Dirofilaria repens

Uusi loistartunta Suomeen tuodussa koirassa

Suomessa on ensimmäisen kerran todettu Dirofilaria repens -loistartunta Romaniasta tuodussa koirassa. Aikuinen loinen kehittyy ihon alla ja vapauttaa toukkia verenkiertoon. Vertaimevät hyttyset levittävät loistoukkia eläimestä toiseen ja ihmiseen.

Loinen todettiin kasvaimena poistetussa ihopatissa ja laji varmistettiin Ruokavirastossa tehdyissä jatkotutkimuksissa. Dirofilaria repens -loista on perinteisesti todettu Etelä-Euroopassa, mutta se on hiljalleen levinnyt pohjoisemmaksi. Saadun tiedon perusteella vaikuttaa siltä, että sen aiheuttamia kotoperäisiä tartuntoja on jo todettu Virossa. Tämä loislaji voi todennäköisesti levitä myös Suomessa suotuisissa lämpimissä olosuhteissa.

Dirofilaria repens on koirien ja muiden lihansyöjien, kuten kissojen, susien, kettujen ja piisamien loinen. Loistoukkien kehittyminen aikuiseksi kestää 6-7 kuukautta. Aikuinen naaras on 25-30 cm pituinen ja se tuottaa verenkiertoon tuhansia toukkia päivässä. Loistoukat voivat levitä hyttysten välityksellä myös ihmiseen ja aiheuttaa loistoukkia sisältäviä tulehduspesäkkeitä muun muassa ihon alle. Ihmisessä ne eivät kuitenkaan kehity aikuiseksi.

(Uutinen julkaistu Evira.fi:ssä 10.12.2014.)

Sivu on viimeksi päivitetty 18.3.2019