Bearbetat animaliskt protein, dvs. PAP

Tillverkning och användning av bearbetat animaliskt protein vid utfodring av djur

Bearbetat animaliskt protein (PAPProcessed Animal Protein) kan tillverkas endast av biprodukter av kategori 3 i en bearbetningsanläggning för kategori 3-material som har godkänts på det sätt som avses i biproduktförordningen, Livsmedelsverket godkänner anläggningar som bearbetar animaliska biprodukter på företagarens ansökan under förutsättning att förutsättningarna för ett godkännande uppfylls. Tillsyn över anläggningarna utövas i enlighet med Livsmedelsverkets riskbaserade tillsynsplan. Godkännandet och tillsynen är avgiftsbelagda för företagaren. Bearbetningsanläggningarna godkänns för en viss bearbetningsmetod, en del av bearbetningsanläggningarna är djurartspecifika. En djurartspecifik bearbetningsanläggning kan ta emot endast biprodukter som härrör från sådana djurarter, som anläggningen har godkänts för bearbetning av. På Livsmedelsverkets webbplats finns en förteckning över godkända bearbetningsanläggningar. I förteckningen finns också andra bearbetningsanläggningar än sådana som tillverkar bearbetat animaliskt protein.

Bearbetat animaliskt protein som tillverkats i en bearbetningsanläggning kan oberoende av djurarten det härrör från och metoden med vilken det bearbetats användas vid utfodring av pälsdjur, kennelhundar och sällskapsdjur. Biprodukter av kategori 2 och därav framställda produkter (bl.a. köttbenmjöl eller blodmjöl av kategori 2) får användas endast vid utfodring av pälsdjur och kennelhundar (obs. användning förutsätter att man registrerar sig). Protein som härrör från idisslare får inte användas i foder för något som helst livsmedelsproducerande djur, det får användas endast i foder för sällskapsdjur, pälsdjur och kennelhundar. Användning av biprodukter av kategori 1 och därav framställda produkter i foder är helt förbjudet.

Bearbetat animaliskt protein vid utfodring av livsmedelsproducerande djur

Användning av bearbetat animaliskt protein (inkl. blodmjöl av kategori 3) är med begränsningar tillåtet vid utfodring av livsmedelsproducerande djur. För utfodring av livsmedelsproducerande djur kan användas endast animaliskt protein som tillverkats med vissa i biproduktlagstiftningen fastställda bearbetningsmetoder. Bearbetningskraven beror på råvaran som används och de har beskrivits nedan i samband med proteinerna som härrör från olika djurarter. Exakta beskrivningar av de nedan nämnda bearbetningsmetoderna 1 – 7 ingår i kapitel III i bilaga IV till biproduktförordningens genomförandeförordning 142/2011.

För att bearbetat animaliskt protein ska kunna användas för utfodring av svin eller fjäderfä, ska råvarorna som använts vid framställning av proteinet härröra från sådana anläggningar, där endast en djurart slaktas/hanteras eller så har för leveransen av råvaran i fråga erhållits ett separat tillstånd, som förutsätter att biprodukter som härrör från olika djurarter ovillkorligen hålls åtskilda.

Användning av fiskmjöl är tillåtet i foder för livsmedelsproducerande djur med undantag för idisslare. Som undantag till detta är det tillåtet att använda fiskmjöl i mjölkersättningar för icke avvanda idisslare. Fiskmjölet ska produceras med någon av bearbetningsmetoderna som avses i biproduktlagstiftningen (bearbetningsmetoderna 1 – 7) eller med någon annan metod under förutsättning att man kan påvisa att salmonella inte förekommer i fiskmjölet och att gränsvärdena som fastställt för enterobacter inte överskrids.

Bearbetat animaliskt protein som härrör från odlade insekter får användas i foder för fiskar, svin och fjäderfä. PAP från insekter ska tillverkas med någon av de bearbetningsmetoder 1 – 5 eller 7 som avses i biproduktlagstiftningen. Insektsarterna som är tillåtna som råvara i bearbetat animaliskt protein: svart soldatfluga (Hermetia illucens), husfluga (Musca domestica), vanlig mjölbagge (Tenebrio molitor), stor majsbagge (Alphitobius diaperinus), hussyrsa (Acheta domesticus), bandsyrsa (Gryllodes sigillatus), jamaicasyrsa (Gryllus assimilis) och silkesmask (Bombyx mori). Läs mer om användning av insekter i foder.

