Hygien- och hälsoutbildning för jägare

Utbildade personer

Enligt lagstiftningen kan personer som är utbildade att utföra en preliminär besiktning av vilt omedelbart efter fällning eller fångst höra till jaktsällskap. Den utbildade personen har genomgått en särskild kurs i ämnet. Kursen kan anordnas av exempelvis en jägarorganisation och dess program ska vara godkänt av Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har godkänt två aktörer som erbjuder utbildningstjänster för anordnande av utbildning för jägare i hälsa och hygien (se närmare nedan de av Livsmedelsverket godkända utbildningarna för jägare i hälsa och hygien).

Detaljerade bestämmelser om utbildning av jägare i hälsa och hygien och om den utbildade personens uppgift finns i lagstiftningen (EG) Nr 853/2004 bilaga III avsnitt IV, livsmedelslagen 297/2021 § 79. Utbildningen ska behandla viltets anatomi, patologiska förändringar, andra miljöfaktorer som kan påverka människors hälsa via viltet, samt hygienisk hantering av köttet och relevanta bestämmelser och föreskrifter. I förordning (EG) nr 853/2004 anges noggrant detaljerade krav på utbildningens innehåll.

Livsmedelsverket anser att i Finland legitimerade veterinärer som hör till jaktsällskapen kan fungera som sådana utbildade personer som här avses utan tilläggsutbildning.

Andra än legitimerade veterinärer ska genomgå en av Livsmedelsverket godkänd hälso- och hygienutbildning för jägare för att verka som utbildade personer. Livsmedelsverket bedömer inte enskilda personers utbildningsbakgrund eller eventuella yrkeskarriär i syfte att få en sådan kompetens hos en utbildad person som avses här.

Livsmedelsverket upprätthåller ett register över utbildade personer. En godkänd utbildningsanordnare meddelar Livsmedelsverket namnen på de personer som har genomgått utbildningen. Livsmedelstillsynsmyndigheterna får information om utbildade personer i tillsynsmyndigheternas slutna extranät Pikantti. Andra än myndigheter får vid behov uppgifter om utbildade personer genom att fråga den överinspektör eller byråsekreterare som sköter viltärenden vid Livsmedelsverkets köttbesiktningsenhet.

Den utbildade personens uppgifter

Köttbesiktningen sköts alltid av en officiell veterinär. För köttbesiktning av vilt ska dess kropp, och i allmänhet även huvudet och alla inre organ utom magen och tarmarna, så snart som möjligt sändas till den plats där den ska slaktas och inspekteras av en officiell veterinär. Om en så kallad utbildad person hör till jaktsällskapet kan hen utföra besiktning av slaktkroppar och inre organ redan på fångstplatsen (förordning (EG) nr 853/2004). Denna besiktning ska utföras så snart som möjligt efter fällningen. Om en utbildad person vid inspektionen inte upptäcker några onormala egenskaper och djuret inte har visat onormalt beteende före avlivningen och det inte finns någon misstanke om förorening av miljön, får viltets huvud och inre organ lämnas kvar på fångstplatsen och endast dess kropp levereras till köttbesiktningen. Om det är fråga om en björn, ett vildsvin eller något annat potentiellt värddjur av trikiner ska dock även huvud och mellangärde, men inte andra organ, levereras tillsammans med kroppen.

Den utbildade personen ska tillsammans med den kropp som ska kontrolleras lämna in en skriftlig anmälan till den officiella veterinär som utför köttbesiktningen. Dokumentet ska innehålla observationer, datum, tid och kommun för fångsten och vara numrerat (se blankettmall).

Om en utbildad person upptäcker något onormalt vid besiktning av en kropp eller ett inre organ eller om ett onormalt beteende hos ett djur före avlivningen eller misstanke om förorening av miljön har konstaterats, ska kroppen, huvudet och alla inre organ, med undantag av magen och tarmarna, sändas till köttbesiktningen. Den person som utfört inspektionen ska underrätta den officiella veterinär som utför köttbesiktningen om avvikande iakttagelser, onormalt beteende eller misstänkta miljöföroreningar.

Köttbesiktning, om ingen utbildad jägare finns

Om en köttbesiktning av viltkroppen önskas och en utbildad jägare inte står till förfogande, ska kroppen, huvudet och alla inre organ, med undantag av magen och tarmarna, tillställas den officiella veterinären för besiktning. Även då ska kroppen åtföljas av ett dokument med uppgift om datum, tid och kommun för fångsten samt eventuella uppgifter om misstänkt sjukdom hos djuret, observerade tarmförändringar och andra omständigheter som inverkar på köttets kvalitet (se modellblanketten).

Av Livsmedelsverket godkända utbildningar för jägare i hälsa och hygien

Livsmedelsverket har godkänt följande hygien- och hälsoutbildningar för jägare: Agropolis Oy (18.2.2011) och Sauli Laaksonen (8.5.2012).

Sidan har senast uppdaterats 13.10.2022