Vapaaehtoiset merkinnät (saattaa sisältää.., maidoton)

Saattaa sisältää pieniä määriä -merkinnät 

Elintarvikkeiden valmistuksessa pyritään kaikin tavoin varmistamaan, että elintarvikkeiden reseptiä noudatetaan, eikä tuotteisiin pääse sinne kuulumattomia aineita, kuten allergeenejä. Jos valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista reseptiin kuulumattomilla ainesosilla, tulee tästä tehdä tuotteeseen erillinen merkintä, kuten ”Saattaa sisältää pieniä määriä" esimerkiksi mantelia. Merkintöjen tulee olla tarkkoja, esimerkiksi niin, että kerrotaan mitä pähkinää tuote saattaa sisältää.

Merkinnät tulee tehdä vasta, kun kaikki voitava on tehty kontaminaatioriskin poistamiseksi. Merkintöihin voidaan joutua turvautumaan, kun tuotantolinjaston huolellisista puhdistuksista huolimatta jäämiä tietystä allergeenista (esimerkiksi vehnäjauhopöly) havaitaan satunnaisesti. Turhat merkinnät aiheuttavat sen, että kuluttajat joutuvat tarpeettomasti välttämään tuotteita, joissa kontaminaatioriskiä ei olekaan.

Maidoton, soijaton -merkinnät 

Pakkausmerkinnöissä pitää lukea, mistä tuote on tehty. Jos jotain ainesosaa ei ainesosaluettelosta löydy, tuote ei sitä sisällä. Vapaaehtoiset negatiiviset ilmaisut (esimerkiksi maidoton, soijaton) ovat yleistyneet pakkausmerkinnöissä. Merkintöjä voi olla sellaisissa tuotteissa, joiden valmistuksessa on erityisin toimenpitein varmistettu, että kontaminaatiota ei tapahdu. Tuotteen tulee myös poiketa muista vastaavista tuotteista. Esimerkiksi omenamehutölkissä ei saa lukea maidoton, koska omenamehuissa ei muutenkaan ole maitoa tai maitoperäisiä ainesosia.

Poikkeuksena negatiivimerkinnöistä on gluteenittomina myytävät elintarvikkeet ja laktoosittomina ja vähälaktoosisina myytävät maitovalmisteet. 

Sivu on viimeksi päivitetty 4.9.2019