineistoistasi. Tuetut tiedostomuodot ovat .geojson, .kml, .kmz, .shp. Kartalle lisätty oma aineisto näkyy ainoastaan omassa selaimessasi. Sitä ei lähetetä palvelimelle, eikä se näy muille käyttäjille.

Kuvankaappaus Kartta-tasoista.Kuva 5.3 Karttatasot

Karttatasot

  • Edellisen vuoden peruslohkot
  • Edellisen vuoden kasvulohkot
  • Maanparannus- ja saneerauskasvit
  • Pysyvä nurmi (vuosi 2024)
  • Nurmivuosia 4 tai 5 (2024)
  • Hukkakaura
  • Kiinteistörajat
  • Kiinteistötunnukset
  • Vipu-vesistöt
    • Aineistot perustuvat Suomen ympäristökeskuksen ja Maanmittauslaitoksen avoimiin aineistoihin. Aineisto on katseltavissa myös ympäristöhallinnon sisäiseen käyttöön tarkoitetuissa paikkatietojärjestelmissä. Vipu-vesistön järvet ja jokialueet ovat Maanmittauslaitoksen aineisto.
  • Pohjavedet
  • Perinnebiotooppi
  • Natura 2000
  • Kaltevuus
  • Happamat sulfaattimaat
  • Merialueet
  • Lintupellot
  • Suojavyöhyke

6. Hakijan tiedot-välilehti

Kuvakaappaus Vipusta Hakijan tiedot -välilehtiKuva 6.1 Hakijan tiedot -välilehti

  1. Tuenhakija. Valitse luettelosta, kuka maatilan osallisista hakee tukea.
  2. Hakijan tyyppi -kysymys näkyy vain, jos valitsemasi tuenhakija ei ole luonnollinen henkilö.
    Valitse joko
    • Hakija on julkisoikeudellinen yhteisö, vankila- tai koulutila tai
    • Hakija on muu yhteisö
      • Ilmoita lisäksi, kuka osallisista toimii Yhteisöhakijan tilan vastuuhenkilönä. Henkilön on oltava yli 18-vuotias ja harjoitettava itse maa- tai puutarhataloutta.
      • Muulla yhteisöllä tarkoitetaan luonnollisten henkilöiden yhteisömuodossa harjoittamaa maataloutta. Tällaisia ovat esimerkiksi maatalousyhtymät, osakeyhtiöt (ja muut yhtiömuodot) sekä kuolinpesät.
  3. Tuenhakijan Y-tunnus
    • Kentässä näkyy oletuksena edellisessä haussa tuenhakijalle ilmoittamasi Y-tunnus. Voit muuttaa tietoa tarvittaessa. Yhteisöhakijalle näytetään kentässä yhteisöhakijan Y-tunnus, eikä sitä voi muokata.
    • Valitse Ei Y-tunnusta, jos tuenhakijalla ei ole y-tunnusta.
  4. Tuenhakija on osa konsernia -kysymys näkyy vain silloin, jos tuenhakija on yhteisöhakija.
    • Rastita kohta tarvittaessa.
    • Valitse Lisää emo-/tytäryhtiö.
    • Ilmoita konsernin emo- ja/tai tytäryritysten y-tunnukset.
    • Tallenna tiedot jokaisen lisäämäsi rivin jälkeen.
  5. Aktiiviviljelijän tarkisteet
    • Tuenhakijan päätoimiala -kohdassa näkyy ilmoittamasi Y-tunnuksen päätoimiala Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ). Jos tieto ei ole ajan tasalla, ilmoita muutoksista YTJ:lle.
    • Tuenhakija on ALV-velvollinen alkutuottajana. Valitse oletko ALV-velvollinen alkutuottajana.
    • Toimita kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle erilliset todisteet aktiiviviljelijäehdon täyttymisestä peltotukien haun loppuun mennessä, jos
    • Tuenhakijoiden, jotka hakevat ainoastaan ympäristösopimuksia, ei tarvitse toimittaa todisteita ehdon täyttymisestä kuntaan, vaikka Vipu huomattaa niistä.
  6. Tallenna tiedot ja siirry seuraavalle välilehdelle.

7. Haettavat tuet -välilehti

7.1 Haettavien tukien valinta

Valitse Haettavat tuet -välilehdellä ne tuet, joita haet. Joistakin tuista kysytään lisäkysymyksiä, joista on kerrottu tarkemmin kohdissa alla.

Kuvakaappaus Vipusta Rastita haettavat tuet.Kuva 7.1 Haettavien tukien valitseminen

7.2 Tukien lisätiedot

7.2.1 Nuorten viljelijöiden tuet

Kun valitset nuorten viljelijöiden tulotuen tai C-tukialueen nuorten viljelijöiden tuen, avautuu erillinen ikkuna.

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta, nuoren viljelijä tuen lisätiedotKuva 7.2 Nuoren viljelijän tuen lisätiedot

Jos haet nuorten viljelijöiden tukea ensimmäistä kertaa

  • Ilmoita tuen lisätiedot: tilanpidon aloitusvuosi pääasiallisena yrittäjänä ja tukeen liittyvät henkilöt
  • Tallenna tiedot.

Antamasi lisätiedot tulevat valmiiksi täytettynä, jos valitset myös toisen nuorten viljelijöiden tuen. Voit vielä muokata tietoja Muokkaa -painikkeesta. Tallenna muutokset.

Jos olet hakenut nuorten viljelijöiden tukea jo edellisenä vuonna, ikkunaan on esitäytetty aiemmin ilmoitetut tiedot. Ikkunassa näkyy myös ajanjakso, jolloin nuorten viljelijöiden tukia voidaan myöntää.

  • Tarkista tiedot ja tee tarvittaessa muutokset.
  • Ilmoita aloitusvuoden muutos perusteluineen Yhteenveto- ja lähetyssivun Lisätiedot-laatikossa. 
  • Jos tukeen liittyviin henkilöihin on tullut muutoksia, liitä uudet mukaan tulleet henkilöt henkilötietoineen ja poista poistuneet henkilöt roskakori -kuvakkeella.

