Maito

Lehmänmaitoallergiaa esiintyy yleensä alle kaksivuotiailla pikkulapsilla, mutta se häviää yleensä viimeistään kouluikään mennessä. Aikuisilla maitoallergia on harvinainen. Maitoallergikot ovat yleensä herkistyneet useammalle kuin yhdelle lehmänmaidon valkuaisaineelle.

Lehmänmaidon proteiineista 80 % on kaseiinia ja 20 % heraproteiineja (esimerkiksi α-laktalbumiini ja β-laktoglobuliini). Maidon lämpökäsittely (kuten pastörointi) muuttaa heraproteiineja. Jotkut heraproteiinille allergiset voivat nauttia pastöroituja maitotuotteita. Vuohenmaidossa ja lampaanmaidossa on samoja proteiineja kuin lehmänmaidossa, jolloin monet lehmänmaitoallergiset eivät voi käyttää niitä. Äidinmaidossa voi olla pieniä määriä lehmänmaidon proteiineja, mutta se soveltuu yleensä maitoallergisille.

Maidon ja maitotuotteiden (kuten jogurtti, piimä viili, jäätelö, juusto, maitojauhe) lisäksi lehmänmaidon proteiineja voi olla monissa elintarvikkeissa kuten leivonnaisissa, makeisissa ja erilaisissa valmisruoissa. Esimerkiksi kasvirasvavalmisteissa ja margariineissa voi olla maitoproteiinia. Tavalliset äidinmaidonkorvikkeet sisältävät maidon proteiineja. Maitoallergisille lapsille annetaan rintamaidon ohella tai sijasta valmistetta, joka sisältää soijaproteiinia, pilkottua maitoproteiineja tai aminohappoja. Myös pikkulasten velleissä, puuroissa, liha-kasvissoseissa ja jogurtti- ja rahkasoseissa voi olla maitoa tai maitojauhetta. Viinin valmistuksessa voidaan myös käyttää maitoperäistä kaseiinia.

Maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi 

On muistettava, että maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi eivät tarkoita samaa. Maitoallergiassa on herkistytty maidon proteiineja kohtaan ja laktoosi-intoleranssissa elimistö ei pysty pilkkomaan maidon sokeria laktoosia. Maitoallerginen ei siis voi käyttää laktoosi-intolerantille sopivia vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita. Taulukossa 2 on vertailtu maitoallergiaa ja laktoosi-intoleranssia ja niiden eroja.

Taulukko 2. Maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin vertailu.

Maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin esiintyvyyden, oireiden, hoitojen ja periytyvyyden kuvailua.
 

Maitoallergia

Laktoosi-intorelanssi

Oireiden aiheuttaja

Maidon proteiinit (esimerkiksi laktoglobuliini tai kaseiini)

Maidon sokeri eli laktoosi

Oireiden syy

Immunologinen vasta-ainereaktio

Laktoosia ohutsuolessa pilkkovan laktaasi-entsyymin vähäinen erittyminen

Oireet

Ihottuma, oksentelu ja ripuli, mahakivut, itkuisuus, joskus ummetus, harvoin hengitystieoireet

Vatsan kurina, ilmavaivat, ripuli, mahan kurina

Hoito

Kaikkien maitoa ja sen proteiineja sisältävien elintarvikkeiden välttäminen

Laktoosia sisältävien elintarvikkeiden rajoittaminen yksilöllisesti. Useimmiten vähälaktoosiset maitovalmisteet sopivat.

Esiintyvyys ikäryhmissä

Yleinen pikkulapsilla. Menee ohi yleensä 2—3 vuoden iässä. Aikuisilla harvinainen.

Puhkeaa yleensä koulu- ja aikuisiässä. 
Puhjettuaan elinikäinen, kun taustalla ei sairautta (esimerkiksi keliakia)

Periytyvyys

Taipumus periytyvä

Periytyvä

(Mukailtu kirjasta: Lapsi, perhe ja ruoka, Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2004:11).

Pakkausmerkinnät

Maito ja maitotuotteet, myös laktoosi on aina ilmoitettava omilla nimillään pakkausmerkinnöissä.

Poikkeukset: 
• Hera, jota käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia tai muita alkoholijuomia varten. 
• Laktitoli (makeutusaine)

Nimiä englanniksi ja ruotsiksi: 
hera, whey, vassle

Sivu on viimeksi päivitetty 17.7.2019