Provet utgörs av annat än ett helt djur

Du kan själv lämna in provet själv till Livsmedelsverket eller använda transporttjänsten (Posti, Matkahuolto, TavaraTaxi, Kuljetus Raati Oy). Kontrollera transporttidtabellen eftersom proverna bör vara framme hos Livsmedelsverket dagen efter sändning. Läs förpackning och förpackningsmärkningar.

Frakt via Posti (inklusive UN3373-prover), vikt upp till 35 kg

Skicka proven som postpaket + leverans "Till dörr på morgonen", som ska köpas i Postis nättjänst (OBS! Tjänsten paket "Till dörr på morgonen" kan inte köpas på Postis serviceställen), eller som expressbrev. Lägg till mottagarens mobilnummer på Postens adresskort, numret finns i undersökningsremissen och på sidan Anvisningar och adresser.

Om du skickar försändelsen med prover med Posti, lämna försändelsen på Postis serviceställe eller beställ avhämtning från önskat ställe. Välj inte mottagarens avhämtningsställe eller en paketautomat för försändelsen. Provet får inte lämnas i en brevlåda.

Frakt via Matkahuolto (inte UN3373-prover), vikt upp till 35 kg

Skicka provet som Expresspaket från Matkahuoltos eget verksamhetsställe eller från MH:s serviceställe som drivs av ombud. Det är inte möjligt att köpa sändning av paket på Matkahuoltos webbplats. Leta reda på det närmaste servicestället i Matkahuoltos sökning av serviceställen: skriv in orten eller postnumret, filtrera sökningen genom att välja sändning av paket och hämtning samt paket av alla storlekar. Matkahuoltos uthämtningsställen tar inte emot paket för avsändning, använd inte heller paketautomat. Lägg till mottagarens mobilnummer och kundnummer på Matkahuoltos adresskort, numren finns i undersökningsremissen och på sidan Anvisningar och adresser.

VAK-sändningar

UN3373-klassificerade prover kan endast skickas av tjänsteveterinären via Matkahuolto. För leveransen krävs ett sändningsspecifikt sändningsnummer som kan erhållas från Livsmedelsverket.

Leverans med TavaraTaxi, vikt upp till 500 kg

Beställ transport av TavaraTaxi till önskad avhämtningsplats från servicenumret 0100 6100. När du beställer en avhämtning ska du ange vilket till av Livsmedelsverkets verksamhetsställen provet är på väg. Överenskom under samtalet om en avhämtningstid och eventuellt som en extra tjänst en avhämtning från en avhämtningsplats utanför linjetrafik. Avhämtningstidpunkten beror på transportfordonets ruttidtabell. TavaraTaxis trafikkarta (på finska) finns på deras hemsida. Provet får dock inte väga mer än 100 kg om du beställer transport från / till kyl.

Frakt med Kuljetus Raati, vikt upp till 75 kg

I östra Finland, i riktning Idensalmi, beställs transport med Kuljetus Raati 050 570 6100.

Sidan har senast uppdaterats 6.7.2021