7.2.2 Ekojärjestelmätuki

Kun valitset Ekojärjestelmätuen, avautuu erillinen ikkuna.

  • Valitse mihin ekojärjestelmätuen toimenpiteisiin sitoudut. Voit valita yhden tai useamman seuraavista: talviaikainen kasvipeitteisyys, luonnonhoitonurmet, viherlannoitusnurmet ja monimuotoisuuskasvit.
  • Toimenpiteisiin ilmoitettu pinta-ala määräytyy kasvulohkoille antamiesi tietojen perusteella.
  • Tallenna tiedot.

Sinun on sitouduttava talviaikainen kasvipeite -toimenpiteeseen jo peltotukien haussa, vaikka kasvipeitetiedot ilmoitetaan vasta syysilmoituksessa.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 7.3 Ekojärjestelmätuen valinta

7.2.3 Ympäristösitoumus

Kun valitset Ympäristökorvaus - ympäristösitoumus, avautuu erillinen ikkuna.

  • Valitse toteuttamasi tilakohtaiset ja lohkokohtaiset toimenpiteet
  • Tee valinnat riippumatta siitä, onko sinulla voimassa oleva sitoumus vai haetko uutta viisivuotista sitoumusta. Edellisen vuoden valintoja ei esitäytetä.
Tilakohtaiset toimenpiteet

Valitse kaksi seitsemästä toimenpiteestä ja täytä tarvittaessa toimenpiteisiin liittyvät lisätiedot. Pääset eteenpäin vasta, kun olet valinnut toimenpiteet.

  1. Ilmasto-ympäristökoulutus: Ei vaadi lisätietoja.
  2. Orgaaniset ravinteet: Valitse neljästä toimenpiteestä yksi, jota sitoudut toteuttamaan hakuvuonna.
  3. Kasvintuhoojien ja kasvitautien tunnistus- ja seurantamenetelmät: Ei vaadi lisätietoja. Huomaa kuitenkin, että sitoudut osoittamaan sovelluksen käytön viranomaisille.
  4. Täsmäviljelymenetelmät: Valitse viidestä menetelmästä yksi, jota sitoudut toteuttamaan hakuvuonna.
  5. Pölyttäjien ravintokasvit: Voit valita toimenpiteen, jos sinulla on vähintään kaksi ehtojen mukaista peruslohkoa, joille olet ilmoittanut ehtojen mukaisia kasveja. Perus- ja kasvilohkoilla ilmoitettu pinta-ala näytetään toimenpiteen yhteydessä. Näet ilmoittamasi kasvulohkot ”Näytä kasvulohkot” -painikkeesta.
  6. Maaperän seuranta: Paina "Valitse peruslohkot” ja valitse listasta kaksi peruslohkoa, joilla toteutat toimenpidettä. Et voi valita useampaa kuin kaksi. Valinnan jälkeen peruslohkot listautuvat toimenpiteen alle.
  7. Monivuotiset monimuotoisuuskaistat: Paina "Valitse peruslohkot” ja valitse listasta kaksi peruslohkoa, joilla toteutat toimenpidettä. Et voi valita useampaa kuin kaksi. Valinnan jälkeen peruslohkot listautuvat toimenpiteen alle.

Kun olet valinnut toimenpiteet, siirry valitsemaan lohkokohtaisia toimenpiteitä Seuraava-painikkeesta.

Kuvakaappaus Vipusta Tilakohtaisten toimenpiteiden valintaKuva 7.4 Tilakohtaisten toimenpiteiden valinta

Lohkokohtaiset toimenpiteet

Lohkokohtaisia toimenpiteitä on kahdeksan. Voit valita niistä yhden tai useamman. Sinun ei ole pakko valita yhtään. Vipu huomauttaa, jos et voi valita toimenpidettä tai et ole ilmoittanut toimenpiteen edellyttämiä tietoja kasvulohkotiedoissa.

Muista valita kaikki toimenpiteet, joista voit saada maksun. Valitse myös syysilmoituksessa ilmoitettavat alat, joita ovat lintupellot, kiertotalouden edistäminen ja valumavesien hallinta.

Ilmoita tässä kohdassa lintupellot- ja valumavesien hallinta- toimenpiteille myös peruslohkot, joilla toteutat toimenpidettä, vaikka maksuun oikeuttava ala ilmoitetaan vasta syysilmoituksessa.

Tallenna ympäristösitoumukseen liittyvät valintasi Tallenna-painikkeella.

Kuvakaappaus Vipusta Lohkokohtaisten toimenpiteiden valintaKuva 7.5 Lohkokohtaisten toimenpiteiden valinta

7.2.4 Sopimukset

Kun valitset Ympäristökorvaus - Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus tai Ympäristökorvaus - Kosteikkojen hoitosopimus, sivulle avautuu Luomu ja sopimukset -välilehti. Valitse välilehdellä lohkoja maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimukseen ja/tai kosteikkojen hoitosopimukseen. Lisätietoja sopimuksista on kappaleessa 9. Ympäristösopimukset (luomu- ja sopimukset -välilehti).

7.2.5 Luomu

Kun täytät valinnan Luonnonmukaisen tuotannon korvaus -kohdassa avauttuu uusi välilehti Luomu ja sopimukset. Lisätietoja saat 8. Ympäristösopimukset (luomu ja sopimukset -välilehti)

7.3 Liitteiden lisääminen

Voit lisätä hakemukseen tukiehdoissa vaadittuja liitteitä Haettavat tuet -välilehdellä kohdassa Liitteet.

  • Valitse pudostusvalikosta liitteen tyyppi.
  • Lataa liite kohdassa Valitse tiedosto.
    • Huomioi, että sähköinen liite voi olla korkeintaan 5 Mb kokoinen ja sen tulee olla PDF-muodossa.
  • Lisätty liite näkyy onnistuneen liittämisen jälkeen oikeassa reunassa Lisätyt liitteet -kohdassa. Poista -toiminnolla voit poistaa esimerkiksi väärän liitteen.
  • Kun olet lisännyt liitteet, paina Tallenna.

