Kasvien ja kasvituotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta

Selvitä kasveja ja kasvituotteita koskevat vaatimukset ennen niiden tuontia EU:n ulkopuolisista maista. Vaatimusten ja rajoitusten tarkoituksena on estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä kasvien, kasvituotteiden ja puutavaran mukana. Vaatimuksena on yleensä kasvinterveystodistus lähettäjämaan viranomaisilta sekä tarkastus Suomeen tuotaessa. Joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty EU:n ulkopuolelta.

Alla kuvattu menettely koskee myös puutavaran tuontia. Puutavaran tuonnista voit lukea lisää täältä.

Kasvien ja kasvituotteiden tuontivaatimukset EU:n ulkopuolelta muuttuivat 14.12.2019

Kaikki EU:n ulkopuolelta tuotavat elävät kasvit ja kasvinosat vaativat kasvinterveystodistuksen 14.12.2019 lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvinterveystodistus tarvitaan jatkossa kasvien ja lisäysmateriaalin lisäksi kaikille tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille, juureksille, leikkokukille ja kylvösiemenille. Vaatimus ei koske siemeniä elintarvikekäyttöön. 

Kasvinterveystodistuksen antaa lähettäjämaan viranomainen. Sen edellytyksenä on, että tuontivaatimukset EU:n alueelle täyttyvät. Ohje kasvinterveystodistusta vaativista kasveista ja kasviperäisistä tuoteista löytyy täältä.

Puutavaran ja viljan kasvinterveystodistusvaatimukset säilyvät ennallaan ja ovat voimassa tietyistä maista tuotaessa. Metsänviljelyaineistolla ja kylvösiemenillä on lisävaatimuksia.

Huomioi, että osa kasveista ja kasvituotteista on kokonaan maahantuontikiellossa EU:n ulkopuolelta. Kielto koskee 14.12.2019 lähtien entistä laajempaa joukkoa puuvartisia kasveja, kunnes niiden tuontiin liittyvät riskit on selvitetty. 

TracesNT-järjestelmä käyttöön kasvien tuonnissa

Maahantuoja tallentaa EU:n TracesNT-järjestelmään 14.12.2019 lähtien kaikki kasvinterveystodistuksella tuotavat lähetykset. Muitakin muutoksia on tulossa tarkastusmenettelyihin. Lue lisää TracesNT-järjestelmästä ja siihen liittymisestä. Lue tärkeää tietoa maahantuojille alla olevista tiedotteista:

Maahantuontikiellot

Osa kasveista ja kasvituotteista on kokonaan tuontikiellossa EU:n ulkopuolisista maista. Näitä ovat esimerkiksi monet lehtipuut ja pensaat, havukasvit ja peruna. Maahantuontikiellossa olevat tuotteet on lueteltu Ruokaviraston ohjeessa, jonka löydät kasvien tuontia koskevista ohjeista.

Maahantuojan pitää rekisteröityä

Kasvinterveystodistusta vaativia tuotteita maahantuovan pitää rekisteröityä Ruokaviraston kasvinterveysrekisteriin. Rekisteröitymisohjeet ja lomakkeen löydät täältä. Tiettyjen kasvilajien kylvösiemeniä maahantuotaessa on lisäksi rekisteröidyttävä siemenyksikön rekisteriin.

Tarkastuksen tilaaminen

Kasvinterveystodistusta vaativat tuotteet tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Tarkastuksen tekee Ruokaviraston tai ELY-keskuksen tarkastaja. Maahantuotavasta lähetyksestä ilmoitetaan ennen lähetyksen saapumista maahantuontipaikan kasvintarkastajalle. Liitä ilmoitukseen TracesNT-järjestelmästä saatu CHED-numero.

Tarkastusmaksut

Tarkastukset ovat maksullisia. Tarkastusmaksut löydät hinnastosta.

Sallitut rajatarkastusasemat

Kasvinterveystodistusta vaativan tuontilähetyksen voi tuoda vain sallittujen rajatarkastusasemien kautta. Katso sallitut rajatarkastusasemat täältä:

Poikkeuslupa tutkimustarkoituksiin

Tutkimustarkoituksia varten on mahdollista saada lupa poiketa kasvien tuontivaatimuksista (esim. tuonti ilman kasvinterveystodistusta). Ehtona luvan saannille on, että tuonti ei aiheuta vaaraa kasvintuhoojien leviämisestä. Jos tarvitset poikkeusluvan tutkimustarkoituksiin, ota yhteyttä kasvinterveys@ruokavirasto.fi. 


Yhteydenotot

Sivu on viimeksi päivitetty 30.4.2020