Försäljning av obehandlad mjölk och råmjölk samt tillverkning av mjölkprodukter

Primärproduktion av mjölk omfattar uppfödning av mjölkdjur, verksamhet i samband med mjölkproduktion och mjölkning samt beredning av råmjölk och obehandlad mjölk för leverans. Lagring av råmjölk och obehandlad mjölk på jordbruksföretaget och försäljning av små mängder direkt till konsumenten på jordbruksföretaget betraktas också som primärproduktion. Frysning av små mängder råmjölk och leverans av fryst råmjölk för lokal detaljhandelsförsäljning är också primärproduktion.

Anvisningar om försäljning av obehandlad mjölk och råmjölk i primärproduktionen finns på Livsmedelsverkets sida Mjölk - Livsmedelsverket

Salmonellakontroll ska utföras på den anläggning för nöt där producerad obehandlad mjölk levereras till en livsmedelslokal som godkänts enligt livsmedelslagen, från vilken mjölken släpps ut på marknaden utan pastörisering eller annan behandling (JSMs Zoonosförordning 3 §).

1. I primärproduktionen får obehandlad mjölk och råmjölk säljas enligt följande:

Försäljning av obehandlad mjölk och råmjölk i primärproduktion ska anmälas till den kommunala livsmedelstillsynen i samband med eller efter anmälan om primärproduktion, till exempel via e-post. För mer information:  Livsmedelstillsyn och riskbedömning inom primärproduktionen - Livsmedelsverket

Obehandlad mjölk

  • Får säljas direkt från mjölkgården till konsumenten, upp till högst 2500 kg/år
    • man får endast sälja obehandlad mjölk från den egna gården
    • försäljning till konsumenten i konsumentens egen behållare
    • man får sälja en behållare och leverera till en kund som inte har en egen behållare
    • obehandlad mjölk får inte levereras för försäljning utanför gården eller säljas på Rekos försäljningsställe
    • konsumenten måste få den information som anges i JSMf nr 318/2021 (10 §) om leverans av obehandlad mjölk (se punkt 2. i länken)

Råmjölk

  • Får säljas färsk eller fryst från mjölkgården direkt till konsumenten, upp till en total mängd på högst 2 500 kg/år
  • Får levereras fryst till detaljhandlare som levererar/säljer direkt till konsumenter, upp till högst 2500 kg/år
    • man får endast sälja råmjölk från den egna gården
    • fryst råmjölk ska märkas med livsmedelsinformation (länk till Livsmedelsverkets hemsida), och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "råmjölk"

2. Registrerat livsmedelsföretag, dvs. livsmedelslokal

A. I en registrerad livsmedelslokal inom mjölksektorn, beläget på en mjölkgård, får försäljning av råmjölk och obehandlad mjölk samt tillverkning av mjölkprodukter ske enligt följande:

  • Tillverkning äger rum i en annan livsmedelsproducerande lokal än ett mjölkrum
  • En anmälan om registrering måste lämnas in till den kommunala myndigheten för livsmedelstillsyn
  • Råmjölk och obehandlad mjölk från en mjölkgård eller en godkänd livsmedelslokal inom mjölksektorn
  • Inköp av mjölkråvara (t.ex. skummjölk, standardiserad mjölk eller grädde) eller annan mjölkbaserad råvara (t.ex. mjölkpulver, smör eller kondenserad mjölk) från en godkänd livsmedelslokal inom mjölksektorn

På en gård för nöt där obehandlad mjölk (utom råmjölk) produceras för försäljning till konsumenten utan pastörisering från en livsmedelslokal som är knuten till gården måste salmonellakontroll utföras (JSMs Zoonosförordning 3 §).

Obehandlad mjölk

  • Kan säljas direkt till konsumenten utan någon begränsning
    • försäljning i förpackad form eller i konsumentens egen behållare
    • man får sälja i behållare och lämna ut till kund som inte har egen behållare
    • förpackningen måste märkas med livsmedelsinformation
    • endast mjölk från en och samma gård får förpackas
    • konsumenten måste få den information som anges i dekret JSMf 318/2021 (10 §) om leverans av obehandlad mjölk (se punkt 2. i länken)

Råmjölk

  • Kan säljas färsk eller fryst direkt till konsumenten, över 2500 kg/år
  • Får levereras fryst och förpackad till detaljhandlare för direkt leverans till konsumenter, mer än 2500 kg/år
    • råmjölk från flera mjölkgårdar
    • fryst råmjölk måste märkas med livsmedelsinformation och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "råmjölk"
  • Får användas för tillverkning av råmjölksprodukter
    • produkterna kan vara pastöriserade eller opastöriserade
      • t.ex. ost
    • förpackningen måste vara märkas med livsmedelsinformation och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "framställd av råmjölk"

Tillverkning av mjölkprodukter från obehandlad mjölk

  • Produkterna kan vara pastöriserade eller opastöriserade
    • t.ex. ost, flytande mejeriprodukter, smör, glass
  • Förpackningen måste märkas med livsmedelsinformation och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "framställd av obehandlad mjölk" om tillverkningen av produkten inte omfattar pastörisering eller liknande värmebehandling
  • Produkterna får säljas inom landskapets område (se avsnittet om Små, lokala och begränsade detaljhandelsverksamheter)

B. En registrerad livsmedelslokal inom mejerisektorn som inte har egen produktion av mjölkråvara får bedriva tillverkning av mjölkprodukter enligt följande:

  • Livsmedelsföretaget, dvs. den registrerade livsmedelslokalen, skall anmälas till den kommunala livsmedelstillsynen minst fyra veckor innan verksamheten påbörjas
  • Den mjölk och råmjölk som används vid tillverkningen av produkterna får hämtas antingen från mjölkgårdar, från en godkänd livsmedelslokal eller från livsmedelsbutiker
  • Mjölkråvara (t.ex. skummjölk, standardiserad mjölk eller grädde) eller andra mjölkbaserade råvaror (t.ex. mjölkpulver, smör, kondenserad mjölk) från närmaste livsmedelsbutik eller godkända livsmedelslokaler inom mjölksektorn.