Vinkkejä liitteiden lisäämiseen Vipu-palvelussa

Kuvakaappaus Vipusta, Liitteiden lisääminenKuva 7.6 Liitteiden lisääminen

7.4 Mitä tapahtuu, jos poistan tuen hakurastin?

Jos poistat hakemasi tuen valinnan Haettavat tuet -välilehdellä, Vipu varmistaa joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta vielä erikseen, haluatko varmasti poistaa valinnan. Jos poistat rastin, tukea ei makseta.

Esimerkki Vipun huomautuksesta: Jos poistat tekemäsi valinnan, et saa perustulotukea. Poistetaanko valinta?

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 7.7 Huomautus hakurastin poistamisesta.

7.4.1 Viisivuotisten sitoumusten ja sopimusten hakurastien poistaminen

Tukea ei makseta, jos et hae tukea tai poistat hakemasi viisivuotisen sitoumuksen tai sopimuksen valinnan Haettavat tuet -välilehdellä. Lisäksi sitoumus- tai sopimuskausi katkeaa, jolloin aiempien vuosien tukiin kohdistuu takaisinperintä.

Ympäristösitoumus:

  • Jos sinulla on voimassa oleva ympäristösitoumus ja poistat valinnan Ympäristökorvaus-Ympäristösitoumus -kohdasta, et saa huomautusta valinnan poistosta. Vipuneuvoja huomauttaa kuitenkin, että et ole hakenut ympäristökorvauksen ympäristösitoumuksen maksua.
    • Esimerkki Vipun huomautuksesta: Jos poistat tekemäsi valinnan, et tee viisivuotista ympäristösitoumusta etkä saa siitä korvausta. Kaikki ympäristökorvauksen sitoumuksesta ilmoittamasi tiedot poistetaan. Huomaa, että et voi hakea sitoumusta enää tukihaun päättymisen jälkeen. Poistetaanko valinta ja ilmoittamasi tiedot?
  • Jos sinulla on voimassa oleva ympäristösitoumus, ja poistat valinnan Ympäristökorvaus-Ympäristösitoumus -kohdasta, et saa huomautusta valinnan poistosta. Vipuneuvoja huomauttaa kuitenkin, että et ole hakenut ympäristökorvauksen ympäristösitoumuksen maksua.

Ympäristösopimukset:

  • Jos sinulla ei ole voimassa olevia ympäristösopimuksia, ja poistat valinnan Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus tai Kosteikkojen hoitosopimus -kohdasta, Vipu huomauttaa valinnan poistamisesta.
    • Esimerkki Vipun huomautuksesta: Jos poistat tekemäsi valinnan, et tee viisivuotista kosteikkojen hoito -sopimusta etkä saa siitä korvausta. Kaikki ilmoittamasi tiedot poistetaan välilehdeltä Luomu ja sopimukset | Kosteikkojen hoito -sopimus. Huomaa, että et voi hakea sopimusta enää tukihaun päättymisen jälkeen. Poistetaanko valinta ja ilmoittamasi tiedot?
  • Jos sinulla on voimassa oleva ympäristösopimus, ja poistat valinnan Ympäristökorvaus-Ympäristösopimus -kohdasta, et saa huomautusta valinnan poistosta. Vipuneuvoja huomauttaa kuitenkin, että et ole hakenut ympäristökorvauksen ympäristösopimuksen maksua.

Luonnonmukaisen tuotannon korvaus:

  • Jos sinulla ei ole voimassa olevaa luonnonmukaisen tuotannon sitoumusta ja poistat valinnan Luonnonmukaisen tuotannon korvaus -kohdasta, Vipu huomauttaa valinnan poistamisesta.
    • Vipun huomautus: Jos poistat tekemäsi valinnan, et tee viisivuotista sitoumusta etkä saa luonnonmukaisen tuotannon korvausta. Kaikki ilmoittamasi tiedot poistetaan välilehdeltä Luomu ja sopimukset | Luonnonmukaisen tuotannon sitoumus. Huomaa, että et voi hakea sopimusta enää tukihaun päättymisen jälkeen. Poistetaanko valinta ja ilmoittamasi tiedot?
  • Jos sinulla on voimassa oleva sitoumus luonnonmukaisesta tuotannosta ja poistat valinnan Luonnonmukaisen tuotannon korvaus -kohdasta, et saa huomautusta valinnan poistosta. Vipuneuvoja huomauttaa kuitenkin, että et ole hakenut korvauksen maksua.

8. Luomusitoumus (luomu ja sopimukset -välilehti)

Voit hakea Luonnonmukaisen tuotannon korvausta ja sitoumusta sekä lisäaloja voimassa olevaan sitoumukseen sähköisesti Vipu-palvelussa.

8.1 Voimassa olevan luomusitoumuksen päivittäminen

Hae voimassa olevan luomusitoumuksen maksua Haettavat tuet -välilehdellä.

Hae voimassa olevaan luomusitoumukseen lisäalat Vipu-palvelussa. Katso ohje Lisäalojen liittäminen voimassa olevaan sitoumukseen.

Voimassa olevaan sitoumukseen voit liittää Vipupalvelussa sitoumuskauden aikana käymäsi luomun lisäkoulutustodistuksen. Huomioi, että jos sitoumuksesi päättyy 30.4.2025, palauta luomun lisäkoulutuspäivän kurssitodistus ELY-keskukseen 16.5.2025 mennessä.

Näet välilehdellä luomusitoumuksesi tiedot. Et voi muuttaa Vipussa sitoumustyyppiä, sitoumuksen lisätietoja tai sitoumuksella olevia eläinlajeja. Jos haluat muuttaa näitä tietoja, palauta lomake 215M ELY-keskukseen. Lue muutosmahdollisuuksista tarkemmin sitoumusehtojen luvusta Sitoumuksen muuttaminen, siirtäminen ja peruminen.

Voit tietyin edellytyksin poistaa voimassa olevalta sitoumukseltasi lohkoja peltotukihaun yhteydessä. Lue lohkojen muutosmahdollisuuksista tarkemmin Luonnonmukaisen tuotannon sitoumuksen muutosmahdollisuudet.

