Kananmuna

Kananmuna-allergiaa esiintyy pienillä lapsilla. Myös nuorilla voi olla kananmuna-allergiaa, mutta aikuisilla se on harvinaista. Allergisoivia ovat sekä valkuainen että keltuainen. Kananmunan lisäksi tulee välttää viiriäisen, kalkkunan, ankan ja hanhen munia.

Kananmunaa esiintyy hyvin erilaisissa tuotteissa. Munaruokien ja majoneesin lisäksi leivonnaisissa, valmisruoissa, laatikkoruoissa, pastatuotteissa, nuudeleissa, makkaroissa, jälkiruoissa voi olla kananmunaa. Myös tuorejuustoissa, suklaapatukoissa, jäätelöissä, sinapeissa ja salaatinkastikkeissa voi olla munaperäisiä ainesosia. Myös vaaleat kypsennetyt kastikkeet sisältävät usein kananmunaa (esimerkiksi hollandaise- ja bearnaise-kastike). Viininvalmistuksessa voidaan käyttää kananmunaperäistä albumiinia ja lysotsyymiä.

Pakkausmerkinnät

Kananmuna ja siitä peräisin olevat ainesosat on aina ilmoitettava pakkausmerkinnöissä omilla nimillään.

Kananmunaperäiset lisäaineet on ilmoitettava omalla nimellään pakkausmerkinnöissä. Esimerkiksi lesitiini E 322 tulee ilmoittaa kananmunan lesitiininä (esimerkiksi lesitiini (kananmunasta).

Viininvalmistuksessa käytettävät albumiini ja lysotsyymi tulee merkintä viinipulloihin, vaikkei ainesosaluetteloa olisikaan (esimerkiksi sisältää albumiinia (kananmunasta)).

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2020