Vilja

Vilja-allergiaa esiintyy pikkulapsilla ja se on aikuisilla harvinainen. Usein allergiaa aiheuttavat vehnän, ohran, rukiin ja joskus myös kauran proteiinit. Oireita voi aiheuttaa vain yksi tai useampi kotimainen vilja. Usein riisi, tattari, hirssi ja maissi sopivat vilja-allergiselle. Viljojen tärkkelyksessä on proteiinia vain vähän, joten viljasta valmistetut tärkkelys, tärkkelyssiirappi, maltodekstriini, hydrolysoitu tärkkelys ja muunnettu tärkkelys eivät välttämättä aiheuta oireita vilja-allergiselle.

Perinteisten viljatuotteiden (kuten jauhot, tärkkelykset, hiutaleet, suurimot, maltaat, leseet, alkiot, pasta, nuudeli) lisäksi viljan proteiineja voi olla muun muassa jauhelihataikinasta valmistetuissa ruoissa, leivitetyissä ruoissa, suurustetuissa keitoissa ja kastikkeissa, laatikkoruoissa, mämmissä, kotikaljassa, oluessa, sahdissa, soijakastikkeessa, suklaakonvehdeissa ja lakritsissa. Tulee muistaa, että esimerkiksi cous cous, bulgur ja mannasuurimo/semolina ovat myös vehnäpohjaisia viljavalmisteita. Juoma- jäätelö-, keksi- ja makeisteollisuus käyttää paljon tärkkelyssiirappeja, glukoosisiirappeja ja maltodekstriiniä, mutta nämä eivät yleensä aiheuta oireita vilja-allergiselle, koska ne sisältävät niin pieniä määriä viljaproteiineja.

Vilja-allergia ja keliakia 

Vilja-allergia ja keliakia saatetaan joskus sekoittaa. Vilja-allergia voi kohdistua eri viljan proteiineja kohtaan. Keliakiassa viljan tietty proteiini, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvovaurion. Valtaosa keliaakikoista voi syödä gluteenittomia vehnätärkkelystä sisältäviä elintarvikkeita, mutta vehnäallergikon ruokavalioon se ei aina sovi viljaproteiinipitoisuuden vuoksi. Taulukossa 3 on vertailtu vilja-allergian ja keliakian eroja.

 

Taulukko 3. Vilja-allergian ja keliakian vertailu

Vilja-allergian ja keliakian oireiden, hoidon, esiintyvyyden ja periytyvyyden kuvailua.
 

Vilja-allergia

Keliakia

Oireiden aiheuttaja

Viljan (vehnä/ohra/ruis/kaura) proteiinit

Vehnän, ohran ja rukiin proteiini gluteeni

Oireiden syy

Immunologinen vasta-ainereaktio

Immunologinen reaktio gluteenille, joka vaurioittaa ohutsuolen suolinukkaa ja aiheuttaa ravintoaineiden imeytymishäiriön

Oireet

Iho- ja suolisto-oireet, harvoin hengitystieoireet, kasvun hidastuminen

Vatsavaivat, anemia, väsymys, lapsella kasvun hidastuminen, ihokeliakiassa ihottuma

Oireet yksilöllisiä, voi olla vähäoireinen

Hoito

Vältetään yksilöllisesti oireita aiheuttavia ruoka-aineita (määräaikainen)

Elinikäinen gluteeniton ruokavalio

Esiintyvyys ikäryhmissä

Esiintyy pikkulapsilla ja on yleensä ohimenevä. Aikuisilla harvinainen.

Puhkeaa useimmiten aikuisiällä, jonka jälkeen elinikäinen

Periytyvyys

Taipumus periytyvä

Taipumus periytyvä

(Mukailtu kirjasta: Lapsi, perhe ja ruoka, Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2004:11.)

Pakkausmerkinnät

Vehnä (kuten speltti ja kova vehnä eli khorasan), ohra, ruis, kaura ja niitä sisältävät tuotteet on aina ilmoitettava pakkausmerkinnöissä omilla nimillään.

Poikkeukset: 
• vehnäpohjaiset glukoosisiirapit ja maltodekstriinit 
• ohrapohjaiset glukoosisiirapit 
• viljat, joita käytetään alkoholitisleiden valmistukseen, ml. maatalousperäinen etyylialkoholi

Mitä nimiä pakkausmerkinnöissä voi olla: 
• Vehnätuotteita: bulgur, durum, semolina, cous cous/kuskus 

Sivu on viimeksi päivitetty 17.7.2019