8.2 Uuden luomusitoumuksen tekeminen

8.2.1 Luomulohkojen ilmoittaminen

Jotta voit hakea luonnonmukaisen tuotannon korvausta ja sitoumusta, sinun on ilmoitettava Lohkotiedot-välilehdellä luomuviljelyssä olevia tai luomun siirtymävaiheessa olevia kasvulohkoja.

Lohkon luomuvaiheet:

  • 1. vuoden siirtymävaihe
  • 2. vuoden siirtymävaihe
  • 3. vuoden siirtymävaihe
  • Luomuun siirrettävä
  • Toistaiseksi tavanomaisessa viljelyssä
  • Luomuviljelyssä.

8.2.2 Sitoumuksen hakeminen

Valitse Haettavat tuet -välilehdeltä Luonnonmukaisen tuotannon korvaus. → Haettavat tuet -välilehden viereen ilmestyy uusi Luomu ja sopimukset -välilehti.

Siirry Luomu- ja sopimukset- välilehdelle ja paina Hae luonnonmukaisen tuotannon sitoumusta. Huomaa, että hakiessasi uutta viisivuotista sitoumusta, sitoudut noudattamaan luonnonmukaisen tuotannon sitoumusehtoja ja tuotantoehtoja 1.5.2025 alkaen.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 8.1 Hae tukia ja Luomu ja sopimukset -välilehdet

8.2.3 Kasvintuotannonsitoumus koko tilalle, valitse

  • Sitoumustyyppi: Kasvintuotannonsitoumus
  • Sitoumustyypin lisätieto, valitse joko
    1. Myyntikasvivaatimus, kaikki tilan lohkot, tai
    2. Rehuntuotantosopimus tehty luomukotieläinsitoumuksen tehneen tilan ja/tai luomurehua välittävän yrityksen kanssa kanssa, kaikki tilan lohkot.
  • Jos valitset rehuntuotantosopimuksen, liitä kopio rehuntuotantosopimuksesta valitsemalla + Lisää rehuntuotantosopimus.
    • Voit lisätä liitteeksi tarvittaessa useamman rehuntuotantosopimuksen.
    • Tarkempi ohje liitteiden lisäämiseen ja poistamiseen on kohtassa 7.3 Liitteiden lisääminen.
  • Paina Seuraava-painiketta ja siirry Peruslohkot ja liitteet -osioon.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 8.2 Sitoumustyypin valinta - kasvintuotantositoumus kaikista tilan lohkoista.

8.2.4 Jos haet kasvintuotannonsitoumusta osalle tilan lohkoista, valitse

  • Sitoumustyyppi: Kasvintuotannonsitoumus
  • Sitoumustyypin lisätieto: Avomaanvihannekset, osa tilan lohkoista.
  • Paina Seuraava-painiketta ja siirry Peruslohkot ja liitteet -osioon.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 8.3 Sitoumustyypin valinta - kasvintuotantositoumus osasta tilan lohkoista.

8.2.5 Jos haet kasvi- ja eläintuotannon sitoumus koko tilalle, valitse

  • Sitoumustyyppi: Kasvi- ja kotieläintuotannon sitoumus
  • Sitoumuksella valittavat luomuvalvonnassa olevat eläinlajit: Valitse kaikki ne eläinlajit, joista haet sitoumusta.
  • Sitoumustyypin lisätieto: Valitse yksi
    1. Käytän vähintään 50% tilan sitoumusalasta oman karjan rehun tuotantoon, kaikki tilan lohkot
    2. Myyntikasvivaatimus, kaikki tilan lohkot
    3. Rehuntuotantosopimus tehty luomukotieläinsitoumuksen tehneen tilan ja/tai luomurehua välittävän yrityksen kanssa, kaikki tilan lohkot.
  • Jos valitset rehuntuotantosopimuksen, liitä kopio rehuntuotantosopimuksesta valitsemalla + Lisää rehuntuotantosopimus.
    • Voit lisätä liitteeksi tarvittaessa useamman rehuntuotantosopimuksen.
    • Tarkempi ohje liitteiden lisäämiseen ja poistamiseen on kohdassa 7.3 Liitteiden lisääminen.
  • Paina Seuraava-painiketta ja siirry Peruslohkot ja liitteet -osioon.

Kuvankaappauksia Vipu-palvelusta.Kuva 8.4 Sitoumustyypin valinta - kasvi- ja eläintuotannon sitoumus.

8.3 Peruslohkot ja liitteet -näkymä

Peruslohkot ja liitteet -näkymässä näet

  • sitoumustyypin
  • sitoumustyypin lisätiedot
  • luomukoulutusten tiedot sekä
  • sitoumuksen lohkotiedot.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 8.5 Peruslohkot ja liitteet -osio.

8.3.1 Luonnonmukaisen tuotannon koulutukset

Voit lisätä kohdassa Luonnonmukaisen tuotannon koulutukset ehdoissa vaadittujen koulutusten kurssitodistukset tai luomun lisäkoulutuksen todistus. Jos sinulla on ollut luonnonmukaisen tuotannon sitoumus vuosina 2015–2022, sinun ei tarvitse liittää peruskurssin kurssitodistusta.

Paina + Lisää kurssitodistus tai luomun lisäkoulutustodistus -painiketta ja lisää todistus hakemuksen liitteeksi. Katso ohje liitteiden lisäämiseen ja poistamiseen kohdasta 7.3 Liitteiden lisääminen

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta.Kuva 8.6 Kurssitodistuksen lisääminen.

8.3.2 Sitoumuksen haettavat peruslohkot

Sitoumukseen haettavat peruslohkot -otsikon alle on listattu kaikki hallinnassasi olevat korvauskelpoiset lohkot, jotka ovat maankäyttölajiltaan peltoa.

Sitoumuksen ulkopuolelle jäävät peruslohkot -otsikon alle on listattu hallinnassasi olevat lohkot, joilla ei ole korvauskelpoisuutta, mutta ovat maankäyttölajiltaan peltoa.

Vipu PTH kuva 8.7.pngKuva 8.7 Sitoumukseen haettavat peruslohkot.

