Näytteenotto ja tutkimukset villisioista

Ruokavirasto pyytää lähettämään näytteitä metsästetyistä luonnonvaraisista villisioista ja ilmoittamaan kuolleena löydetyistä ja liikenneonnettomuuteen joutuneista luonnonvaraisista villisioista. Kaikki lähetetyt näytteet tutkitaan afrikkalaisen sikaruton (ASF), klassisen sikaruton ja Aujeszkyn taudin varalta.

Lähetä näytteet metsästetyistä villisioista

Näytteeksi lähetetään metsästetyn villisian

 • munuainen (isosta villisiasta osa munuaista)
 • perna (isosta villisiasta osa pernaa)
 • verta verinäyteputkeen, jos sellainen on käytettävissä
 • kohdunsarvea pala, 5-10 cm, naaraspalkkiota varten naarasvillisioista

Halutessasi voit lähettää myös trikiinitutkimusnäytteen samalla. Tarkemmat näyteohjeet tällä sivulla alempana ja erillisessä ohjeessa, ks. "Lomakkeet ja ohjeet" -osio sivun oikeassa reunassa.

Ilmoita kuolleina löytyneistä villisioista

Afrikkalaisen sikaruton tutkimuksiin on erittäin tärkeää saada näytteitä itsestään tai kolarissa kuolleista ja sairaalta vaikuttaneista luonnonvaraisista villisioista. Myös pitkään kuolleena ollut ja pilaantunut ruho kannattaa tutkia ASF-viruksen varalta, sillä virus säilyy raadoissa pitkään. Kuolleena löydetystä tai sairaasta villisiasta sekä kolarivillisiasta tulee ilmoittaa viipymättä paikalliselle kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Kunnaneläinlääkäri huolehtii näytteenotosta. Ilmoittamisesta maksetaan palkkio.

Tarhatut villisiat

Tarhatuista villisioista pyydetään lähettämään näytteitä afrikkalaisen sikaruton varalta tehtävää seurantatutkimusta varten, lue lisää.

Palkkiot

Metsästetyistä villisioista lähetetyistä näytteistä Ruokavirasto maksaa metsästäjälle tai metsästysseuralle palkkiona 40 € / yhdestä  villisiasta lähetetyt näytteet. Palkkio voidaan maksaa vain sellaiselle metsästysseuralle, jolla on Y-tunnus. Vaihtoehtona palkkiolle (40 €) metsästäjä/metsästysseura voi lähettää trikiininäytteet tutkittavaksi korvauksetta. Tämän Ruokavirastossa tehtävän trikiinitutkimuksen tuloksen saa kahden viikon kuluessa.

Metsästetyistä naarasvillisioista maksetaan lisäpalkkiota 60 €, jos kohtunäyte on mukana näytelähetyksessä tai jos kohtu on lähetetty Luonnonvarakeskuksen tutkimuksiin ja siitä on mainittu Ruokaviraston lähetteessä. LUKE ilmoittaa sinne saapuneista kohtunäytteistä Ruokavirastolle.

Kuolleena löydetyistä, sairaista tai kolarissa olleista villisioista ilmoittamisesta Ruokavirasto maksaa palkkiona 100 € / ilmoitettu villisika.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) kohtunäytteet

Luonnonvarakeskus Luke kerää villisikanaaraiden kohtuja villisikojen kannanarviointitutkimuksia varten. Ruokavirasto maksaa naaraspalkkion myös niistä villisioista, joiden kohtu on toimitettu Lukeen, jos villisian muut näytteet on toimitettu Ruokavirastoon. Luke välittää tarvittavat henkilötiedot kohtunäytteiden toimittajista Ruokavirastolle naaraspalkkion maksua varten. Ruokavirastoon toimitettavaan lähetteeseen ja/tai palkkiolomakkeeseen tulee kirjoittaa lisätiedoksi, että kohtu on lähetetty Lukeen. Lisätietoja Luken näytteistä (luke.fi).

