Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeessa lisäämme ikääntyneiden parissa toimivien, ikääntyneiden itsensä ja heidän omaistensa tietämystä hyvästä ravitsemuksesta. Järjestämme alueellista koulutusta ja laadimme verkkokoulutuskokonaisuuden ikääntyneiden parissa työskenteleville ammattilaisille ja muille toimijoille sekä luomme yhteisen portaalin luotettavalle tiedolle ikääntyneen ravitsemuksesta. Lisäksi järjestämme yhteistyössä eläkeläisjärjestöjen ja paikallisten vanhusneuvostojen kanssa ikääntyneille itselleen kohdennetun kampanjan hyvästä ravitsemuksesta. Toiminnan perustana on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vuonna 2020 julkaisema Vireyttä seniorivuosiin — ikääntyneiden ruokasuositus sekä kansallinen ikäohjelma.
Toiminnan päämääränä on, että ikääntyneiden parissa työskentelevät ammattihenkilöt, muut toimijat ja ikääntyneille ravitsemuksesta viestivät julkiset ja järjestö- ja yhteisötoimijat
1) Tuntevat ikääntyneiden ruokasuositukset.
2) Osaavat käyttää niitä työssään.
3) Löytävät luotettavaa, ajantasaista tietoa ja ohjeita ikääntyneiden ruokapalveluista ja ravitsemushoidosta.
4) Viestivät ikääntyneiden hyvästä ravitsemuksesta ja sen merkityksestä eri medioissa.
5) Ikääntyneet ja heidän omaisensa tulevat tietoisiksi hyvästä ravitsemuksesta ja sen käytännön toteuttamisesta ja tietävät mistä saavat tarvittaessa apua ja ravitsemusohjausta.
Ikääntyneiden ruokasuositus käytäntöön hankkeen toteuttaa Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Hanke alkoi 1.11.2021 ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Hanke kuuluu Marinin hallitusohjelmaan kirjattuun kansalliseen ikäohjelmaan. Lue lisää hankkeen toteuttamisesta
Julkaisuja
VRN, 2021. Ravitsemusopas ikääntyneille (pdf 4,3 Mt)
Lehtisessä nostetaan esille keskeisiä asioita vuonna 2020 julkaistusta uudesta ikääntyneiden ruokasuosituksesta. Lehtinen on tarkoitettu kotona asuville ikääntyneille terveellisen syömisen tueksi. Myös omaiset saavat siitä tietoa ja vinkkejä, joilla voi edistää ja parantaa iäkkään läheisen syömistä ja ravitsemusta.
Ikääntyneen ravitsemusopasta voi tilata maksutta jakeluun ikäihmisille. Se on tarkoitettu yli 65-vuotiaille kotona asuville ikääntyneille esitteeksi hyvästä ravitsemuksesta. Opasta voi tilata max 150 kpl lähettämällä tilauspyyntö osoitteeseen tilaukset(at)ruokavirasto.fi
Tätä suuremmista tilausmääristä tulee sopia erikseen satu.jyvakorpi(at)ruokavirasto.fi
Guide på svenska
Näringsguide för äldre personer (pdf, 4,3 Mt)
Osallistumme aktiivisesti ammattilaistapahtumiin:
Elintarvikepäivät 17.5.2022
Kuntamarkkinat 13-14.9.2022
Lue blogi
EUGMS 27-29.9.2022
Terveydenhoitajapäivät 7.10.2022
RTY päivät 8-9.11.2022
Helsingin kaupungin muistiseminaari 29.11.2022
Gerontologia 2023 ‐kongressi 8-10.2.2022
Alueellisten koulutusten aineisto
Alueellisten koulutusten diat ja tekstitetyt videot tulevat tälle sivulle koulutusten ja editoinnin jälkeen.