Jos sinulla on sitoumus kaikista tilasi peruslohkoista

  • Tarkista, että kaikki haluamasi sitoumuslohkot näkyvät lohkolistalla.
  • Voit jättää yksittäisiä lohkoja sitoumuksen ulkopuolelle vain sitoumusehdoissa luetelluissa erikoistilanteissa.
  • Kun tiedot ovat oikein, paina Tallenna.

Jos sinulla on sitoumus vain osasta tilasi peruslohkoista

  • Tarkista, että kaikki haluamasi sitoumuslohkot näkyvät lohkolistalla.
  • Siirrä Sitoumuksen ulkopuolelle jääviin peruslohkoihin lohkot, joilla et viljele avomaan vihanneksia sitoumuskauden aikana. Siirrä vähintään yksi lohko sitoumuksen ulkopuolelle.
  • Kun tiedot ovat oikein, paina Tallenna.

8.4 Lohkon poistaminen sitoumukselta tai lisääminen sitoumukseen

Korvauskelpoisen lohkon poistaminen sitoumukselta

  • Mene Luomu ja sopimukset -välilehdellä Peruslohkot ja liitteet -osioon.
  • Poista Sitoumukseen haettavat peruslohkot -otsikon alla olevasta lohkolistasta valinta sen peruslohkon edestä, jonka haluat poistaa sitoumukselta.
    • Jos poistit vahingossa väärän lohkon, voit palauttaa lohkon takaisin sitoumuslohkoihin klikkaamalla uudestaan lohkon edessä olevaa valintaruutua.
  • Anna perustelu/syy, miksi haluat poistaa lohkon sitoumukselta.
    • Jos sinulla on sitoumus vain osasta tilan lohkoista (avomaavihannesten viljelely), sinun ei tarvitse perustella poistoa.
  • Paina Valmis-painiketta.→ Lohko siirtyy Sitoumuksen ulkopuolelle jäävät peruslohkot -listalle. Tarvittaessa voit täydentää perustelua klikkaamalla sinisellä olevaa perustelutekstiä.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 8.8 Lohkon poistaminen sitoumukselta.

Korvauskelvottoman lohkon lisääminen sitoumukseen haettaviin peruslohkoihin

  • Mene Luomu ja sopimukset -välilehdellä Peruslohkot ja liitteet -osioon.
  • Poista Sitoumuksen ulkopuolelle jäävät peruslohkot -otsikon alla olevasta lohkolistasta valinta sen peruslohkon edestä, jonka haluat lisätä sitoumukselle.
    • Jos lisäsit vahingossa väärän lohkon, voit palauttaa lohkon takaisin sitoumuslohkoihin klikkaamalla uudestaan lohkon edessä olevaa valintaruutua.
  • Anna perustelu/syy lohkon lisäämiselle sitoumukseen.
  • Paina Valmis-painiketta.→ Lohko siirtyy Sitoumuksen haettavat peruslohkot -listalle. Tarvittaessa voit täydentää perustelua klikkaamalla sinisellä olevaa perustelutekstiä.

Vipu PTH kuva 8.9.pngKuva 8.9 Lohkon lisääminen sitoumukseen.

8.5 Lisäalojen liittäminen voimassa olevaan sitoumukseen

Vuonna 2025 voit lisätä voimassa olevaan sitoumukseesi lisäalaa ilman pinta-alarajoitetta. Lisäaloista on kerrottu tarkemmin sitoumusehdoissa 12. Sitoumusalan muutosmahdollisuudet.

Tee lisäalojen lohkojaot ja yhdistämiset ajoissa Vipu-palvelussa, jotta kunta ehtii hyväksyä muutokset ennen kuin täytät ja jätät peltotukien hakemuksen.

1. Lisää hallintaasi tulleet lohkot Lohkotiedot-välilehdellä ja anna kasvulohkon tiedot.

2. Siirry muokkaamaan luomusitoumuksen tietoja

  • Valitse Haettavat tuet -välilehdeltä Luonnonmukaisen tuotannon korvaus. → Haettavat tuet -välilehden viereen ilmestyy uusi Luomu ja sopimukset -välilehti. Välilehdellä näet yhteenvedon voimassa olevan sitoumuksesi tiedoista.
  • Siirry Peruslohkot ja liitteet -osioon painamalla Muokkaa-painiketta.

3. Tarkista, että otsikoiden Sitoumukseen haettavat peruslohkot ja Sitoumuksen ulkopuolelle jäävät peruslohkot alla listatut peruslohkot ovat oikein.

8.6 Luomusitoumuksen yhteenveto

Kun olet antanut vaaditut sitoumustiedot ja lohkotiedot sekä painanut Tallenna-painiketta, siirryt Luonnonmukaisen tuotannon sitoumukset -sivulle. Näet yhteenvetonäkymässä antamasi sitoumustiedot.

  • Voit tarvittaessa muokata antamiasi tietoja Muokkaa-painikkeesta.
  • Näytä peruslohkot -linkistä näet sitoumuslohkot, jotka olet valinnut sitoumukselle.
  • Yhteenvetonäkymästä pääset myös avaamaan liittämäsi liitteet.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta.Kuva 8.10 Esimerkki yhteenvedosta, kasvintuotantositoumus.

9. Ympäristösopimukset (luomu ja sopimukset -välilehti)

9.1 Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus ja kosteikkojen hoitosopimus

Voit hakea sopimuksia ja sopimusten maksua sekä lisäaloja voimassa oleviin sopimuksiin sähköisesti Vipu-palvelussa. Yhdellä tilalla voi olla korkeintaan yksi maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus ja yksi kosteikkojen hoitosopimus.

Jos sopimukseen hakemasi lohko on uusi, muodosta lohkosta uusi peruslohko Vipun Peruslohkomuutokset-osiossa. Tee myös alojen lohkojaot ja yhdistämiset ajoissa Vipu-palvelussa, jotta kunta ehtii hyväksyä muutokset ennen kuin täytät ja jätät peltotukien hakemuksen.

