Lintuinfluenssan aiheuttamat vientirajoitukset

Janakkalassa on todettu korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5N8 fasaanitarhassa 10.2.2021. Taudinpurkaus voi edelleen vaikuttaa erityisesti siipikarjan ja siitä saatavien tuotteiden EU:n ulkopuoliseen vientiin.

  • Tällä hetkellä ei ole voimassa olevia kansallisia rajoitusvyöhykkeitä.
  • Varmistu vientiehdoista ennen vientiä. Toimijan vastuulla on selvittää, onko vienti mahdollista.
  • Viennissä käytettävien eläinterveystodistusten vakuuksiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. On mahdollista, että myös muiden kuin siipikarjan ja siitä saatavien tuotteiden todistuksissa on vakuuksia, jotka eivät tautitapauksen vuoksi täyty. Kohdemaat saattavat lisäksi asettaa muita vientirajoituksia, jotka eivät ilmene todistusehdoista.
  • Tietoa valvojille muun muassa todistusehtojen tulkinnasta löydät Pikantti-ekstranetista.
  • Lisää tietoa lintuinfluenssasta.

Alla olevaan taulukkoon kootaan tietoa lintuinfluenssaan liittyvistä vientirajoituksista. 

Taulukko päivitetty 9.2.2022.

Kohdemaa tai -alue

Tuote Ruokaviraston tiedossa oleva vientirajoitus   Kohdemaan asettama vientikielto kumottu
Arabiemiirikunnat elävä siipikarja ja kuumentamaton siipikarjanliha Arabiemiirikunnat on kieltänyt elävän siipikarjan ja kuumentamattoman siipikarjanlihan tuonnin Suomesta 14.2.2021 alkaen. Arabiemiirikunnat kumonnut vientikiellon 6.9.2021
Etelä-Korea siitosmunat ja untuvikot 15.2.2021 saatu tieto, että Korea on asettanut tuontikiellon suomalaiselle siipikarjanlihalle, tuotteille, kananmunille sekä untuvikoille ja siitosmunille 12.2.2021 alkaen. Korean viranomainen on ilmoittanut kumonneensa vientikiellon 21.10.2021.
Euraasian talousliitto (Kazakstan, Valko-Venäjä) siipikarjanliha ja siitä valmistetut tuotteet Ainakaan 10.2.2021 alkaen tuotettuja tuotteita ei saa viedä ennen kuin kohdemaasta saadaan varmistus regionalisaatiosta. Valko-Venäjä kumonnut vientikiellon 23.6.2021 (kielto koski Etelä-Suomea)
Euraasian talousliitto (Kazakstan, Valko-Venäjä) untuvikot, kalkkunanpoikaset, ankanpoikaset, hanhenpoikaset ja strutsinpoikaset sekä näiden lajien siitosmunat Ainakaan 10.2.2021 alkaen tuotettuja siitosmunia tai elävää siipikarjaa ei saa viedä ennen kuin kohdemaasta saadaan varmistus regionalisaatiosta. Valko-Venäjä kumonnut vientikiellon 23.6.2021 (kielto koski Etelä-Suomea)
Hongkong siipikarjanliha ja munat ja munatuotteet Hongkong on 16.2.2021 ilmoittanut asettavansa väliaikaisesti tuontikieltoon Janakkalan kunnan alueelta Hongkongiin vietävän siipikarjanlihan ja munat sekä niistä saatavat tuotteet. Kielto astuu voimaan välittömästi ja on voimassa toistaiseksi. Hongkongin viranomainen on ilmoittanut kumonneensa Janakkalan kunnan alueelle asettamansa vientikiellon 21.6.21.
Iso-Britannia elävä siipikarja, untuvikot, haudontamunat, siipikarjanliha, tarhattujen ja riistalintujen liha Vientirajoitus koskee 10 km rajoitusvyöhykettä (osia Janakkalasta, Lopelta ja Hämeenlinnasta). Rajoitus on voimassa 10.2.2021 - 14.5.2021. Rajoitus oli voimassa 10.2.2021 - 14.5.2021.
Japani siipikarjan liha ja lihatuotteet Japani on asettanut toistaiseksi voimassa olevan vientikiellon 18.1.2021 ja sen jälkeen tuotetuille tuotteille. Japanin viranomainen on ilmoittanut kumonneensa vientikiellon 25.6.2021. Japaniin on mahdollista viedä siipikarjanlihaa ja -tuotteita, jotka on saatu 25.6.2021 tai sen jälkeen teurastetusta siipikarjasta.
Japani siipikarjan munat ja munatuotteet Japani on asettanut toistaiseksi voimassa olevan vientikiellon 18.1.2021 ja sen jälkeen tuotetuille tuotteille. Japanin viranomainen on ilmoittanut kumonneensa vientikiellon 25.6.2021. Japaniin on mahdollista viedä 25.6.2021 ja sen jälkeen munittuja munia ja niistä saatavia tuotteita.
 Kanada siipikarja sekä siipikarjaperäiset tuotteet ja sivutuotteet