Suomen sikayrittäjät ry:n maksama toiminta-avustus

Suomen Sikayrittäjät ry maksaa metsästysseuroille toiminta-avustusta Suomessa pyydetyistä villisioista. Sikayrittäjien yhdestä eläimestä maksama avustus on 185 € /villisika ja tuki maksetaan Ruokavirastoon lähetetyn ASF-tutkimusnäytteen perusteella Ruokaviraston maksaman näytepalkkion lisäksi. Seuratoiminta-avustuksen saamiseksi villisikanäytteiden näytelähetteeseen tulee kirjata tuen saavan metsästysseuran nimi ja lisäksi metsästysseuran tulee toimittaa Sikayrittäjille metsästysseuran nimi, yhteyshenkilö sekä puhelinnumero ja tilitiedot osoitteeseen ari.berg@ariberg.fi. Suomen Sikayrittäjät ry:n sivuilla on lisää tietoja.

Lähetelomakkeessa on kohta, johon lähettäjän tulee merkitä, että hän hyväksyy, että tieto tutkimuksesta lähetetään Suomen Sikayrittäjät ry:lle. Niistä näytelähetyksistä, joiden lähetteissä ei ole suostumusta tiedon lähettämiseen tai mainintaa seuratuesta, ei lähetetä tietoa Suomen sikayrittäjille. Metsästysseurat voivat kuitenkin hakea seuratukea myös lähettämällä kopion tutkimustodistuksesta suoraan Suomen Sikayrittäjille.

Suomen Sikayrittäjät ry maksaa tuen seuroille kaksi kertaa vuodessa.

Näytteenoton ja metsästyksen hygienia

Noudata suolistamisen, nylkemisen ja näytteenoton yhteydessä hyvää hygieniaa ja käytä kertakäyttöhansikkaita. Pese kädet hyvin. Raakoja ruhonosia ja elimiä ei suositella annettavaksi koirille, sillä villisioissa voi esiintyä tartuntoja, jotka ovat koirille vaarallisia. Ruokavirasto suosittelee, että suolet ja muut sivutuotteet hävitetään huolellisesti esimerkiksi hautaamalla. Ohjeet saaliiksi saadun villisian ruhon ja sivutuotteiden hygieeniseen käsittelyyn ja tietoa villisikojen sairauksista.

Brusellabakteeri

Luonnonvaraisissa villisioissa voi esiintyä brusellabakteeria, joka voi tarttua villisiasta ihmiseen. Perusterveille ihmisille tartuntariski oireettomasta villisiasta on hyvin vähäinen. Noudata hyvää käsihygieniaa. Ruokavirasto suosittelee, ettei raakoja ruhonosia tai elimiä annettaisi koirille. Brusellabakteeri tuhoutuu lihasta, joka kypsennetään täysin kypsäksi.

Näytteet virustutkimuksiin

Ota näytteet mahdollisimman pian eläimen kuoleman jälkeen. Näytteeksi lähetetään villisian munuainen, perna ja verta, sekä emakoilta naaraspalkkiota varten 5 - 10 cm pala kohdunsarvea. Munuaiset sijaitsevat ruhon keskiosassa vatsaontelon selkäpuolella, molemmin puolin selkärankaa. Toinen munuainen tai osa munuaista (iso villisika) riittää näytteeksi. Perna on pitkänomainen, melko litteä, tummanpunainen elin, joka on kiinnittynyt mahalaukun kylkeen ruhon vasemmalla puolella. Näytteeksi riittää myös pala pernaa (iso villisika). Kohtu on kooltaan vaihteleva Y:n muotoinen elin, jonka runko-osa on peräsuolen ja virtsarakon välissä. Runko-osasta haarautuvat oikea ja vasen kohdunsarvi. Naaraan koko, ikä sekä mahdolliset tiineydet vaikuttavat kohdun kokoon. Nuoren naaraan kohtu voi olla hyvin pieni. Jos verinäyteputkia ei ole saatavilla, ota vain elinnäytteet. Verinäytteeseen ei oteta hyytymiä, muita kudospaloja tai roskia. Katso kuvitettua ohjetta näytteenottoon. Jos kohtu lähetetään LUKEn tutkimuksiin, mainitse siitä lähetteessä.

Näytteenottotarvikkeet

Elin- ja lihasnäytteet pakataan muovipusseihin, mutta verinäyte pitää ottaa erityiseen verinäyteputkeen. Jos verinäyteputkia ei ole saatavilla, otetaan pelkät elinnäytteet muovipusseihin. Verinäyteputkia voi kiiretilanteessa pyytää myös paikalliselta kunnaneläinlääkäriltä.