9.2 Uuden sopimuksen hakeminen

Valitse Haettavat tuet -välilehdeltä Ympäristökorvaus - Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus tai Ympäristökorvaus - Kosteikkojen hoitosopimus. → Haettavat tuet -välilehden viereen ilmestyy uusi Luomu ja sopimukset -välilehti.

Voit hakea uutta sopimusta linkistä Hae maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimusta tai Hae kosteikkojen hoitosopimusta. Huomaa, että hakiessasi uutta viisivuotista sopimusta, sitoudut noudattamaan sopimusehtoja 1.5. alkaen.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 9.1 Luomu ja sopimukset -välilehti

9.3 Lohkojen valinta sopimukselle

Valitse sivulle avautuvasta ikkunasta peruslohkot, jotka haluat liittää sopimukseen.

Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus:

  • Listassa näkyvät peruslohkot, joille olet ilmoittanut Lohkotiedot-välilehdellä maankäyttölajiksi a) luonnonlaidun ja niitty, b) metsämaa tai c) muu alue ja lohkon kasvulohkotiedoissa sopimukseen kelpaavan kasvin.

Kosteikkojen hoitosopimus:

  • Listassa näkyvät peruslohkot, joille olet ilmoittanut Lohkotiedot-välilehdellä maankäyttölajiksi Muu alue ja lohkon kasvulohkotiedoissa lohkon kasviksi Ympäristösopimusala, kosteikko.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 9.2 Lohkojen valinta sopimukselle.

9.4 Sopimuslohkolle ilmoitettavat lisätiedot

Kun olet valinnut peruslohkon, ilmoita sopimuslohkon lisätiedot.

Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus

Valitse lohkon tyyppi:

  1. Luonnonlaidun ja perinnebiotooppi
  2. Valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokas lohko.
    • Voit valita arvokkaanperinnebiotoopin, jos lohkosi löytyy Vipu-palvelun karttatasolta perinnebiotooppi ja lohkolla näkyy sininen kuvio keltaisella pohjalla. Karttatason merkinnöistä on kerrottu tarkemmin sivulla valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaiden perinnebiotooppien alat. Jos tiedät, että lohko on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokas, eikä sitä löydy karttatasolta, liitä hakemukseen ELY-keskukselta pyydettävä lausunto.

Valitse onko lohko saanut tai saako muuta julkista rahoitusta? Ilmoita tässä, jos lohkosta on maksettu tavarana tai palveluna jotain muuta julkista rahoitusta. Lue julkisesta rahoituksesta tarkemmin sivulta Kaksinkertaisen rahoituksen ohje.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Kuva 9.3 Lisätiedot-ikkuna.

Kosteikon hoitosopimus

Valitse lohkon tyypiksi jokin pudotusvalikon vaihtoehdoista eli hoitosuunnitelmassa lohkolle määritetty tavoite.

Valitse onko lohko saanut tai saako muuta julkista rahoitusta? Ilmoita tässä, jos lohkosta on maksettu tavarana tai palveluna jotain muuta julkista rahoitusta. Lue julkisesta rahoituksesta tarkemmin sivulta Kaksinkertaisen rahoituksen ohje.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 9.4 Kosteikkolohkojen lisätiedot.

9.5 Lisää liitteet sopimukselle

Kun olet valinnut sopimukseen kuuluvat lohkot, lisää sopimushakemukseen kuuluvat liitteet painamalla Lisää liite -painiketta.

  • Valitse pudostusvalikosta liitteen tyyppi
  • Lataa liite kohdassa Valitse tiedosto.
    • Huomioi, että sähköinen liite voi olla korkeintaan 5 Mb kokoinen ja sen tulee olla PDF-muodossa.
    • Liitteet kannattaa nimetä kuvaavasti, esimerkiksi Hoitosuunnitelma tai Vuokrasopimus (lohkot: XX, XXX, XXXX).
  • Lisätty liite näkyy onnistuneen liittämisen jälkeen oikeassa reunassa Lisätyt liitteet -kohdassa. Poista -toiminnolla voit poistaa esimerkiksi väärän liitteen.
  • Kun olet lisännyt liitteet, paina Valmis.

Voit lähettää hakemuksen ilman liitteitä, mutta ELY-keskus ei voi hyväksyä sopimusta tai tehdä maastokatselmointia ennen kuin olet palauttanut vaaditut liitteet. Toimita puuttuvat liitteet heti haun päättymisen jälkeen ELY-keskukseesi esimerkiksi sähköpostilla.

  • Vuokrasopimus
  • Hoitosuunnitelma (pakollinen kaikille hakijoille)
  • RY:n kokouspöytäkirja
  • Muu liite (esimerkiksi lausunto arvokkaasta alasta koskien maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimusta)

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 9.5 Lisää liitteet.

Huom! Jos perut hakemuksen muuttaaksesi tietoja ja lähetät hakemuksen tämän jälkeen uudestaan, muista lähettää myös kaikki sähköiset liitteesi uudestaan.

Lopuksi tarkista, että kaikki haluamasi sopimuslohkot näkyvät lohkolistalla ja paina sen jälkeen Tallenna-painiketta. Siirryt Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus -välilehdelle tai kosteikkojen hoitosopimus -välilehdelle.

9.6 Yhteenveto

Kun olet antanut vaaditut lohkotiedot sekä klikannut Tallenna-painiketta, siirryt juuri täyttämäsi sopimushakemuksen välilehden etusivulle. Yhteenvetonäkymässä näkyvät ilmoittamasi sopimuslohkon tiedot.

  • Voit tarvittaessa muokata antamiasi tietoja Muokkaa-painikkeesta.
  • Näytä peruslohkot -linkistä näet sitoumuslohkot, jotka olet valinnut sitoumukselle.
  • Yhteenvetonäkymästä pääset myös avaamaan liittämäsi liitteet.

Kuvakaappaus vipusta, sopimusten yhteenvetonäkymäKuva 9.6 Yhteenvetonäkymä

9.7 Lisäalojen hakeminen voimassa olevaan ympäristösopimukseen

Vuonna 2025 voit lisätä voimassa olevaan sopimukseesi lisäalaa ilman pinta-alarajoitetta. Lisäaloista on kerrottu tarkemmin sopimusehdoissa esim. luku 14. Sopimuksen pinta-alan muutokset.