Råmjölk

  • Kan säljas fryst på platsen för primärproduktion direkt till konsumenten
    • råmjölk från flera mjölkgårdar
    • fryst råmjölk måste märkas med livsmedelsinformation och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "råmjölk"
  • Råmjölk får användas för framställning av råmjölk produkter
    • tillverkningen av produkterna måste ske genom tillräcklig upphettning
      • t.ex. bakad ost
    • förpackningen måste märkas med livsmedelsinformation och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "framställd av råmjölk"

Tillverkning av mjölkprodukter från obehandlad mjölk

  • Tillverkningen av produkter måste inbegripa pastörisering eller en likvärdig värmebehandling
  • T.ex. ost, flytande mjölkprodukter, smör, glass, andra produkter som bullar och pajer
  • Förpackningen måste märkas med livsmedelsinformation
  • Försäljning av produkter inom landskapets område (se avsnittet om Små, lokala och begränsade verksamheter inom detaljhandeln)

Små, lokala och begränsade detaljhandelsverksamheter:

Mjölkprodukter som produceras i en registrerad livsmedelslokal får levereras till en annan livsmedelslokal (t.ex. en butik eller restaurang) som bedriver detaljhandel upp till högst 1 000 kg per år och, för den del som överstiger denna mängd, upp till 30 % av företagarens totala årliga leveranser av livsmedel av animaliskt ursprung. Den andra detaljhandelslokalen måste vara belägen inom samma landskap eller ett lika stort område (leveransavståndet måste vara likvärdigt med om den var belägen inom samma landskap) och måste leverera livsmedlet av animaliskt ursprung direkt till konsumenten. En företagare får också förse detaljhandelslokaler med upp till 1000 kg livsmedel av animaliskt ursprung per år, även om han inte har några kunder (slutkonsumenter) i sitt registrerade livsmedelsföretag.

3. Godkänd livsmedelslokal i mjölksektorn

Livsmedelslagstiftningen kräver godkännande av livsmedelslokaler före detaljhandeln som hanterar livsmedel av animaliskt ursprung. Företagaren måste ansöka om godkännande enligt livsmedelslagstiftningen hos den kommunala myndigheten för livsmedelstillsyn innan verksamheten inleds eller innan verksamheten ändras väsentligt. Verksamheten i en nyligen godkänd livsmedelslokal får påbörjas efter det att livsmedelslokalen har godkänts av den kommunala myndigheten för livsmedelstillsyn. Efter godkännande skall den godkända livsmedelslokalen tilldelas ett godkännandenummer på identifieringsmärket.

  • Alla förpackningar skall vara försedda med identifieringsmärkning i enlighet med bilaga II till förordning (EG) nr 853/2002.
  • Den mjölk och råmjölk som används vid tillverkningen av produkterna får erhållas antingen från mjölkgårdar eller från en godkänd livsmedelslokal inom mjölksektorn.
  • Inköp av mjölkråvara (såsom skummjölk, standardiserad mjölk eller grädde) eller annan mjölkbaserad råvara (såsom mjölkpulver, smör eller kondenserad mjölk) från en godkänd livsmedelslokal inom mjölksektorn

Det finns inga begränsningar för mängden mjölkråvara som tas emot eller för försäljningen av mjölkprodukter av en godkänd livsmedelslokal. En godkänd livsmedelslokal får ta emot råvaror och leverera och sälja produkter utan kvantitativa begränsningar.

I en godkänd livsmedelslokal för mjölkprodukter får försäljning och tillverkning av mjölkprodukter ske enligt följande:

Råmjölk

  • Får säljas färsk eller fryst direkt till konsumenten
  • Får levereras fryst till detaljhandeln
    • råmjölk från flera mjölkgårdar
    • fryst råmjölk måste märkas med livsmedelsinformation och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "råmjölk"
  • Får användas för framställning av mjölkprodukter
    • produkterna kan vara värmebehandlade/pastöriserade eller icke-värmebehandlade/pastöriserade.
      • t.ex. ost
    • Förpackningen måste märkas med livsmedelsinformation och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "framställd av råmjölk"

Obehanlad mjölk

  • Får säljas direkt till konsumenten eller förpackas för detaljhandelsförsäljning utan någon begränsning
    • obehandlad mjölk från flera mjölkgårdar, endast mjölk från en gård i samma förpackning
    • försäljning i förpackad form eller i konsumentens egen behållare
    • man får sälja i en behållare och lämna ut till en kund som inte har en egen behållare
    • förpackningen måste märkas med livsmedelsinformation och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "obehandlad mjölk"
    • konsumenten måste få den information som anges i dekret JSMf 318/2021 (10 §) om leverans av obehandlad mjölk (se punkt 2. i länken)

Tillverkning av mjölkprodukter från obehandlad mjölk

  • Produkterna kan vara pastöriserade eller opastöriserade
  • T.ex. ost, flytande mejeriprodukter, smör, glass
  • förpackningen måste märkas med livsmedelsinformation och märkas i enlighet med förordning (EG) 853/2002 (Avsnitt IX, Kapitel IV) Märkning; "framställd av obehandlad mjölk" om tillverkningen av produkten inte omfattar pastörisering eller liknande värmebehandling

 

Sidan har senast uppdaterats 10.1.2024