Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti

Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti koskee myyntiä toreilla, kauppojen edustoilla, kauppakeskuksissa ja muissa vastaavissa paikoissa.

Muista ilmoittaa ja tiedottaa myynnistä elintarvikevalvontaan

Kun aloitat ensimmäistä kertaa säännöllisen kasvisten, marjojen ja sienten myynnin, ilmoita siitä oman kunnan elintarvikevalvojalle viimeistään 4 viikkoa ennen myynnin aloittamista. Marjanmyynti- tai torimyyntiteltat katsotaan liikkuviksi elintarvikehuoneistoiksi, joten samalla elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoituksella voit myydä tuotteitasi myös toisessa paikassa, kunhan muistat tiedottaa tästä paikallista elintarvikevalvojaa. Tee tiedotus paikkakunnalle saapumisesta 4 arkipäivää ennen myyntiä.

Kuntien elintarvikevalvontayksiköiden yhteystiedot löydät Ruokaviraston nettisivujen hakupalvelun avulla ota yhteyttä elintarvikevalvontaan.

Poikkeus: marjojen, kasvisten ja sienten myynti alkutuotantona ei vaadi rekisteröintiä eikä tiedottamista

Marjojen, kasvisten ja sienten kasvattaminen on alkutuotantoa. Itse kasvatettujen marjojen, kasvisten tai hedelmien myynnistä ei tarvitse tehdä elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoitusta kunnan elintarvikevalvojalle. Alkutuottajan tulee kuitenkin rekisteröityä alkutuotannon toimijaksi. Alkutuottajan ei tarvitse myöskään tiedottaa paikkakunnalle myymään saapumisesta.

Luonnonvaraisten marjojen, sienten ja yrttien keräilyn katsotaan olevan alkutuotantoa, josta ei tarvitse tehdä elintarviketoiminnan tai alkutuotannon rekisteröintiä.  Itse kerättyjä tuttuja ja perinteisiä luonnonvaraisia tuotteita voi siis myydä ilman viranomaisille tehtävää ilmoitusta. Huom! Käsiteltyjen korvasienten myynnistä pitää kuitenkin aina tehdä elintarvikehuoneiston rekisteröinti-ilmoitus.

Alkutuottajan, joka itse tai jonka perheenjäsen myy kasvattamiaan tai itse keräämiään marjoja ja sieniä, ei tarvitse ilmoittaa marjan alkuperämaata tai laatuluokkaa.

Kaikkien tuotteiden osalta kaupalliset asiakirjat pitää pystyä yhdistämään myyntierään. Esimerkiksi viljeltyjen marjojen osalta asiakirjat ja pakkaukset yhdistetään erätunnuksella. Luonnonmarjat ja sienet voidaan yhdistää esimerkiksi poimijalistan avulla.

Suojaa myyntipiste sateelta ja linnuilta

Pöly, kosteus ja lämpö sekä haittaeläimet voivat vaikuttaa kasvisten, marjojen ja sienten laatuun ja turvallisuuteen. Tästä syystä myyntipiste täytyy suojata katoksella, jonka alle kaikki myymäsi elintarvikkeet mahtuvat. Pohja tulee suojata tarvittaessa, etenkin jos maapohja on hiekkaa. Kaikki kasvikset, marjat ja sienet sekä niiden säilytyslaatikot ja pakkausmateriaalit on hyvä säilyttää esimerkiksi hyllyillä tai lavoilla. Varmista, etteivät linnut pääse syömään kasviksia, marjoja ja sieniä tai ulostamaan niiden päälle. Kaikki myyntiä odottavat elintarvikkeet kannattaa peittää tai säilyttää varastossa tai kuljetusautossa.

Varmista, mihin jätteet voi toimittaa

Jätteet houkuttelevat nopeasti lintuja ja hyönteisiä myyntipisteeseen ja sen ympäristöön. Varaa jätteitä varten riittävä määrä kannellisia jäteastioita. Jäteastiat ovat tyhjennettä­vä riittävän usein, tarvittaessa useita kertoja päivässä. Myös jäteveden asianmukaisesta hävittämisestä on huolehdittava.

Omavalvonta ja ohjeistus työntekijöille

Laadi toiminnalle omavalvonta. Kaikki työntekijät, myös tilapäiset, täytyy perehdyttää omavalvontaan ja hygieenisiin toimintatapoihin. Omavalvonta on hyvä pitää myyntipisteessä, jotta toimintaohjeet voidaan tarvittaessa tarkastaa.

Poista myynnistä huonokuntoiset tuotteet kuten homeiset marjat ja matoiset sienet. Muista tarkastaa myös alimpien rasiaan pakattujen tuotteiden myyntikelpoisuus.

Pidä kädet ja myyntikalusteet puhtaina

Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, niin käsien puhdistusta varten täytyy löytyä vähintään kertakäyttöisiä kosteita puhdistusliinoja tai käsidesinfiointiainetta. Myös mitat, myyntipöydät ja suojat on puhdistettava säännöllisesti. Myyntipisteeseen on hyvä varata puhdistusvälineitä tähän tarkoitukseen.

Tarvittaessa on hankittava huoltotilat laitteiden puhdistukseen ja varastointiin. Jos kasviksia, marjoja ja sieniä varastoidaan myyntipäivän jälkeen, täytyy varastotilojen olla elintarvikkeiden säilytykseen sopivia. Yksinkertaisinta on hankkia vain yhden päivän tarve myyntiä varten.

Koska marjoja syödään sellaisenaan ja pesemättä, on tärkeää, että marjoja käsitellään vain puhtailla välineillä tai puhtailla käsillä. Myyntipaikkaa valitessasi varmista, mistä saat puhdasta vettä käsienpesuun ja siivoukseen.

  • Jos marjoihin kosketaan paljain käsin, suositellaan käsienpesuun juoksevaa vettä ja nestesaippuaa (esimerkiksi hanallinen vesikanisteri).
  • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, niin käsien puhdistusta varten täytyy löytyä vähintään kertakäyttöisiä kosteita puhdistusliinoja tai käsidesinfiointiainetta. Tällöin marjoja täytyy kuitenkin käsitellä vain puhtailla välineillä.

Ruokaviraston ohjeen Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynnistä voit tulostaa täältä.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023