Hyrrä-asiointipalvelu

hyrra_logo_RGB.jpg

Maaseudun yritys- ja hanketuet, neuvontakorvauksen sekä maatiloille tarkoitetut investointi- ja aloitustuet voit hakea sähköisesti Hyrrä-verkkopalvelun kautta.

Verkkopalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa. Hakemuksen voi jättää mihin vuorokauden aikaan tahansa, miltä tahansa koneelta, jossa on verkkoyhteys. Hakemuksen lähettäminen on vaivatonta, kun sitä varten ei tarvitse lähteä postilaatikolle tai ELY-keskuksen tai Leader-ryhmän toimistolle. Voit seurata hakemuksesi etenemistä Hyrrässä.

Hyrrä-asiointipalvelun kautta voit hakea seuraavia tukia:

Tärkeimmät Hyrrä-vinkit

 • Ota yhteyttä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään ennen hakemuksen tekemistä (hae oman alueesi yhteystiedot tästä). Hanketta kannattaa suunnitella ja ohjeisiin perehtyä ennen Hyrrään kirjautumista.
 • Käytä oikeaa selainta. Hyrrä-palvelu toimii parhaiten Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selainten uusimmilla versioilla.
 • Tyhjennä välimuisti ja käytä selaimen Yksityinen selaus -toimintoa. Kirjaudu sitten vasta Hyrrään. Ohje välimuistin tyhjentämiseen.
 • Tutustu Katso-tunnisteeseen. Varmista, että Hyrrä-palvelu on otettu Katsossa käyttöön ja hakemuksen tekijälle on myönnetty valtuutus. Katso-tunniste vanhenee 15 kuukauden päästä käyttöönotosta ellet käy sinä aikana kirjautumassa Katso-palveluun tai käytä tunnuksia muissa palveluissa tunnistautumiseen, esimerkiksi hoitaessasi organisaation veroasioita. Lisätietoja saat www.vero.fi/katso
 • Kiinnitä huomiota hakemuksen perustietoihin: mitä tukimuotoa haet, haetko tukea ELY-keskuksesta vai Leader-ryhmästä? Saat lisätietoa tukimuodoista ja tuen hakemisesta ELY-keskuksesta ja Leader-ryhmästä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Hyrrästä

Näin hakemusprosessi etenee

 1. Täytä hakemus ja lähetä se sähköisesti viranomaiselle Hyrrässä. Hyrrä ohjaa ja opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä, tarvittavien liitteiden lisäämisessä ja lähettämisessä. Hakemus allekirjoitetaan sähköisesti.
 2. Saat ilmoituksen siitä, että hakemuksesi on tullut vireille. Samalla saat tiedon hakemuksen käsittelijästä ja arvion käsittelyajasta.
 3. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat tukipäätöksen Hyrrän kautta. Jos hakemusta tarvitsee täydentää, saat asiasta täydennyspyynnön.
 4. Kun olet aloittanut hankkeen ja kustannuksia on syntynyt, hae maksua Hyrrässä. Jos maksuhakemusta tarvitsee täydentää, toimita täydennykset Hyrrän kautta. Kun maksupäätös on tehty, saat tiedon siitä Hyrrään ja rahat tulevat tilille.

Kaikki toimittamasi hakemukset tietoineen tallentuvat Hyrrään, josta ne ovat myöhemminkin sekä sinun että viranomaisen saatavilla.

Katso-tunniste mahdollistaa asioinnin organisaation nimissä

Sähköistä asiointia varten tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti). Lisäksi tarvitset Katso-tunnisteen. Aloittava yrittäjä voi hakea tukia myös ilman Katso-tunnistetta.

Näin pääset alkuun:

 1. Perusta ensin Katso-tunniste osoitteessa yritys.tunnistus.fi. Katso-palvelussa organisaatiosi pääkäyttäjä antaa valtuudet täyttää hakemusta ja allekirjoittaa hakemukset sähköisesti yrityksen tai yhdistyksen nimissä.
 2. Tämän jälkeen kirjaudut Hyrrään omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla (HST-kortti). Kun kirjaudut Hyrrään, järjestelmä varmistaa automaattisesti Katso-palvelusta, että sinulla on valtuus toimia yrityksen tai yhdistyksen edustajana Hyrrässä.
 3. Tämän jälkeen asiointi Hyrrässä voi alkaa.

Nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö eli Katso-pääkäyttäjä voi palvelussa antaa muille organisaation käyttäjille erilaisia Hyrrä-asiointirooleja:

 • Hyrrä-hakija, joka voi selata, täyttää ja lähettää organisaation tuki- ja maksuhakemuksia Hyrrässä (vastaa allekirjoitusta). 
 • Hyrrä-avustaja, joka voi selata ja täyttää hakemusta ja lomakkeita, mutta ei ole oikeutettu jättämään niitä viranomaiskäsittelyyn. 
 • Hyrrä-selaaja, joka voi selata organisaation tuki- ja maksuhakemuksia.

Yritykselläsi tai yhdistykselläsi tulee olla Y-tunnus, jotta sille voidaan perustaa Katso-tunniste. Katso-palvelun käyttö on organisaatioille ilmaista.

Katso-tunnistetta käytetään nykyisin hyvin yleisesti yritysten, yhteisöjen ja julkishallinnon organisaatioiden tunnistamiseen erilaisissa sähköisissä asiointipalveluissa. Katso-palvelu on käytössä jo noin 300 000 organisaatiolla. Lisätietoja saat osoitteesta yritys.tunnistus.fi ja Verohallinnon sivulta vero.fi/katso