Tee lisäalojen lohkojaot ja yhdistämiset ajoissa Vipu-palvelussa, jotta kunta ehtii hyväksyä muutokset ennen kuin täytät ja jätät peltotukien hakemuksen.

1. Lisää hallintaasi tulleet lohkot Lohkotiedot-välilehdellä ja anna kasvulohkon tiedot.

2. Siirry muokkaamaan sopimuksen tietoja

  • Valitse Haettavat tuet -välilehdeltä Ympäristökorvaus - Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus tai Ympäristökorvaus - Kosteikkojen hoitosopimus. <
    Haettavat tuet -välilehden viereen ilmestyy uusi Luomu ja sopimukset -välilehti. Välilehdellä näet yhteenvedon voimassa olevien sopimustesi tiedoista.
  • Paina Muokkaa-painiketta.

3. Valitse lisäalat

  • Paina Hae lisäaloja sopimukselle.
  • Valitse avautuvasta ikkunasta lisäalaksi hakemasi peruslohkot.
  • Vastaa lohkokohtaisiin kysymyksiin,

4. Lisää liitteet

  • Liitä tarvittavat liitteet kohdan 9.5 Lisää liitteet sopimukselle mukaisesti.
  • Kun haet lisäaloja, sinun on lisättävä liitteeksi
    • hoitosuunnitelma
    • vuokrasopimukset
    • tarvittaessa lausunto lohkon arvokkuudesta sekä
    • ry:n pöytäkirja, jossa päätetään lisäalojen hakemisesta (jos hakijana on ry).

5. Yhteenveto: Tarkista tiedot

  • Jos tiedot ovat oikein, paina Tallenna ja siirry Sopimuksen yhteenvetoon. Ilmoittamasi lisäalat näkyvät yhteenvedossa omana kohtanaan.
  • Yhteenvetonäkymästä voit vielä muokata esim. lohkokohtaisia kysymyksiä tai poistaa lohkon lisäalavalinnan tai lisätä puuttuvan lohkon.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 9.7 Luomu ja sopimukset -välilehti

10. Lohkotietojen yhteenveto

Lohkotietojen yhteenveto -välilehdellä näet yhteenvedon tallennetuista kasvilajitiedoista, kasvulohkoista ja peruslohkojen rajakorjauksista. Saat tiedot näkyville klikkaamalla vihreitä paneeleita.

Kuvakaappaus vipusta, lohkotietojen yhteenvetoKuva 10.1 Kuva lohkotietojen yhteenvedosta

Haitarin Yhteenveto peruslohkoittain sisällä näytetään hakemuksella olevien peruslohkojen tunnus, nimi, pinta-ala, korvauskelpoisuus ja tieto, onko lohko luomusitoumuksella. Rahoituskaudella 2023–2027 ympäristösitoumus tehdään kaikille niille peruslohkoille, jotka ovat korvauskelpoisia. 

Ahvenanmaalla samalla tilalla voi olla sekä tilakohtainen ympäristösitoumus että luonnonmukaisen tuotannon sitoumus, mutta lohko voi kuulua vain toiseen sitoumukseen.

Rajakorjauksia voi tehdä sekä peruslohkomuutosten yhteydessä että peltotukien haussa. Huomioi, että pelkät rajakorjaukset lähtevät vasta peltotukien haun lähetyksen yhteydessä eteenpäin kunnan käsiteltäväksi.

11. Maatilan tiedot

Maatilan tiedot -välilehdellä tarkista ja muokkaa tarvittaessa tilan perustietoja Muokkaa -toiminnolla. Perustiedot on esitäytetty edellisen vuoden tiedoilla. Jos teet muutoksia esitäytettyihin tietoihin, paina lopuksi Tallenna-painiketta.

Kuvakaappaus vipusta, maatilan tiedot -välilehtiKuva 11.1 Maatilan tiedot

Siirry seuraavaksi Vipuneuvoja-välilehdelle.

12. Vipuneuvoja

Vipuneuvoja-välilehti kokoaa yhteen tukihakemuksen tiedot ja auttaa sinua tarkistamaan oletko syöttänyt hakemukseesi tiedot oikein vai onko tallentamissasi tiedoissa ristiriitaisuuksia.

12.1 Vipuneuvojan huomautukset

Vipuneuvojan huomautukset -otsikon alla näet peltotukien hakemukseen liittyvät huomautukset. Huomioi, että sinun pitää itse tuntea tukien ehdot. Vipuneuvoja ei kerro tukiehdoista, vaan se ilmoittaa hakemuksen ristiriitaisuuksista. 

  • Lähetyksen estävät huomautukset (punaiset): Pakollisia tietoja puuttuu. Et voi lähettää hakemusta ennen kuin olet korjannut hakemuksen tietoja. Vipuneuvoja huomauttaa esimerkiksi, jos et ole hakenut yhtäkään tukea, peruslohkolla ei ole yhtään kasvulohkoa tai peruslohkolta puuttuu hukkakauratieto. 
  • Lähetyksen sallivat huomautukset (keltaiset): Voit lähettää hakemuksen huomautuksesta huolimatta, mutta sinun kannattaa tarkistaa, oletko täyttänyt hakemuksen tiedot oikein. Vipuneuvoja huomauttaa esimerkiksi, jos sinulla on voimassa oleva ympäristösitoumus, mutta et ole hakenut sitoumuksen maksua tai maksun hakija ei ole sama kuin sitoumuksen tekijä.

Tarkka lista huomautuksista on osoitteessa Vipuneuvojan tarkisteet.

Kuvankaappaus Vipuneuvoja-välilehdestä.Kuva 12.1 Vipuneuvojan huomautukset

12.2 Maatalousmaa

Maatalousmaa-otsikon alla näet maatilasi peltoalan, pysyvän nurmen ja pysyvien kasvien hehtaarimäärän sekä näiden yhteenlasketut määrät.