Näytteenottovälineitä ja lähetystarvikkeita lähetetään tilauksesta Ruokavirastosta metsästysseuroille, alueellisiin riistakeskuksiin ja riistanhoitoyhdistyksille. Näytteenottovälineitä ja lähetystarvikkeita voi tilata maksutta Ruokavirastosta osoitteesta tilaukset@ruokavirasto.fi.

Näytteiden pakkaaminen ja lähettäminen

 • Huomioi, että lähetettävien näytteiden tulee mahtua oikein pakattuina Ruokaviraston keltamustaan Postin lähetyslaatikkoon ja sen paino saa olla korkeintaan 2 kg.
 • Elin- ja lihasnäytteet pakataan muovipusseihin. 
 • Pakkaa munuainen ja perna samaan pakkaukseen ja kohtu sekä verinäyteputki omiin pakkauksiinsa; kahteen päällekkäiseen muovipussiin.
 • Jäähdytä pakkaukset jääkaappilämpötilaan ennen lähettämistä, jos et lähetä niitä samana päivänä.
 • Kääri pussit sanomalehti- tai talouspaperiin ja sen jälkeen vielä yhteen muovipussiin, jotta lähetyslaatikko pysyy puhtaana ja kuivana postikuljetuksen ajan
 • Laita muovipussi keltamustaan näytelähetyslaatikkoon, laita mukaan täytetty lähete ja palkkiolomake (metsästysseurat) ja teippaa laatikko kiinni.
 • Näytelähetyslaatikossa voi lähettää usean eläimen näytteet, jos painoraja ei ylity. Merkitse näytteet hyvin, yhden eläimen näytepussit ja vastaava lähete samalla numerolla.
 • Lähetä näytteet Ruokavirastoon Helsinkiin postitse heti pyyntiä seuraavana arkipäivänä. Viikolla viimeinen lähetyspäivä on torstai. Säilytä perjantaina otetut näytteet kylmässä viikonlopun yli ja lähetä ne maanantaina.
 • Paketin päällä tulee olla teksti "Eläinperäinen näyte - vapautettu". Ruokaviraston keltamustissa näytelähetyslaatikoissa se on valmiiksi painettuna.
 • Ruokaviraston keltamustissa näytelähetyslaatikoissa osoite ja lähetystunnus ovat painettuna: RUOKAVIRASTO Helsinki, Tunnus 5022063, 01006 VASTAUSLÄHETYS. Ruokavirasto maksaa lähetyskulut.
 • Merkitse pakettiin lähettäjän nimi ja osoite sekä lähettäjän nimen alle tunnus ’Virologia
 • Lähetä näyte Postin palvelupisteestä pikanäytevastaus-lähetyksenä. Pakettia ei saa jättää kirjelaatikkoon eikä pakettiautomaattiin.

Lähete ja palkkiolasku

Täytä lähetelomake tai kirjoita vapaamuotoinen lähete, mutta huolehdi että kaikki tarvittavat tiedot (lähettäjän yhteystiedot ja villisian pyyntipaikka ja -aika) tulevat mukaan. Pyyntipaikan koordinaatit toivotaan, jotta paikkatieto saadaan kartalle. Lähetteeseen on tärkeä kirjata, jos villisialla on havaittu sairauden oireita tai suolistuksessa havaitaan normaalista poikkeavia muutoksia.

Palkkiolaskulla on ilmoitettava palkkion maksamiseen tarvittavat tiedot. Palkkioiden maksamiseen tarvittavia tili- ja muita tietoja ei selvitellä Ruokavirastosta käsin, vaan laskuttajan tulee toimittaa ne oma-aloitteisesti. Palkkioiden maksaminen kestää noin kaksi kuukautta.

Jos palkkio laskutetaan yksityishenkilölle, tehdään laskutus sähköisesti ePalkkio-järjestelmässä. Sähköisen laskutuksen ohje ja linkki palveluun on tämän sivun oikeassa reunassa. Lomake aukeaa suomi.fi-palvelun kautta ja lomakkeen avaamiseen vaaditaan tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Palkkiolaskuun liitettävän verokortin tulee olla "verokortti työkorvausta varten"-tyyppiä. Jos verokorttia ei ole, pidätetään palkkiosta 60% veroa.

