Anvisningar för slakteriföretagare

Provtagning

Prover tas innan slaktkroppar som godkänts vid köttbesiktningen fryses. Ett prov innehåller två strykningar som kombination av två olika delar av samma slaktkropp; ett prov består alltså av två strykningsprover från en slaktkropp.  Prover från olika slaktkroppar kan inte kombineras. Livsmedelsverket anvisar att högst fem prover (prover av fem slaktkroppar) tas per provtagningsgång. Provtagningen ska vara slumpmässig och provtagningsgångerna ska vara så jämnt fördelade som möjligt under varje månad av året. Om flera provtagningsgånger per månad äger rum ska man dela upp provtagningarna på olika veckor. Provtagningsveckorna och de undersökta kropparna bör utses genom dragning. För att säkerställa att undersökningarna löper smidigt rekommenderas provtagningen infalla i början av veckan. I jord- och skogsbruksministeriets förordning om zoonoser (316/2021) finns bestämmelser om vilket område som ska strykas och vilken utrustning som ska användas vid provtagningen.

Proverna ska undersökas i ett laboratorium som utsetts enligt 34 § 2 eller 3 mom. i livsmedelslagen (297/2021)  vars metod lämpar sig och är godkänd för undersökning av STEC-bakterier.  På Livsmedelsverkets webbplats kan du granska godkända metoder i laboratorier.

Den senaste versionen av ISO/TS 13136 eller en behörigt validerad alternativ metod ska användas för att undersöka proverna. Laboratoriet ska ha en metod som lämpar sig för undersökning av proven som omfattar detektion av STEC-bakterien fram till det preliminära resultatet (det vill säga PCR-screening av provets BPW-anrikningsslam).  Undersökningen av proverna ska inledas senast inom 48 timmar efter provtagningen. Proverna förvaras nerkylda. Proverna får inte frysas. Det lönar sig att datera provtagningen så att undersökningarna kan påbörjas i början av veckan (måndag eller tisdag). Härmed förblir provet undersökningsdugligt fram till en eventuell odlingsbekräftelse. Läs mer om provtagningens tidpunkt på Livsmedelsverkets webbplats. En lämplig remiss ska skickas till laboratoriet med proverna. På Livsmedelsverkets webbplats finns en remiss som lämpar sig för STEC-strykningsprover.

Det undersökande laboratoriets roll

Laboratoriet som undersökt proverna ska skicka ett positivt (stx-genen konstaterad), det vill säga preliminärt positivt prov av anrikningsslam till Livsmedelsverket för verifiering. Närmare anvisningar till laboratoriet om hur proverna ska hanteras och skickas till Livsmedelsverket finns på Livsmedelsverkets webbplats. Dessutom lämnar laboratoriet månatligen ett sammandrag till Livsmedelsverket som innehåller slakterispecifika uppgifter om det totala antalet prov som undersökts för STEC, antalet preliminärt positiva och bekräftade positiva prov samt tillämpad undersökningsmetod.

Sidan har senast uppdaterats 17.3.2023