Bearbetat animaliskt protein som härrör från fjäderfä får användas som råvara i fiskfoder och svinfoder. PAP från fjäderfä ska tillverkas med någon av de bearbetningsmetoder 1 -5 eller 7 som avses i biproduktlagstiftningen.

Bearbetat animaliskt protein som härrör från svin får användas som råvara i fiskfoder och fjäderfäfoder. PAP från svin ska tillverkas med den bearbetningsmetod 1 (trycksterilisering) som avses i biproduktlagstiftningen. Ett undantag till detta är fiskmjöl, som kan tillverkas med bearbetningsmetoden 1 – 5 eller 7 under förutsättning att upphettning (>80°C) ingår i bearbetningen.

Obs. PAP från svin (exkl. blodmjöl) kan också tillverkas med bearbetningsmetod 2 – 5 eller 7, men då får det användas endast för framställning av foder för sällskapsdjur och det ska ovillkorligen hållas åtskilt från foder avsedda för produktionsdjur.

Användning av bearbetat animaliskt protein vid framställning av foderblandningar för livsmedelsproducerande djur förutsätter ett godkännande från Livsmedelsverket. På användning av bearbetat animaliskt protein på hudsdjursgårdar och inom vattenbruket ställs egna krav.  

 

Särskilda krav på märkningen av bearbetat animaliskt protein

De särskilda märkningskraven ska tydligt antecknas såväl i det handelsdokument eller sundhetscertifikat som avses i biproduktlagstiftningen som på den etikett som avses i foderlagstiftningen.

Märkningar på fiskmjöl:

”Fiskmjöl – får inte användas i foder för idisslare, utom icke avvanda idisslare”

Märkningar på bearbetat animaliskt protein som härrör från insekter, svin och fjäderfä:

”Bearbetat animaliskt protein som härrör från ...  [den djurart som förtecknats i första kolumnen] – får inte användas i foder för andra produktionsdjur än ...  [motsvarande djurarter som förtecknats i den andra kolumnen].”

Djurart från vilken PAP härrör Djurarter som får utfodras med detta PAP
odlade insekter

vattenbruksdjur, pälsdjur, svin och fjäderfä

svin

vattenbruksdjur, pälsdjur och fjäderfä

fjäderfä

vattenbruksdjur, pälsdjur och svin

odlade insekter och svin

vattenbruksdjur, pälsdjur och fjäderfä

odlade insekter och fjäderfä

vattenbruksdjur, pälsdjur och svin

svin och fjäderfä

vattenbruksdjur och pälsdjur

odlade insekter, svin och fjäderfä

vattenbruksdjur och pälsdjur

Som undantag till detta kan etiketten på bearbetat animaliskt protein avsett för utfodring (bl.a. fiskfoder) av vattenbruksdjur och pälsdjur vara försedd med märkningen: ”Bearbetat animaliskt protein som härrör från andra djur än idisslare – får inte användas för framställning av foder för produktionsdjur utom vattenbruksdjur och pälsdjur”

I märkningsquide för foder har berättats mer om märkningskraven på PAP och foderblandningar som inne håller sådant.

 

Handel på den inre marknaden och export

Bearbetat animaliskt protein är en produkt härledd av biprodukter och i handeln ska biproduktlagstiftningen därför följas. I handeln på den inre marknaden ska Traces-systemet användas. Vid export till tredje länder ska användas en veterinärintygsmodell som myndigheterna i mottagarlandet godkänt. Den kommunala veterinären beviljar exportpartispecifika veterinärintyg.

Om handel på den inre marknaden med biprodukter och produkter som härletts från sådana kan du läsa mer här.

Om export av biprodukter till länder utanför EU kan du läsa mer här. Exportvillkoren beror på mottagarlandet: om man vill inleda export är det bäst att i god tid kontakta Livsmedelsverkets exportteam. För några mottagarländers och exportprodukters del kan det ta år att få export i gång.

Sidan har senast uppdaterats 13.12.2021