Jos palkkio laskutetaan metsästysseuralle, tulee palkkion saamiseksi täyttää palkkiolaskulomake ja lähettää se Ruokavirastoon. Linkki lomakkeeseen on tämän sivun oikeassa reunassa. Palkkiolaskun voi lähettää samassa lähetyksessä näytteiden kanssa, mutta sen voi myös toimittaa myöhemmin. 

Vaihtoehtona näytepalkkiolle (40 €) metsästäjä tai metsästysseura voi lähettää trikiininäytteet tutkittavaksi korvauksetta. Tällöin palkkiolaskua ei tarvitse lähettää, ellei laskulla laskuteta naaraista maksettavaa lisäpalkkiota. Yhdellä laskulomakkeella voi myös laskuttaa usean eläimen palkkiot.

Jos lähetät palkkiolaskun, kopion verokortistasi tms. suojattavia henkilötietoja sähköpostilla, huomioi ohjeet turvaviestistä.

Virustautitutkimuksen tulos

Ruokavirasto lähettää tutkimusvastauksen näytteiden lähettäjälle, jos lähetteeseen on merkitty lähettäjän postiosoite ja/tai sähköpostiosoite. Metsästetyistä villisioista otettujen näytteiden tutkimusvastaus tulee yleensä lähettäjälle kuukauden kuluessa näytteiden lähettämisestä. Metsästetyn villisian lihan voi käyttää elintarvikkeena normaalisti, vaikka Ruokaviraston tutkimusvastaus virustautien esiintymisestä ei olisi vielä valmistunut.

Metsästysseura voi seurata alueensa villisikanäytteiden kertymää sopimalla, että lähetelomakkeeseen kirjataan kohtaan "Muu vastauksen saaja" seuran tiedot, esimerkiksi seuran yhteyshenkilön sähköpostosoite. Tällöin seura saa kopion kaikista tutkimusvastauksista.

Ohjeet trikiininäytteenottoon:

 • Ota näytteeksi lihasnäyte etujalan lihaksista, kielestä ja/tai palleasta.
 • Näytettä tarvitaan vähintään 10 g, mielellään 50 g.
 • Ota lihasnäyte niin, että siinä ei ole mukana rasvaa, jännettä eikä kielen pintaa. Palleanäyte otetaan pallean lihaksikkaasta osasta.
 • Laita trikiininäytteet omaan pakkaukseensa, kahteen päällekkäi­seen muovipussiin ja pakkaa kuten elinnäytteet.
 • Lähetä näytteet trikiininäytteitä tutkivaan laboratorioon tai virusnäytteiden mukana Ruokavirastoon. Vaihtoehtona ASF–näytepalkkiolle; trikiinitutkimukset voidaan tehdä Ruokavirastossa korvauksetta.

Trikiinitutkimuksen tulos

ASF–näytteiden rahapalkkion vaihtoehtona tehtävän trikiinitutkimuksen vastauksen saaminen kestää keskimäärin kaksi viikkoa. Jos trikiinitutkimustulos tarvitaan nopeammin, on tutkimus Ruokaviraston Oulun toimipaikassa maksullinen tai näytteet tulee lähettää trikiininäytteitä tutkivaan Ruokaviraston hyväksymään muuhun laboratorioon.

Jos villisian lihaa luovutetaan tai myydään käytettäväksi metsästäjän oman talouden ulkopuolella, on siitä ensin tutkittava trikiinien esiintyminen ja odotettava trikiinitutkimustuloksen valmistumista. Myös omassa taloudessa käytettävän villisianlihan osalta Ruokavirasto suosittelee ottamaan trikiininäytteen ja odottamaan tulosta ennen lihan syömistä.

Lisätietoja

Erikoistutkija Taina Laine puh. 050 373 6614, taina.laine(at)ruokavirasto.fi

Erikoistutkija Teija Kokkonen puh. 040 5250822, teija.kokkonen(at)ruokavirasto.fi

Erikoistutkija Jonna Kyyrö puh. 050 477 3564, jonna.kyyro(at)ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 28.2.2024