Frågor och svar om import av växter och växtprodukter

På denna sida finner du svar på ofta ställda frågor om import av växter, växtprodukter och trävaror från länder utanför EU. Kraven har ställts för att växtskadegörare inte ska sprida sig med produkterna.

1. Vilka växter får importeras till Finland?

Från länder utanför EU till Finland får man importera sådana växter och växtprodukter, som inte belagts med importförbud. Varorna som importeras får inte vara behäftade med karantänskadegörare och även alla andra importkrav ska uppfyllas. Vid planering av import av växter och växtprodukter lönar det sig att i god tid ta reda på importkraven och importförfarandena. Beakta att alla växter och frön och så gott som alla färska växtprodukter kräver ett sundhetscertifikat (på finska).

2. Vilka växter får inte importeras till Finland?

Från länder utanför EU till Finland får inte importeras till exempel värdväxter för päronpest (såsom äppel- och päronträd, oxbär, rönn, hagtorn, häggmispel och rosenkvitten), barrväxter, potatis, citrusträd eller jord.  Se förteckningen över importförbud.

3. Vad menas med ett sundhetscertifikat?

Sundhetscertifikatet (Phytosanitary Certificate) är ett av växtskyddsmyndigheten i avsändarlandet beviljat dokument, i vilket myndigheten intygar att försändelsen uppfyller kraven i mottagarlandet. För att kunna bevilja certifikatet utreder myndigheten i avsändarlandet att växterna som ska importeras inte innehåller sådana skadeinsekter eller växtsjukdomar, som mottagarlandet definierat som karantänskadegörare och att alla andra importkrav uppfylls.

4. För vilka växter krävs ett certifikat?

Ett certifikat krävs då till exempel plantmaterial, krukväxter, frön och snittblomster importeras från länder utanför EU. Kravet på ett certifikat gäller också barrträvaror och delvis också lövträvaror.

5. För vilka frukter krävs ett certifikat?

Ett sundhetscertifikat krävs för alla färska frukter som importeras från länder utanför EU utom följande: ananas, banan, durian, kokosnöt, dadel. Utöver frukter gäller kravet också alla färska grönsaker och örter.

6. Vilka produkter av vegetabiliskt ursprung får importeras utan ett sundhetscertifikat?

Något sundhetscertifikat krävs INTE för till exempel följande produkter:

  • Torkade, djupfrysta, konserverade eller på något annat sätt processade livsmedel av vegetabiliskt ursprung. För mer information om kommersiell import av sådana fråga Tullen.
  • Vissa frukter: ananas, banan, durian, kokosnöt, dadel
  • Lavar och mossor
  • Havstång

7. Hur registrerar man sig i växtskyddsregistret?

Se anvisningar om hur man registrerar sig här.

8. Hur ska jag gå tillväga när jag importerar till Finland växter som är försedda med ett sundhetscertifikat?

Se länkarna till höger på sidan (i mobilversionen längst ner) för anvisningar för kommersiell import eller för import för eget bruk.

9. Måste man registrera sig i växtskyddsregistret, om man importerar enbart en försändelse?

I fråga om kommersiell import måste man registrera sig i systemet TracesNT.

10. Min adress har ändrats, hur kan jag byta den i Traces?

Du kan inte ändra adressen själv, be med e-post till  kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi Livsmedelsverket göra adressändringen

11. Kostar certifikaten och inspektionerna något?

Sundhetscertifikatet är i de flesta länderna ett avgiftsbelagt dokument. Priset varierar från land till land. I Finland är också importinspektionen avgiftsbelagd.

12. Vad sker under inspektionen?

Växtinspektören undersöker om produkterna som importeras är fria från skadeinsekter och växtsjukdomar och om de övriga importkraven uppfylls. Vid behov tar inspektören prov för analys i ett laboratorium. Då väntar partiet som ska importeras på resultaten innan importören får ta det i bruk.

13. Vad sker om växtskadegörare påträffas i produkter som importeras?

Om sådana växtskadegörare, som inte får förekomma, påträffas i produkterna fattar växtinspektören ett beslut om importförbud för produkterna. Ett beslut om förbud kan fattas också av andra orsaker, så som om partiets dokument eller varan själv inte uppfyller de övriga kraven som uppställts för import. I beslutet föreskrivs vilka åtgärder som ska vidtas med partiet som skulle importeras och importören ska vidta dessa åtgärder på egen bekostnad.

14. Får matsvampar, svampmycel eller svampsporer importeras?

Matsvampar och deras svampmycel eller svampsporer kräver inte något sundhetscertifikat, eftersom svampar inte är växter och inte heller omfattas av lagstiftningen om växtskydd. Tullen utövar tillsyn över svampar som importeras för att användas som livsmedel, läs mer här.

Sidan har senast uppdaterats 26.10.2023