Kanadan viranomainen CFIA on julkaissut verkkosivuillaan tiedon, että siipikarjan sekä siipikarjaperäisten tuotteiden ja sivutuotteiden vienti Kanadaan on toistaiseksi kielletty Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueelta.

Kanadan viranomainen on poistanut verkkosivuiltaan tiedon Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueelle asettamastaan vientikiellosta (tarkistettu verkkosivuilta 28.6.2021).

Kiina siipikarja ja siipikarjasta lähtöisin olevat tuotteet (siipikarja tai jalostetut tuotteet, joista tauti voi levitä edelleen)

Vientikielto 26.2.2021 alkaen. 

Kiinan viranomaiselta saadun tiedon mukaan kielto ei koske höyheniä ja untuvia, jotka on käsitelty niin, että ne ovat saavuttaneet sivutuotteena päätepisteen.

 

Singapore elävät linnut, siipikarja ja siipikarjaperäiset tuotteet  Elävien lintujen, siipikarjan ja siitä saatavien tuotteiden vienti Singaporeen on toistaiseksi kielletty 10.2.2021 alkaen. Kielto ei koske tuotteita, jotka on kuumennettu OIE-koodin mukaisesti siten, että lintuinfluenssavirus tuhoutuu.  Singaporen viranomainen on ilmoittanut kumonneensa Suomelle asettamansa vientikiellon 18.6.2021. 
Valko-Venäjä

villi-, eläintarha ja sirkuslinnut

ruokamunat

eläinperäiset rehut ja rehujen lisäaineet (myös siipikarjaa ja kalaa (lukuunottamatta kalanrehujauhoa) sisältävät). 

kasviperäiset rehut ja rehujen lisäaineet 

Kielto koskee Etelä-Suomea ja on voimassa toistaiseksi.

Kielto ei koske rehujen lisäaineita ja lämpökäsiteltyjä valmiita lemmikki-, akvaario- ja terraarioeläimille tarkoitettuja rehuja.

 
Venäjä elävä siipikarja, untuvikot, siitosmunat, siipikarjan liha, siipikarjan jalostustuotteita sisältävät valmiit lihatuotteet (jollei tuotteita ole käsitelty tavalla, joka tuhoaa lintuinfluenssavirukset) Venäjän viranomaisen asettama väliaikainen vientirajoitus 12.2.2021 alkaen.  
Venäjä eläinperäiset rehut ja rehujen lisäaineet  Siipikarjalle tarkoitettujen rehujen ja rehujen lisäaineiden vienti toistaiseksi kielletty (lukuun ottamatta rehuja ja rehun lisäaineita, jotka ovat kasviperäisiä, kemiallisen ja mikrobiologisen synteesin avulla valmistettuja)  
Venäjä siipikarja ja untuvikot Siipikarjan ja untuvikkojen transitokuljetukset Suomesta Venäjän läpi toistaiseksi kielletty 12.2.2021 alkaen.  
Sivu on viimeksi päivitetty 10.1.2023