Kala

Kala-allergia on usein elinikäinen. Yleensä allergiaa esiintyy useille kalalajeille, mutta kalalajien allergeenisuudessa on eroja; esimerkiksi 90 % turska-allergisista sietää tonnikalaa, 50 % lohta. Kalan kypsentäminen ei yleensä vaikuta allergeeneihin. Joillekin kala-allergisille voi aiheuttaa oireita jo kalan kypsennys ja käsittely. Oireet voivat olla pahimmillaan hengenvaarallisia.

Pääasialliset allergeenit kalan lihassa olevat proteiinit, jotka ovat hyvin samantyyppisiä eri kaloissa. Sammakonreisissä on samaa proteiinia parvalbumiinia, joka on usein kala-allergian aiheuttaja, joten kala-allergiset ovat usein allergisia myös sammakonreisille. Kalan mäti voi myös aiheuttaa allergiaa.

Yllättävissäkin ruokalajeissa voi olla kalaa. Tunnetusti Worchesterin kastike, Caesar-salaatin kastike, oliivitahna tapenade sisältävät anjovista. Worcesterinkastiketta voidaan käyttää laajasti ruokiin ja kastikkeisiin, sitä on muun muassa alkoholijuomasekoituksessa Bloody Maryssa. Monissa aasialaisissa ruokalajien pohjana on kalakastiketta. Myös joissain maksamakkaroissa voidaan käyttää kalaa mausteena. Kalaöljy voi sisältää myös kalan proteiineja.

Pakkausmerkinnät

Kala ja kalasta peräisin olevat ainesosat on aina ilmoitettava omilla nimillään pakkausmerkinnöissä.

Poikkeukset:

  • Kalaliivatteet, joita käytetään vitamiinivalmisteissa kantaja-aineena ja viinin valmistuksessa kirkasteena.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2020