Användning och bearbetning av stallgödsel

Överlåtelse av stallgödsel

För att överlåta eller sälja stallgödsel, som sådan eller bearbetad till exempel genom kompostering eller rötning, från en gård eller från gårdar som hör till en gemensam gödselstad krävs ingen anmälan till Livsmedelsverkets tillsynsregister. Stallgödseln som överlåts får inte medföra risk för att en allvarlig smittsam sjukdom sprids. Om stallgödseln överlåts till bearbetning utanför gården måste gården föra bok (mängd och tidpunkt) över den levererade gödseln. Då omfattas den som bearbetar gödseln av lagstiftningens krav på anmälan och godkännande.

Produktifiering av stallgödsel till gödselfabrikat

Anmälningsskyldighet enligt lagen om gödselfabrikat och krav på godkännande av anläggningen enligt biproduktförordningen gäller för verksamheten när stallgödseln produktifieras och marknadsförs vidare som gödselfabrikat. De gödselfabrikat som får marknadsföras finns förtecknade i den nationella förteckningen över typbeteckningar. Gödselfabrikat som är tillverkade av stallgödsel och ingår i förteckningen över typbeteckningar kan vara exempelvis jordförbättringskompost, rötrest, gödselblandning eller torrgranulat. I förteckningen över typbeteckningar fastställs per produkt de minsta halterna av näringsämnen och andra egenskaper samt vilka uppgifter som ska meddelas i varudeklarationen. För den slutprodukt som tillverkas gäller dessutom kvalitetskraven i lagstiftningen om gödselfabrikat. 

Krav på bearbetning av produktifierad stallgödsel

Stallgödsel kan bearbetas enligt nationella krav, om de framställda slutprodukterna marknadsförs enbart i Finland. De nationella kraven bygger på reducering av sjukdomsalstrare och för hästgödselns del också på eliminering av flyghavre. Stallgödsel kan bearbetas till exempel genom

  • kompostering på så sätt att temperaturen under komposteringen stiger till minst 55 oC under 14 dygn,
  • rötning i en mesofil eller termofil process vid en biogasanläggning eller
  • genom upphettning till torrgranulat eller torrpulver, så att slutproduktens fukthalt är högst 10 %.

Efter bearbetningen får gödseln inte innehålla salmonella och mängden E. coli -bakterier får vara högst 1000 cfu/g.

När slutprodukter tillverkade av stallgödsel marknadsförs utanför Finland måste biproduktlagstiftningens krav iakttas vid bearbetningen. Temperaturen vid värmebehandling ska då vara minst 70 oC under minst 60 minuter. Värmebehandlingen kan också valideras för andra kriterier avseende temperatur och tid. Slutprodukten ska uppfylla de ovan nämnda hygienkraven (salmonella och E. coli).

Stallgödsel kan också brännas i en anläggning som är godkänd för förbränning av gödsel och den aska som uppkommit kan marknadsföras som gödselfabrikat.

Lagstiftning

Bestämmelser om kraven för bearbetning och hygien som rör gödselprodukter ingår förutom i lagstiftningen om gödselfabrikat också i biproduktlagstiftningen. Lagstiftningen om gödselfabrikat finns i punkten Företag > Foder- och gödselbranscherna > Gödselfabrikat och verksamhet inom gödselbranschen > Verksamhet inom gödselbranschen > Lagstiftning

Sidan har senast uppdaterats 20.3.2019