Kasvien ja kasvituotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta

Selvitä kasveja ja kasvituotteita koskevat vaatimukset ennen niiden tuontia EU:n ulkopuolisista maista. Vaatimusten ja rajoitusten tarkoituksena on estää kasvituholaisten ja kasvitautien leviämistä kasvien ja kasvituotteiden mukana. Vaatimuksena on usein kasvinterveystodistus lähettäjämaan viranomaisilta sekä tarkastus Suomeen tuotaessa. Joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty EU:n ulkopuolelta.

Alla kuvattu menettely koskee myös puutavaran tuontia. Puutavaran tuonnista voit lukea lisää täältä.

Kasvien ja kasvituotteiden tuontivaatimukset EU:n ulkopuolelta muuttuvat 14.12.2019

Kaikki EU:n ulkopuolelta tuotavat elävät kasvit ja kasvinosat vaativat kasvinterveystodistuksen 14.12.2019 lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvinterveystodistus tarvitaan jatkossa kasvien lisäksi kaikille tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille, juureksille, leikkokukille ja kylvösiemenille. Vaatimus ei kuitenkaan koske rehu- tai leipäviljaa tai siemeniä elintarvikekäyttöön. Maahantuontikiellossa EU:n ulkopuolelta on jatkossa entistä laajempi joukko puuvartisia kasveja, kunnes niiden tuontiin liittyvät riskit on selvitetty. 

Maahantuoja tallentaa EU:n TracesNT-järjestelmään jatkossa kaikki kasvinterveystodistuksella tuotavat lähetykset. Muitakin muutoksia on tulossa tarkastusmenettelyihin. Lue tärkeää tietoa maahantuojille alla olevista tiedotteista:

Kasvinterveyttä ja lisäysaineistoa koskevia vaatimuksia on asetettu seuraaville tuotteille:

Huom. Nämä vaatimukset ovat voimassa 14.12.2019 saakka.

  • Taimitarhakasvit ja muu taimiaineisto
  • Metsäpuiden taimiaineisto > Huomioi lisävaatimukset
  • Kylvösiemenet > Huomioi lisävaatimukset
  • Ruukkukasvit, leikkokukat (osa)
  • Tuoreet hedelmät ja vihannekset (suurin osa)
  • Peruna (tuontikiellossa)
  • Vilja

Maahantuontikiellot

Osa kasveista ja kasvituotteista on kokonaan tuontikiellossa EU:n ulkopuolisista maista. Näitä ovat esim. tulipoltteen isäntäkasvit, havukasvit ja peruna. Maahantuontikiellossa olevat tuotteet on lueteltu Ruokaviraston ohjeessa, jonka löydät kasvien tuontia koskevista ohjeista.

Kasvinterveystodistus

Kasvinterveystodistus ja tarkastus maahantuonnin yhteydessä vaaditaan kaikilta taimilta, pistokkailta, ruukkukasveilta yms. istutettavaksi tarkoitetuilta kasveilta sekä osalta siemeniä, leikkokukkia ja tuoreita kasviksia. Kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan viranomainen. Todistus on osoitus siitä, että maahantuotavat tuotteet on tarkastettu Suomen vaatimusten mukaisesti. Kasvinterveystodistusta vaativat tuotteet on lueteltu Ruokaviraston ohjeessa, jonka löydät kasvien tuontia koskevista ohjeista.

Maahantuojan pitää rekisteröityä

Kasvinterveystodistusta vaativia tuotteita maahantuovan on rekisteröidyttävä Ruokaviraston kasvinsuojelurekisteriin. Rekisteröitymisohjeet ja lomakkeen löydät täältä. Tiettyjen kasvilajien kylvösiemeniä maahantuotaessa on lisäksi rekisteröidyttävä siemenyksikön rekisteriin.

Tarkastuksen tilaaminen

Kasvinterveystodistusta vaativat tuotteet tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Tarkastuksen tekee Ruokaviraston tai ELY-keskuksen tarkastaja. Maahantuotavasta lähetyksestä ilmoitetaan ennen lähetyksen saapumista maahantuontipaikan kasvintarkastajalle.

Traces-järjestelmä

Vuosien 2018-2019 aikana aloitetaan kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden tuonnissa TracesNT -järjestelmän käyttö. Lue lisää Traces-järjestelmästä.

Tarkastusmaksut

Tarkastukset ovat maksullisia. Tarkastusmaksut löydät hinnastosta.

Sallitut maahantuontipaikat

Kasvinterveystodistusta vaativan lähetyksen maahantuonti on sallittua seuraavien maahantuontipaikkojen kautta:

  • Satamat: Hamina, Helsinki, Kaskinen, Kemi, Kokkola, Kotka, Oulu, Pietarsaari, Pori, Raahe, Rauma ja Turku
  • Lentokentät: Helsinki-Vantaa, Tampere ja Turku
  • Maarajan ylityspaikat: Karigasniemi, Lappeenranta, Niirala, Nuijamaa, Näätämö, Vaalimaa, Vainikkala ja Vartius.

Venäjältä peräisin olevaa puutavaraa saa tuoda myös useiden muiden maahantuontipaikkojen kautta.

Poikkeuslupa tutkimustarkoituksiin

Tutkimustarkoituksia varten on mahdollista saada lupa poiketa kasvien tuontivaatimuksista (esim. tuonti ilman kasvinterveystodistusta). Ehtona luvan saannille on, että tuonti ei aiheuta vaaraa kasvintuhoojien leviämisestä. Jos tarvitset poikkeusluvan tutkimustarkoituksiin, ota yhteyttä kasvinterveys@ruokavirasto.fi. 


Yhteydenotot