HACCP princip 2: Identifiering av kritiska styrpunkter

En kritisk styrpunkt (Critical Control Point, CCP) kan vara vilket som helst stadium i tillverkningen eller hanteringen av ett livsmedel som kan styras i avsikt att eliminera en fara eller minimera sannolikheten för den. I en kritisk styrpunkt kan man påverka förekomsten av antingen en eller flera faror.

Enligt HACCP-princip 2 ska ett livsmedelsföretag fastställa alla kritiska styrpunkter som hänför sig till livsmedelsverksamheten. En kritisk styrpunkt kan vara till exempel i råvarorna eller i produktionen av dem, i bärgningen av skörden, i tillverkningsanvisningarna, i tillverkningsmetoderna, i transporten eller i lagringen.

Vid val av kritiska styrpunkter utnyttjas den information som erhållits i identifieringen av farorna jämte flödesschemat. I bilagan fyra till Livsmedelsverkets anvisning finns som hjälp för identifierandet av de kritiska styrpunkterna ett s.k. beslutsträd som visar att alla kritiska punkter i hanteringen av ett livsmedel inte är kritiska styrpunkter. Det kan hända att en fara kan styras i något senare stadium av hanteringen.

För en kritisk styrpunkt är kännetecknande att det i stadiet i fråga

  • kan orsakas en hälsofara
  • faran kan konstateras genom mätning och utvärdering
  • faran kan styras
  • för saken som ska styras kan fastställas kritiska gränsvärden
  • då det kritiska gränsvärdet överskrids kan säkerheten garanteras med korrigerande åtgärder.

Typiska kritiska styrpunkter kan vara till exempel följande: mottagandet eller ibruktagandet av lättfördärvliga tillverkningsämnen; värmebehandlingar, där en skadlig mikrob förintas; nedkylnings- och infrysningsstadier, där mikrobers tillväxt hindras; tillsättandet av konserveringsmedel och förpackandet.

HACCP princip 3 fastställas målnivåer och kritiska gränsvärden till kritiska styrpunkter.

Sidan har senast uppdaterats 21.10.2022