Kuvakaappaus vipusta, vipuneuvoja-välilehtiKuva 12.2 Vipuneuvoja, maatalousmaa-laskelma.

12.3 Viljelyn monipuolistaminen ja viljelykierto

Vipuneuvoja näyttää otsikon alla laskelmat viljelyn monipuolistaminen ja viljelykierto -vaatimusten täyttymisestä. Laskelmissa kerrotaan koskevatko vaatimukset tilaasi ja toteutuvatko tilallasi. Voit lukea tarkemmin viljelyn monipuolistamisesta ja viljelykierrosta ehdollisuuden oppaasta.    

Jos vaatimukset eivät koske tilaasi

  • Näet huomautuksen ”Ei koske tilaa”.
  • Voit tarkastella viljelykierron ja viljelyn monipuolistamisen laskelmia painamalla Näytä viljelyn monipuolistamisen laskelma -painiketta tai Näytä viljelykierron laskelma -painiketta.
    Laskelmissa kerrotaan perustelu, miksi vaatimukset eivät koske tilaasi.

Kuva_12_3_PTH_2025.png

Kuva 12.3 Viljelyn monipuolistaminen tai viljelykiertovaatimus ei koske tilaa.

Jos vaatimukset koskevat tilaasi

Tilallasi pitää toteutua joko viljelyn monipuolistamisen vaatimus tai viljelykiertovaatimus.

  • Kun vähintään toinen vaatimuksista täyttyy, laskelmien yläpuolella lukee "Toteutuu".
  • Jos vaatimuksista kumpikaan ei toteudu, laskelmien yläpuolella lukee ”Ei toteudu”

Kuvankaappauksia Vipu-palvelusta.Kuva 12.4 Viljelyn monipuolistaminen tai viljelykiertovaatimus toteutuu / ei totedu.

Vaatimusten toteutuminen perustuu Vipuneuvojan laskelmiin. Voit tarkistaa laskelmien sisällön avaamalla valikot. Jos vaatimus ei toteudu, laskelmassa näytetään, miksi se ei toteudu.

  • Viljelyn monipuolistamisen laskelma
    • Laskelmassa näytetään lista monipuolistamisen kasveista, laskelmassa käytettävä peltoala kasveittain sekä kasvien osuus peltoalasta.
  • Viljelykierron laskelma
    • Laskelmassa näytetään edellisen vuoden yksivuotisen kasvien pinta-ala ja pinta-ala, jolla kasvi on vaihtunut toiseksi tuenhakuvuonna sekä prosenttiosuus, jolla kasvi on vaihtunut toiseksi.

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta

Kuva 12.5 Viljelykierron laskelma

12.4 Alustava tukiarvio

Vipuneuvoja näyttää otsikon alla antamiisi tietoihin perustuvan alustavan tukiarvion sekä siihen liittyvät pinta-alat. Lopulliseen tukisummaan vaikuttavat esimerkiksi tukitasojen muutokset, hakemuskäsittelyssä tehtävät havainnot ja syysilmoituksessa ilmoitettavat tiedot.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 12.6 Alustava tukiarvio

13. Yhteenveto ja lähetys

13.1 Hakemuksen lähettäminen

  1. Tarkista hakemukselle tallentamasi tiedot
  2. Tarkista kohdassa Sähköpostiosoitteet lähetyksen vahvistusviestille oleva sähköpostiosoite. Vipu esitäyttää kenttään ensisijaisen viljelijän sähköpostiosoitteen osallisen tiedoista. Saat ilmoittamaasi osoitteeseen vahvistusviestin onnistuneesti lähetetystä hakemuksesta.
    • Voit lisätä useamman sähköpostiosoitteen kohdasta Lisää uusi sähköpostiosoite.
    • Lähetä käsiteltäväksi -painike aktivoituu, kun olet täyttänyt sähköpostiosoitteen vahvistusviestiä varten.
  3. Paina Lähetä käsiteltäväksi.

Kuvakaappaus vipu-palvelusta, yhteenveto ja lähetys

Kuva 13.1 Yhteenveto ja lähetys -välilehti

13.2 Lähettämisen jälkeen

Tarkista, että sivun yläreunaan päivittyy tieto lähetyksen vastaanotosta ja olet saanut sähköpostiisi vahvistuksen ilmoituksen lähettämisestä.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 13.2 Lähetys on vastaanotettu.

  1. Paina Tulosta yhteenveto -painiketta.
  2. Tarkista, että avautuvan sivun ylälaidassa on tieto hakemuksen lähettämisestä käsiteltäväksi ja lähetysaika. Jos hakemusta ei ole lähetetty, yhteenvetotulosteen oikeassa yläreunassa näkyy punaisella teksti ”esikatseluversio”.
  3. Voit tallentaa yhteenvedon koneelle tai tulostaa sen.
  4. Palaa sähköisen asioinnin etusivulle tai sulje Vipu-palvelu

Kuvankaappaus yhteenvetotulosteestaKuva 13.3 Yhteenvetotuloste.

14. Lähetyksen peruminen ja tietojen muuttaminen hakuaikana

Voit muuttaa ilmoittamiasi tietoja lähettämisen jälkeen menemällä uudelleen sähköisen asioinnin Peltotukien haku -osioon niin kauan kun hakuaika on käynnissä. Muutoksia hakemukseen voit tehdä 17.6.2025 asti. 

  1. Peruuta palauttamasi hakemus Yhteenveto ja lähetys -välilehdellä painamalla Peruuta lähetys -painiketta. Saat ilmoittamaasi osoitteeseen vahvistusviestin peruutuksesta.
  2. Palaa edellisille välilehdille ja muuta haluamiasi tietoja.
  3. Lähetä kaikki sähköiset liitteesi uudestaan.
  4. Muista lähettää hakemus uudelleen, kun olet saanut muutokset tehtyä.

Kuvankaappauksia Vipu-palvelustaKuva 14.1 Lähetyksen peruuttaminen

Kesäkuussa aukeavat osiot

  • Hakemuksen muuttaminen 17.6. jälkeen.
Sivu on viimeksi päivitetty 5.5.2025