Lohja (Länsi-Uudenmaan kunnat) 17.3.2022 Webinaari
Esitysten diat:
Ikääntyneen vajaaravitsemuksen tunnistaminen_MP
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden ravitsemuksen erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arviointi ja ravitsemushoito_KS
KEUSOTE 22.3.2022 Webinaari
Esitysten diat:
MNA kotihoidossa ja palveluasumisessa Keusotessa_AK
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneen ravitsemuksen erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arviointi ja ravitsemushoito_KT
Etelä-Savon hyvinvointialue webinaari 4.5.2022
Esitysten diat:
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneen ravitsemuksen erityispiirteet_SJ
Ikääntyneen ravitsemushoito_HP
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Esitysten diat:
Ikääntyneen ravitsemusterveyden edistäminen_PH
Ikääntyneen erityispiirteet_SJ
Pitkäaikaishoidon ruokapalvelut Oulun kaupungissa_MT & RKP
Kymsote 18.5.2022 webinaari
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneen hyvä ruoka esitys
Ikääntyneiden ravitsemuksen erityispiirteet_SJ
Ikääntyneen ravitsemuksen erityispiirteet esitys
Ravitsemustilan arviointia ja ravitsemushoito_EN & JS
Pohjois-Savo 24.8
Esitysten diat:
Vireyttä seniorivuosiin - ikääntyneiden ruokasuositukset käytäntöön koulutus – Pohjois-Savossa_RK
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden ravitsemuksen erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arviointi, ravitsemushoito ja sen toteutus_AT_TK_LR
Pori 7.9.2022
Esitysten diat:
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Suun terveyden vaikutus ravitsemustilaan_MK
Ravitsemustilan arviointi, ravitsemushoito ja sen toteuttaminen_KS
Ateriavalmistaja – tärkeä linkki asiakkaan ravitsemuksessa_TS
Miten edistää kotona asuvien ikäihmisten ravitsemusta_SK
Case: Muualla hyvä, kotona paras - Noormarkun kotiinkuntoutusosasto auttaa ikäihmistä_KR
Case: Hyvä ruokavalio ikäihmisen arjessa_PT
Lapin shp 13.9.2022
Esitysten diat:
MNA:n käytön aloitus Rovaniemen kuntoutussairaalassa_JA
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arviointi, ravitsemushoito ja sen toteuttaminen_KT
Laadukkaita ruokapalveluita ikääntyneille -kohti hyvinvointialuetta_IM
Pirkanmaan shp 21.9.2022
Esitysten diat:
Tulevaisuuden sotekeskus hankkeet PirSOTE ja PirKOTI sekä kestävän kasvun hanke HOPPU_EH
Muistisairauksien ehkäisy ja ravitsemus - Finger tutkimuksen tulokset käytännön työhön_JL
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Geriatrisen arvioinnin käyttö ikääntyneiden potilaiden hoidossa_HK
Omatoiminen kotona asuva ikääntynyt_AL ja HM
Ikääntynyt kotihoidossa ja asumispalveluissa_HH ja JT
Ikääntynyt sairaalassa tai kuntoutusyksikössä_Kansallinen & hoitotyön näkökulma_TK
Vajaaravitsemuksen riskin seulonta NRS-2002 siirtyy digiaikaan_NT
Keski-Suomen shp 6.10.2022
Esitysten diat:
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arviointi ja hoito_RM & EN
Muistisairauksien ehkäisy ja ravitsemus - Finger tutkimuksen tulokset käytännön työhön_JL
Ikääntynyt osalliseksi ruokailutilanteisiin & ruokaan liittyvä palveluohjaus_PT
Eksoten koulutus 11.10.2022 Webinaari alkuosa, webinaari loppuosa
Esitysten diat:
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arviointi ja ravitsemushoito_AR & ML
Lisämateriaalia:Ikäihmisten suun terveyden hoito-ohjeita henkilökunnalle Eksotessa opas
Tärkeä, miellyttävä ruokailutilanne_NV, RH, MP & JS
Kotihoidon asiakkaan aterioinnissa tukeminen_AT
Ruokapalvelun tuottajan näkökulma_ES
Kainuun koulutus 27.10.2022, webinaari
Esitysten diat:
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arviointi ja hoito_HMS
Miten ottaa ravitsemus puheeksi ikäihmisen kanssa_SR
Varsinaissuomen sairaanhoitopiiri 2.11.2022
Avauspuheenvuoro Ikääntyneiden ravitsemusterveyden edistäminen_AIT
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arviointi ja hoito_MHP
Ravitsemusasioiden organisointi vanhusten asumispalveluissa_PK
Miten ottaa ravitsemus puheeksi ikäihmisen kanssa_SR
Ruokapalveluiden toteuttaminen_OPP
Siun Soten koulutus 9.11.2022, webinaari
Koulutuksen diat:
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Geriatrin näkökulma ikääntyneiden ravitsemukseen_PS
Ravitsemustilan arviointi ja ravitsemushoito_MH
Tehostettu ja rakennemuutettu ruokavalio ruokapalvelun näkökulmasta_SP
Vantaan koulutus 16.11.2022
Koulutuksen diat:
Ravitsemustilan arviointi ja ravitsemushoito_HN
Epshp koulutus, 23.11.2022
Esitysten diat:
Ikääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arvionti ja ravitsemushoito_TH
Helsinki koulutus 7.2.2023
Ravitsemusterveyden edistäminen Helsingissä_EH
Ravitsemustilan arviointi ja hoito_KT & KJ
Soite koulutus 14.3, webinaari
Terveellisen ravitsemuksen edistäminen osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä:HN & KN
kääntyneen hyvä ruoka ja ravitsemus_SJ
Ikääntyneiden erityispiirteet_SJ
Ravitsemustilan arviointi, ravitsemushoito ja sen toteuttaminen_KN
Ikääntyneiden ravitsemus Seniorin eväät hankkeen tapaan_TB
Ravitsemusneuvonta terveyspisteissä_SL & CI
Ravitsemusneuvottelukunnan terveiset ja tulevaisuudensuunnitelmat_AL