Ruoka-allergia ja matkustaminen

Matkustettaessa ruokailu ravintoloissa voi olla ruoka-allergikolle haasteellista. Kielivaikeudet voivat olla ongelmana keskusteltaessa allergiaruokavaliosta tarjoilijoiden ja keittiöhenkilökunnan kanssa. Allergiatietämys on myös joissain maissa vähäisempää kuin Suomessa.

Ruoan perinteinen koostumus voi myös poiketa merkittävästi siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Esimerkiksi lupiinia, jolle osa maapähkinälle herkistyneistä reagoi, käytetään yleisesti jauhojen ainesosana Etelä-Euroopassa.

Ruoka-allergikon on hyödyllistä tietää miten hänen välttämiään ruoka-aineita kutsutaan matkustusmaan kielellä. Euroopan kuluttajakeskuksen (European Consumer Centre, ECC) netissä käytettävissä oleva allergiasanakirja voi olla allergikolle avuksi matkavalmisteluissa ja matkustettaessa. Sanakirja sisältää 130:n mahdollisesti ruoka-allergiaa aiheuttavan elintarvikkeen käännökset 21 kielelle, muun muassa espanjaksi, bulgariaksi ja turkiksi. Sivustolla voi myös luoda itselleen oman henkilökohtaisen allergiakortin haluamallaan kielellä.